Pod pojmom krvotvorba, odborne hematopoéza, rozumieme proces tvorby, obnovy a regenerácie krvných buniek, respektíve teliesok či jednoducho krviniek. Ide o červené krvinky, čiže erytrocyty, biele krvinky, teda leukocyty a takzvané trombocyty, čo sú krvné doštičky. Dôležité je pritom zmieniť, že jednotlivé elementy majú rôznu životnosť a je nevyhnutné, aby sa neustále obnovovali. Červené krvinky žijú približne 120 dní a v procese erytropoézy sa tvoria najmä v kostnej dreni. Proces tvorby bielych krviniek sa nazýva leukopoéza, pričom tieto krvinky sú veľmi dôležité z hľadiska imunity. Nakoniec krvné doštičky vznikajú v procese trombopoézy, dožívajú sa zopár dní a majú význam pri zrážaní krvi.
V súvislosti s krvou a rôznymi problémami s krvotvorbou sa najčastejšie hovorí o anémii, čiže chudokrvnosti. Anémia pritom trápi veľké množstvo ľudí a môže vznikať z viacerých príčin. Môže ísť o následok zvýšeného rozpadu erytrocytov, porúch absorpcie železa pri ochoreniach tráviacej sústavy aj zvýšených krvných stratách. V mnohých prípadoch sú však príčinou vzniku anémie hlavne poruchy krvotvorby v dôsledku nedostatku železa, vitamínu B12 aj kyseliny listovej, taktiež v dôsledku rôznych ochorení. Ako teda podporiť správnu krvotvorbu a vyhnúť sa rozličným zdravotným problémom? Tento proces môžeme veľmi ľahko podporiť hlavne vhodnou stravou, taktiež sú užitočné rôzne bylinky. Čo všetko môže pomôcť?
Odporúčame: Zohrievanie zvyškov jedla: Návod, ako sa vyhnúť otrave jedlom!
Ako sa vyhnúť chudokrvnosti?
V rámci prevencie chudokrvnosti a pre podporu dobrej krvotvorby je nevyhnutné zamerať sa na dostatočný prísun spomínaných látok, najmä železa, ale aj vitamínov skupiny B, a to vitamínu B12 a vitamínu B9, čo je kyselina listová. Dôležitý je aj vitamín C, ktorý napomáha vstrebávaniu železa. Čo by teda nemalo chýbať v našej strave? Veľmi bohaté na železo sú potraviny živočíšneho pôvodu, a to hlavne hovädzie mäso či vnútornosti. Dobré zdroje železa na podporu krvotvorby a ochranu pred anémiou nájdeme aj medzi potravinami rastlinného pôvodu. V strave by mala mať svoje miesto cvikla, šošovica a iné strukoviny, jahody, brokolica, kvalitná horká čokoláda aj rôzne druhy orechov.
Zabudnúť nemôžeme snáď na jeden z najznámejších zdrojov železa, a to špenát. Listová zelenina je však vo všeobecnosti v našich jedálničkoch viac než vítaná. Na tanieri by si miesto mal nájsť aj hlávkový šalát, rukola, mangold a podobne. Obsahujú nielen železo, ale aj mnohé vitamíny skupiny B či vitamín C. Spomínanú kyselinu listovú rovnako nájdeme v cvikle, vnútornostiach, fazuli či bobuľovom ovocí. Na dostatočný prísun vitamínu B12 by si mali dávať veľký pozor najmä vegetariáni a ešte viac vegáni. Jeho zdrojom sú totižto hlavne potraviny živočíšneho pôvodu. Nájdeme ho vo vnútornostiach, morských plodoch, vajciach, syroch, taktiež vo fortifikovaných potravinách. Ide o potraviny, do ktorých bol vitamín B12 umelo pridaný. Môže ísť o rastlinný nápoj, tofu aj cereálie.
Bude ťa zaujímať
Pomôžu aj bylinky
Podporiť krvotvorbu nám môžu pomôcť aj rôzne bylinky. Tie sú veľkým pomocníkom pri najrozličnejších zdravotných ťažkostiach a mnohé z nich sú prospešné aj pre našu krv. V tomto smere musíme ako prvé spomenúť pŕhľavu dvojdomú, čiže ľudovo žihľavu. Pŕhľavový čaj okrem iného podporuje metabolické procesy aj tvorbu červených krviniek. V žihľavových listoch nájdeme železo aj množstvo ďalších minerálov, vitamínov či iných dôležitých látok. Mladé lístky možno pokojne nasekať do sviežeho šalátu. Tvorbu červených krviniek podporuje aj čaj z orecha kráľovského. Pre podporu krvotvorby sa v rámci tradičnej ľudovej medicíny využíva taktiež ženšen, konopnica či rakytník.
Bude ťa zaujímať
Čo potrebujú biele krvinky?
Nakoniec sa pozrieme ešte na to, čo môžeme urobiť pre naše biele krvinky, ich dostatočné množstvo a správnu funkciu. Pri ich poklese z rôznych príčin môže nastať oslabenie organizmu a hlavne funkcie imunitného systému, zvyšuje sa náchylnosť na infekcie. Problémy s bielymi krvinkami môžu nastať vplyvom rôznych vrodených porúch, zníženej funkcie kostnej dreni, iných ochorení, užívania niektorých liekov i v dôsledku podvýživy a nedostatku dôležitých látok. Mnohé faktory nemožno ovplyvniť, no v rámci prevencie je možné opäť minimálne klásť dôraz na zdravú a vyváženú stravu.
Chýbať by v jedálničku nemali potraviny s obsahom medi. Meď je potrebná pre tvorbu krvného farbiva aj bielych krviniek a zvyšuje odolnosť voči infekciám. Medzi dobré zdroje medi radíme morské živočíchy, ovsené vločky, avokádo aj strukoviny. K funkcii bielych krviniek napomáha aj zinok, ktorý nájdeme v šošovici, píniových orieškoch, plodoch mora aj hovädzom mäse. V rámci tradičnej ľudovej medicíny sa na podporu tvorby alebo funkcie bielych krviniek využíva mačací pazúr, kozinec blanitý či echinacea purpurová.
Odporúčame: Aká je to kosáčiková anémia? Čo je jej príčinou a aké sú príznaky?