Ako na bezlepkové pečenie? Skvelým pomocníkom je mandľová múka!

Ako na bezlepkové pečenie? Skvelým pomocníkom je mandľová múka!

Akú múku vo svojej kuchyni najviac používate vy? V slovenských kuchyniach je asi úplnou klasikou tradičná biela múka, či už hladká, polohrubá, alebo hrubá. Kto však kladie dôraz na zdravšie stravovanie, siaha skôr po celozrnných múkach, napríklad špaldovej celozrnnej múke. Niektorí však neváhajú skúšať aj rozličné netradičné druhy múk. Na bielkoviny je napríklad bohatá cícerova múka, menej známa je aj zdravá konopná múka či múka z bambusových vlákien. Mnohí sa však zameriavajú priamo na bezlepkové druhy múk, napríklad z dôvodu neznášanlivosti lepku. Do tejto kategórie môžeme zaradiť teffovú, makovú aj gaštanovú múku. Dobrou voľbou v tomto prípade je tiež mandľová múka. Aké výhody ponúka práve tento druh múky?

Kde rastú mandle?

Mandle môžeme pridať k zdravým aj obľúbeným druhom orechov. Ide konkrétne o semená  mandle obyčajnej, latinsky Prunus dulcis (syn. Amygdalus communis), čo je opadavý strom z čeľade ružovité. Chutné oriešky sa pritom ukrývajú v plodoch stromu, ktorými sú kôstkovice. Tieto stromy pochádzajú pravdepodobne z Ázie či severných častí Afriky. Dobre sa im darí skôr v oblastiach s teplým podnebím. Semená, ktoré sú bežne konzumované naprieč celým svetom, majú predĺžený a z jednej strany zašpicatený tvar, sú sploštené a majú hnedú šupku.  Mandle sa spracovávajú rôznymi spôsobmi. V obchodoch ich nájdeme s hnedou šupkou aj bez nej, taktiež pražené a solené, rôzne ochutené či obalené v čokoláde.

Najzdravšie sú, samozrejme, prírodné nesolené mandle, ktoré sú bohatým zdrojom zdravých tukov, bielkovín aj mnohých ďalších látok. Zo semien mandle obyčajnej sa však lisuje aj veľmi kvalitný a prospešný mandľový olej, ktorý je vhodný na vnútorné aj vonkajšie použitie. Spomínaná mandľová múka sa môže vyrábať rôznymi spôsobmi. V niektorých prípadoch sa semená len najemno zomelú, prípadne následne ešte preosejú. V iných prípadoch sú najskôr semená lisovaním čiastočne zbavené tukov a až následne pomleté, vďaka čomu má výsledná múka jemnejšiu a ľahšiu konzistenciu.  

Pozri aj: Vintage štýl a jeho veľký návrat: Trend, ktorý ťa dostane na prvý pohľad!

zloženie mandľovej múky

Zdroj: Shutterstock®

Prečo jej povedať áno?

Mandľová múka je vítaná v každom zdravom jedálničku. Obsahuje množstvo dôležitých živín, ktoré sú pre ľudský organizmus nenahraditeľné. Jej zloženie a obsah jednotlivých látok značne závisí od konkrétneho produktu. Mandľová múka je napríklad bohatým zdrojom zdravých tukov, no neodtučnená múka, ktorá sa pripravuje len pomletím semien, je, pochopiteľne, na túto zložku potravy bohatšia. Avšak i odtučnená múka, pri výrobe ktorej sú semená najskôr lisované, stále obsahuje slušný podiel tukov, a to približne 10 % z celkového množstva múky. Mandľová múka je vo všeobecnosti taktiež dobrým zdrojom bielkovín, i keď v ich obsahu teraz naopak značne vedie práve odtučnená verzia mandľovej múky.

Okrem toho nájdeme v mandľovej múke aj veľa vlákniny, vitamín E, vápnik, horčík, zinok a ďalšie minerály a stopové prvky. Tento druh múky je ľahko stráviteľný a má nízky glykemický index. Ide o vynikajúci zdroj energie, ktorý je vhodný aj pre športovcov. Vďaka vysokému obsahu bielkovín je múka vhodnou súčasťou stravy vegánov a vegetariánov. Do svojho jedálnička ju tiež môžu zaradiť osoby s celiakiou, keďže je prirodzene bezlepková. Vďaka svojmu zloženiu má mandľová múka priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi, srdcovo-cievny systém, vlasy a pokožku či kosti. 

pečenie s mandľovou múkou

Zdroj: Shutterstock®

Dá sa všestranne využiť

Mandľovú múku je možné v kuchyni využiť rôznymi spôsobmi. Určite vás nadchne hlavne svojou orieškovou a jemne sladkastou chuťou. Keďže pokrmom prepožičiava túto lahodnú chuť aj arómu, je vítaným pomocníkom hlavne pri pečení rozličných sladkých dobrôt. Odtučnená mandľová múka s ľahšou práškovou konzistenciou je vhodná na prípravu rozličných múčnikov, tort, muffinov, palaciniek, lievancov, koláčov a mnohých iných maškŕt. Pri pečení sa dá kombinovať aj s ďalšími druhmi múk. Možno ju však použiť aj pri varení, príprave krémov alebo zahusťovaní jedál. 

Neodtučnená mandľová múka nájde uplatnenie skôr v studenej kuchyni a pri príprave rôznorodých dezertov. Tento druh mandľovej múky si môžete vyrobiť i v pohodlí domova. Postačí vám na to v podstate len mixér a dostatok mandlí. Mandle stačí najemno namlieť, medzi mletím však nechávajte pauzy a nemelte v kuse veľmi dlho. V tom prípade by totiž výsledkom bolo domáce orieškové maslo. 

Odporúčame: Ktoré ovocie je vhodné pri diéte? Na tieto druhy sa môžeš spoľahnúť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 07.02.21 07:30

ĽŠ
karma
100.00

Mandľová múka je naozaj skvelým pomocníkom.

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 07.02.21 08:06

karma
107.00

Mandlova muka je na toto idealna

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 08.02.21 21:09

JK
karma
100.00

Ani som netušila že je aj mandlova múka

  • 0
Odpovedať

Naty Polcová 09.02.21 13:44

NP
karma
-1.00

Používam veľmi často, len sa snažím potom piecť pri nižšej teplote

  • 0
Odpovedať

Soňa Kollárová 10.02.21 20:37

SK
karma
113.00

Zaujímavé. :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní