Bazový ocot: Tí, čo ospevujú sirup dozaista ešte nevyskúšali ocot – je všeliekom!

Bazový ocot: Tí, čo ospevujú sirup dozaista ešte nevyskúšali ocot – je všeliekom!

Rok čo rok sa vyberáme na zber bazových kvetov, z ktorých si najčastejšie pripravujeme bazový sirup. Ten je ideálny do limonád, no mnohé gazdinky ho šikovne využívajú aj pri pečení. O bazovom sirupe sa hovorí, že je liekom na anémiu a práve tí chudokrvní po ňom siahajú najčastejšie.

Jeho príprava je jednoduchá a chuť nenahraditeľná. Prečo však kaziť niečo také sladké a lahodné niečím iným a hlavne kyslím, čo málokto ocení? Verte či nie, naše babičky si každý rok do zásoby pripravovali aj bazový ocot, ktorý je pomocníkom pre naše zdravie. Okrem octu však nedali dopustiť ani na bazovú tinktúru či masť ideálnu na ekzémy a iné kožné odreniny.

Prečo naložiť kvety bazy do octu?

Rozhodne nenechajte bazu odkvitnúť! Ešte stále máte možnosť využiť bazové kvety na prípravu domáceho bazového medu, čaju, likéru a pod. Jednoducho, vyskúšajte tie najlepšie recepty z bazy, ktoré ocení aj vaše zdravie alebo krása.

Bazu čiernu môžeme nájsť kdekoľvek – v parkoch, záhradách a dokonca aj pri cestách ako divo rastúcu. Avšak, keď sa vyberiete na jej zber, hľadajte miesta, ktoré sa nachádzajú ďalej od prašných ciest. Zberajte predovšetkým kvety za slnečného počasia, nikdy však nie hneď ráno. Ideálne je zbierať suché bazové kvety, ktoré nie sú nasiaknuté vodou, aby vám nesplesniveli kým ich spracujete.

Už Egypťania dokázali oceniť bazu čiernu, ktorej účinky využívali pri liečbe popálenín. Hippokrates zase prisahal na jej močopudné a potopudné účinky, ktoré pomáhali znižovať horúčku pri chrípke alebo prechladnutí a dokonca tvrdil, že kvety bazy majú posilňujúce účinky.

Ale čím vyniká bazový ocot, ktorý by mal mať v domácnosti úplne každý? Ak sa spoja účinky bazových kvetov s účinkami octu, získate skvelý prostriedok s príjemnou chuťou a vôňou, ktorý využijete ako v kuchyni, tak aj pre svoje zdravie.

Odporúčame: Najzdravšie smoothie na svete? Jeho zloženie je len pre odvážnych!

bazový ocot recept

Zdroj: Shutterstock®

Bazový ocot – recept a jeho účinky

  • Kvety bazy čiernej
  • Ocot
  • Zaváraninová fľaša

Zámerne neudávame množstvo, pretože všetko závisí od veľkosti fľaše, v ktorej si plánujete bazový ocot vyrobiť. Do fľaše natlačte bazové kvety a zalejte ich octom tak, aby boli úplne prekryté. Fľašu prekryte gázou alebo bavlnenou utierkou a zagumičkujte. Postavte ju na teplé slnečné miesto a nechajte 2 týždne odstáť. Po 14 dňoch ocot preceďte a môžete používať.

Takto pripravený ocot môžete pokojne použiť aj ako zálievku do šalátov alebo pár kvapiek pridať do omáčky. No najviac sa odporúča jeho využitie pre zdravie. Pripravte si z neho obklad na boľavé kĺby a svaly, ale aj obklad pri horúčke. Pri zvýšenej teplote namočte do octu bavlnenú vreckovku a použite ju ako obklad na zápästia a chodidlá. Zaručene teplota klesne.

Bazová masť a tinktúra

Okrem octu či odvaru sa z bazových kvetov pripravuje aj masť na ekzémy a iné kožné problémy, no rovnako aj tinktúra na imunitu.

  • Bazová masť na kožné problémy – 250 g bravčovej masti nechajte roztopiť a pridajte 3 lyžice sušených kvetov bazy. Chvíľku povarte a nechajte odstáť do druhého dňa. Nasledujúci deň masť roztopte a preceďte do čistej nádoby.
  • Bazová tinktúra na imunitu – pripravuje sa ako iné bylinkové tinktúry. To znamená, že sa do fľaše nasype 150 g sušených kvetov bazy a zalejú sa alkoholom alebo liehom. Tinktúra sa necháva macerovať mesiac. Následne sa precedí a užíva sa po 1 čajovej lyžičke denne na posilnenie imunity v chrípkovom období.

Zaujme ťa aj: Cor pulmonale – o aký zdravotný problém ide a ako sa prejavuje?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Mária Slováková 07.06.22 08:24

MS
karma
118.00

Veľmi zaujímavé čítanie. O bazovom octe som doteraz nepočula.

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 08.06.22 08:45

karma
-1.00

Sirup robievam xx rokov no o octe čítam prvý krát

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 09.06.22 14:04

IM
karma
100.00

Sirup sme robievali aj bazu zavárali no musím vyskušat aj toto a mast

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 10.06.22 16:13

karma
106.00

Baza má naozaj všestranné využitie.

  • 0
Odpovedať

Ingrid Štefanová 10.06.22 21:39

karma
94.00

ocot som este nerobila

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 13.06.22 13:35

DB
karma
117.00

Bazový ocot je pre mňa novinka

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní