Zdravé varenie bez kompromisov: Ako minimalizovať použitie oleja pri pražení

Zdravé varenie bez kompromisov: Ako minimalizovať použitie oleja pri pražení

Pri príprave vyprážaných jedál sa nedá celkom vyhnúť použitiu oleja. Avšak čoraz viac ľudí hľadá spôsoby, ako pri varení či pečení minimalizovať jeho množstvo. Olej je nevyhnutnou súčasťou mnohých jedál, ale môže byť aj zdrojom nadbytočných kalórií a tukov, ktoré kráse tela moc nepridávajú.

Ako sa vyhnúť zbytočnému použitiu oleja pri pražení a zachovať pritom chuť či textúru jedál?

Odporúčeme:  Domáca treska podľa Miriam Kalisovej – chutnejšia než z obchodu

Kvalitné antiadhézne panvice potrebujú minimum oleja

Kvalitná panvica môže pri príprave jedál zohrávať dôležitú úlohu. Antiadhézne panvice majú špeciálny povrch, ktorý minimalizuje potrebu použitia oleja. Ide o špeciálne nádoby, ktoré umožňujú praženie alebo opekanie mäsa či iných surovín s minimálnym množstvom oleja, alebo dokonca úplne bez jeho použitia.

Takéto špeciálne Tescoma panvice sú ideálne na prípravu zdravších jedál bez zbytočných tukov. Aj niektoré potraviny, ako sú huby, môžete pražiť bez použitia oleja. Stačí ich rozložiť na suchú panvicu a pražiť na strednom ohni, pričom ich pravidelne miešate.

Táto metóda je ideálna pre tých, ktorí chcú minimalizovať príjem tuku a kalórií a stravovať sa zdravo, bez použitia tukov. Určite oceníte aj minimálnu údržbu panvice, vďaka ktorej si ušetríte čas aj peniaze, pretože nemusíte míňať na jej čistenie veľa vody ani čistiacich prípravkov.

Pozri aj: Recepty na chutné zeleninové prílohy: Skús ich k mäsu alebo samé!

Zvážte iné metódy prípravy jedál

Klasický vyprážaný rezeň samozrejme bez oleja a vyprážania nezrealizujete, ale môžete jeho spôsob prípravy obmedziť na minimum. Mimo praženia existujú aj ďalšie metódy prípravy pokrmov ako je varenie, dusenie alebo pečenie, ktoré nevyžadujú toľko oleja. Experimentujte s rôznymi metódami, aby ste našli tie, ktoré najlepšie vyhovujú vašim preferenciám a potrebám.

Možno zistíte, že iný spôsob prípravy spraví jedlo ešte chutnejšie. Všetky univerzálne, klasické aj moderné potreby na varenie, pečenie či dusenie vám ponúka spoľahlivá Tescoma.sk, v ktorej e-shope si môžete vybrať akúkoľvek pomôcku do kuchyne z pohodlia svojho domova v akúkoľvek dennú či nočnú hodinu.

Priprav si s nami:  10 druhov šalátov, ktoré znížia váš príjem kalórií 

Používajte náhrady klasického oleja

Ak chcete minimalizovať množstvo klasického slnečnicového oleja, môžete zvážiť použitie alternatívnych zdrojov tuku. Veľa jedál sa dá pripraviť na kokosovom oleji alebo na masle, do studenej kuchyne je vhodný olivový alebo avokádový olej. Používať sa dajú aj olejové spreje, ktoré umožňujú aplikovať tenkú vrstvu oleja, čo vedie k minimalizácii jeho použitia.

Existujú aj špeciálne olejové spreje s nízkym obsahom tuku alebo bez tuku, ktoré sú ideálne pre tých, ktorí sa snažia znížiť svoj príjem kalórií. V súčasnosti je dostupných mnoho alternatív slnečnicového oleja, ktoré sa dajú kúpiť aj v bežných potravinách.

Pri zdravom varení ide o to nájsť rovnováhu a vyhnúť sa nadbytočnému použitiu oleja. S týmito jednoduchými tipmi môžete množstvo tukov v strave minimalizovať veľmi ľahko a zachovať zároveň skvelú chuť jedál. Vzdať sa používania oleja môže istý čas trvať, najmä ak ste zvyknutý na vyprážané pokrmy. Pokiaľ ale stojíte o zmenu v stravovaní, existuje mnoho spôsobov ako na to. Stačí iba nájsť taký, ktorý vám bude najviac vyhovovať.

Zdroj úvodnej foto: Shutterstock.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní