Bolesti chrbtice: Na aké degeneratívne ochorenie môžu poukazovať?

Bolesti chrbtice: Na aké degeneratívne ochorenie môžu poukazovať?

Bolesti chrbta môžu mať najrozličnejšie príčiny, niekedy vážne, v iných prípadoch aj úplne bežné. Privodiť si ich môžeme i sami. Je toho totiž mnoho, čím škodíme svojej chrbtici. Spomenúť môžeme hlavne zlé držanie tela či sedavý spôsob života. Taktiež môže chrbtici uškodiť nesprávne dvíhanie ťažkých predmetov, nevhodné cvičenie či spánok na zlom a nekvalitnom matraci. Niekedy nás však môže chrbát pobolievať aj po náročnej fyzickej aktivite. Ak sa však bolesti chrbta objavujú dlhodobo, pravidelne a pridávajú sa k ním ďalšie príznaky, ako napríklad stuhnutosť chrbtice a obmedzenie hybnosti, je vhodné konzultovať zdravotný stav s lekárom. Príčinou totiž môže byť i vážnejšie ochorenie, napríklad i takzvaná spondylóza, o ktorej sa niečo viac dozviete v dnešnom článku.

Čo je spondylóza?

Pod pojmom spondylóza rozumieme degeneratívne ochorenie chrbtice, ktoré postihuje stavce a medzistavcovú oblasť. Toto ochorenie je charakteristické degeneratívnymi zmenami na medzistavcových platničkách, vedúce k tvorbe kostných výrastkov z okrajov tela stavcov. Tento proces môže postihnúť prakticky ktorúkoľvek časť chrbtice, a to od krku až po driekovú oblasť. Spomínané výbežky sa môžu tvoriť len na jednom mieste, môžu však postihnúť chrbticu hneď na viacerých miestach zároveň. Veľmi často sa objavuje najmä cervikálna spondylóza, čo je degeneratívne ochorenie krčnej chrbtice. Za hlavnú príčinu tohto ochorenia, respektíve degeneratívneho procesu, je považované starnutie organizmu.

K zmenám na medzistavcových platničkách dochádza spravidla vekom v dôsledku ich opotrebovania a postupného vysychania a zmršťovania. Prispievať k rozvoju a progresii ochorenia však môžu aj ďalšie faktory, ako napríklad genetická predispozícia, sedavý spôsob života, úrazy chrbtice, zlé držanie tela či dlhodobé alebo nerovnomerné preťaženie svalov a väzov chrbtice. Spondylóza sa najčastejšie objavuje u jedincov v strednom veku a starobe, a to vo veku od 55 rokov. Toto ochorenie však môže postihnúť i mladších jedincov, často v dôsledku práce a športových aktivít, pri ktorých sú niektoré časti chrbtice nadmerne zaťažované.

Odporúčame: Vieš, čo je pneumokonióza? Zisti, ako sa prejavuje a kto je najviac ohrozený!

prejavy spondylózy

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa ochorenie prejavuje?

Spondylóza predstavuje chronické ochorenie, ktoré prebieha a rozvíja sa veľmi dlhú dobu. Postihnutí jedinci nemusia spočiatku pociťovať žiadne zdravotné ťažkosti. Toto ochorenie prebieha istý čas bezpríznakovo. Najmä spomínané výrastky však môžu postupne dráždiť okolité štruktúry, a tak časom spôsobovať rozličné ťažkosti. Konkrétne príznaky spondylózy spravidla závisia od toho, ktorá oblasť je postihnutá a v akom rozsahu. Charakteristickým príznakom je hlavne bolesť v zasiahnutej oblasti. Bolesti môžu byť ľahké až stredné, môžu sa zhoršovať pri dlhodobom státí alebo naopak sedení, taktiež pri nadmernej fyzickej záťaži.

Bolesti môžu vo vážnych prípadoch vyžarovať až do nôh či rúk aj ďalších častí tela, taktiež sa môže objaviť brnenie či pocity tŕpnutia rúk aj mravčenie v prstoch. Pri krčnej spondylóze sa typicky objavuje stuhnutosť krku aj ramien, pridať sa môžu bolesti hlavy či závraty, taktiež bolesť vystreľujúca medzi lopatky. Pri progresii ochorenia môže dochádzať až k ochabnutiu svalstva. Slabosť môže viesť k neschopnosti dostatočne ovládať svaly. Ochorenie sa tiež časom môže prejavovať poruchami hybnosti chrbtice či poruchami citlivosti. V niektorých prípadoch nastávajú problémy s vyprázdňovaním či inkontinenciou v dôsledku straty kontroly čreva alebo močového mechúra.

liečba spondylózy

Zdroj: Shutterstock®

Je možné spondylózu liečiť?

Pri diagnostike spondylózy môžu byť potrebné mnohé vyšetrenia. Lekár sleduje klinické príznaky, zhodnotí chôdzu, reflexy či pohyblivosť krku a celkový pohybový rozsah, postoj a podobne. Na určenie diagnózy môže byť potrebná magnetická rezonancia, CT aj RTG vyšetrenia, taktiež takzvaná elektromyografia, ktorá zachytáva elektrickú aktivitu svalov. Dôležité je vylúčiť iné možné príčiny ťažkostí pacienta, respektíve iné možné ochorenia. Za podobnými sprievodnými príznakmi totiž môže stáť i zápal chrbtice, Bechterevova choroba, osteoporóza či rôzne úrazy. V prípade potvrdenia spondylózy lekár nastaví pacientovi vhodnú liečbu, ktorá závisí od toho, ktorá časť chrbtice a v akom rozsahu je postihnutá.

Ochorenie ako také nie je možné úplne vyliečiť. Ide totižto o degeneratívny proces, ktorý sa rozvíja v priebehu starnutia a spôsobuje nezvratné zmeny na chrbtici. Liečba je preto najmä symptomatická. Zameriava sa na tlmenie sprievodných ťažkostí a spomalenie rozvoja ochorenia. Liečivá môžu pomôcť uvoľniť svalové napätie, tlmiť bolesti či zlepšiť prekrvenie. Pomôcť môžu rozličné fyzioterapie a cvičenia. Vo vážnych prípadoch, napríklad pri tlačení kostných výrastkov na miechu alebo nervové korene, môže byť potrebný chirurgický zákrok. K prevencii tohto ochorenia je možné prispieť pravidelným pohybom, aktívnym životným štýlom a primeraným posilňovaním svalov chrbta.

Pozri aj: Reumatoidná artritída: V ktorom veku sa začína prejavovať a ako?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Anna Kristova 25.10.20 18:24

AK
karma
100.00

veľmi poučný článok

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 26.10.20 06:54

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok, ďakujem!

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 27.10.20 08:19

MC
karma
109.00

nepríjemná choroba.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní