Zdravotné benefity saunovania vo vlastnej saune

Zdravotné benefity saunovania vo vlastnej saune

V dnešnom svete plnom každodenného zhonu je vytvorenie si času a priestoru na relaxáciu dôležité pre celkovú pohodu. Jedným z obľúbených spôsobov oddychu tela a mysle je aj saunovanie. Čo tak ale vymeniť preplnené wellness centrá za vlastnú saunu? Aké zdravotné benefity môže priniesť pravidelné saunovanie?

Sauny sú už dlhodobo obľúbené pre svoje relaxačné a omladzujúce vlastnosti. Pochádzajúc z fínskej kultúry počas histórie prekročili geografické hranice a stali sa základom wellness procedúr na celom svete. Sauny prinášajú okrem relaxačných výhod aj ďalšie zdravotné benefity. V tomto článku si ich spoločne preskúmame a pozrieme sa aj na to, aké výhody prináša mať vlastnú, domácu saunu.

Odporúčame:  Zrelá pleť – ako na krásnu pleť aj vo vyššom veku?

Zdravotné benefity saunovania

Saunovanie je skvelým spôsobom, ako zrelaxovať telo aj myseľ. Pravidelný pobyt v saune totiž prináša priaznivé účinky tak ako po fyzickej, tak aj po psychickej stránke. Horúce prostredie, ktoré sauny poskytujú, vyvoláva v tele sériu fyziologických reakcií, ktoré môžu podporiť rôzne zdravotné benefity. Toto sú hlavné benefity, ktoré saunovanie prináša:

  • Podpora kardiovaskulárneho zdravia

Telo reaguje na vystavenie vyšším teplotám tak, že sa rozširujú krvne cievy a zvyšuje sa srdcová frekvencia. Táto reakcia napodobňuje účinky mierneho fyzického cvičenia, čo môže viesť k podpore kardiovaskulárneho zdravia.

Odporúčame:  Horoskop na marec 2024 predpovedá úspech v práci, ale i pochybnosti vo vzťahoch

  • Zbavenie sa škodlivých látok

Potenie vyvolané saunovaním uľahčuje vylučovanie toxínov a metabolického odpadu z tela cez pokožku. Tento „detoxikačný“ proces podporuje čistejšiu pokožku a podporuje celkové zdravie.

  • Uvoľnenie svalov

Telo, ktoré prostredie sauny vyžaruje, preniká hlboko do svalov, čo podporuje ich uvoľnenie, relaxáciu a môže zmierniť napätie. To je jeden z dôvodov, pre ktorý sauny často využívajú aj športovci. Saunovanie môže byť obzvlášť prospešné pre ľudí so svalovou bolesťou alebo stuhnutosťou.

  • Zlepšenie cirkulácie

Ako sme spomínali, teplo spôsobuje rozšírenie krvných ciev, čím sa zlepšuje krvný obeh v celom tele. Zlepšená cirkulácia tak dodáva tkanivám kyslík a živiny a zároveň pomáha odstraňovať odpadové produkty, čím sa podporuje celkové zdravie.

  • Imunitný systém a prevencia

Pravidelné saunovanie môže mať tiež priaznivé účinky pri starostlivosti o imunitný systém. Zároveň je tak aj prevenciou voči prechladnutiu, chrípke či iným ochoreniam dýchacích ciest. Môže tiež pomáhať bojovať proti vírusom. Napríklad, v parných saunách dochádza tiež k zvlhčovaniu dýchacích ciest a tým aj k ich prirodzenému čisteniu.

  • Odbúranie stresu

Pravidelné saunovanie môže byť tiež nápomocné pri odbúravaní stresu. Pôsobí totiž mimoriadne relaxačne a je tiež príležitosťou na odreagovanie sa a poriadny oddych. Saunovanie môže byť takým vašim rituálom, počas ktorého budete môcť vypnúť od každodenných povinností či starostí.

Pripravte si: Recept na domácu masku s BOTOXOVÝM EFEKTOM! Omladnite s nami

Vlastná sauna? Prečo nie!

Premýšľali ste už niekedy nad tým aké by to bolo mať vlastnú saunu? Možno ste už boli niekedy na horách, kde súčasťou vašej chaty bola aj sauna. Aké pohodlné, však? Mať vlastnú saunu k dispozícii, kedykoľvek sa vám zažiada. Mať vlastnú saunu je už dnes pomerne dostupnou možnosťou, či už je to vnútorná alebo vonkajšia sauna.

Investícia do vlastnej sauny nielenže môže priniesť spomínané zdravotné benefity, ale umožní pohodlne začleniť túto relaxačnú procedúru do vašej pravidelnej rutiny. Budete mať slobodu dopriať si saunovanie kedykoľvek, keď vám to vyhovuje. Nebudete musieť nikam cestovať, platiť členské poplatky či zdieľať saunu s cudzími ľuďmi. Domáca vnútorná ale aj vonkajšia sauna vám poskytne maximálnu mieru súkromia, vďaka čomu budete môcť nerušene relaxovať.

Počiatočná investícia do vlastnej sauny sa síce môže zdať vysoká, no z dlhodobého hľadiska sa vám môže vrátiť v podobe ušetrených nákladov na cestovanie či poplatky. A koniec koncov, je to investícia do zdravia a fyzickej a psychickej pohody.

Pri výbere vlastnej sauny máte na výber v zásade z dvoch možností – vnútorná a vonkajšia sauna. Výber závisí samozrejme od vašich preferencií a možností. Ak máte k dispozícii záhradu, vonkajšia sauna by mohla byť vhodnejšou voľbou.

Pozri si:  VIDEO: Čo je hydrogélová maska? V tomto má navrch oproti textilnej pleťovej maske!

Vnútorná sauna poskytne celoročný prístup v pohodlí domova na dosah ruky. Tak si môžete dopriať saunovú terapiu kedykoľvek, vo dne aj v noci. Dajú sa jednoducho integrovať do vnútorných priestorov, napríklad do kúpeľne. Často sa využíva aj ako súčasť rekreačných objektov, ako sú napríklad chaty na horách či pri jazere.

Vonkajšia sauna, na druhej strane, poskytne jedinečné spojenie s prírodou a dodá vašej wellness rutine hodnotu navyše. Len si predstavte – svieža zeleň pri pohľade z okna sauny, jemné šuchotanie lístia vo vánku a príjemné teplo vašej sauny. Vonkajšia sauna vám okrem zdravotných benefitov poskytne aj možnosť ponoriť sa do krás prírody, čo umocní zážitok zo saunovania.

A naviac, v zime môžete zažiť kopec zábavy pri schladení sa v napadanom snehu vo vašej záhrade. Aj vonkajšia sauna poskytuje možnosť celoročného využitia. Navyše, ak máte v záhrade dostatok priestoru, môžete ju skombinovať napríklad so záhradným altánkom a vytvoriť si spoločný priestor pre priateľov a rodinu a užiť si tak spoločné chvíle oddychom a relaxáciou s výhľadom na okolitú prírodu.

Investícia do vlastnej sauny môže byť investíciou do vášho zdravia, celkovej pohody a kvality života. Pravidelné saunovanie môže priniesť mnoho benefitov pre fyzické aj psychické zdravie a pomôcť tiež k relaxácii, ktorá je dnes veľmi dôležitá. S vlastnou saunou budete mať možnosť vychutnávať si chvíle oddychu kedykoľvek sa vám zažiada, a to priamo v pohodlí vášho domova.

Zdroj úvednej fotky: canva.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní