Cor pulmonale – o aký zdravotný problém ide a ako sa prejavuje?

Cor pulmonale – o aký zdravotný problém ide a ako sa prejavuje?

Rôzne srdcové poruchy a ochorenia predstavujú pre zdravie človeka obrovskú hrozbu. V súčasnosti ich radíme medzi najčastejšie príčiny smrti. Hoci je rakovina vo všeobecnosti veľkým strašiakom, najviac životov si vyžiada práve infarkt myokardu alebo iné kardiovaskulárne ochorenia, ktoré do veľkej miery súvisia so spôsobom nášho životného štýlu. Medzi srdcové poruchy radíme i takzvané pľúcne srdce, latinsky cor pulmonale. O aký zdravotný problém ide a ako sa prejavuje?

Čo je cor pulmonale?

Pľúcne srdce, odborne cor pulmonale, predstavuje poruchu štruktúry pravého srdca spôsobenú pľúcnou príčinou. Tento patologický stav je charakteristický zväčšením, teda hypertrofiou, respektíve dilatáciou danej časti srdca. K zväčšeniu pravého srdca dochádza z dôvodu zvýšenia záťaže orgánu, respektíve pravej polovice srdcového svalu, pričom toto preťaženie súvisí práve s nejakým pľúcnym ochorením jedinca. 

K vzniku cor pulmonale dochádza vtedy, keď sa zvýši odpor v pľúcnom riečisku, do ktorého je pumpovaná krv z pravej srdcovej komory. Cor pulmonale je teda najmä výsledkom zvýšenia tlaku, respektíve takzvanej pľúcnej hypertenzie. Tento patologický stav môže vzniknúť aj náhle, no často sa rozvíja dlhšiu dobu. Na základe toho rozlišujeme dve základné formy zdravotného problému, a to akútne a chronické pľúcne srdce. 

Formy cor pulmonale:

  • akútne pľúcne srdce (cor pulmonale acutum) – zmeny na srdci sa vyvinú v priebehu niekoľkých hodín až dní z dôvodu akútne vzniknutej pľúcnej hypertenzie, ide o závažný a život ohrozujúci stav,
  • chronické pľúcne srdce (cor pulmonale chronicum) – hypertrofia pravej komory srdca sa vyvíja postupne z dôvodu pretrvávajúceho ochorenia pľúc postihujúceho štruktúru alebo funkciu pľúc. 

Odporúčame: Čo všetko môže spôsobovať nadmerné grganie? Môže ísť aj o ochorenie?

prejavy cor pulmonale

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú príčiny cor pulmonale?

Ako sme spomenuli vyššie, o cor pulmonale hovoríme vtedy, keď dôjde k zväčšeniu pravého srdca z dôvodu problému v pľúcach. Zväčšenie je pritom výsledkom preťaženia, ktoré je spôsobené zvýšením tlaku v pľúcnom cievnom riečisku. Akútne cor pulmonale vzniká náhle v krátkom čase, a to z dôvodu náhlej zmeny stavu pľúc. Najčastejšou príčinou tejto formy pľúcneho srdca je masívna pľúcna embólia, ku ktorej dochádza z dôvodu upchatia pľúcnej tepny alebo jej vetvy embolom (napr. krvnou zrazeninou alebo vzduchovou bublinou). 

Z dôvodu upchatia časti pľúcneho riečiska sa zvyšuje odpor prúdiacej krvi a tlak. Pre pravú komoru je následne ťažšie pumpovať krv, čo postupne vedie k jej dilatácii. Medzi ďalšie možné príčiny vzniku akútnej formy pľúcneho srdca radíme syndróm akútnej respiračnej tiesne (ARDS), akútnu exacerbáciu (zhoršenie) CHOCHP či pneumotorax

Chronické cor pulmonale sa rozvíja postupne, a to z dôvodu chronického pľúcneho ochorenia a postupného zvyšovanie tlaku v pľúcnom riečisku. V tomto prípade sa srdcový sval dokáže spočiatku prispôsobovať, no časom dôjde k vyčerpaniu kompenzačného mechanizmu. Pravá komora musí pumpovať krv proti neustále väčšiemu odporu, čo časom spôsobuje jej zväčšenie. 

Chronické pľúcne srdce môže vznikať v dôsledku týchto ochorení:

  • chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP),

  • pľúcna fibróza,
  • primárna pľúcna hypertenzia (vysoký tlak v pľúcnych cievach, ktorý nie je spôsobený iným ochorením, môže mať neznámu príčinu),
  • chronická bronchitída,
  • nádory ciev alebo dýchacích ciest,
  • astma,
  • TBC,
  • niektoré formy chronickej sarkoidózy,
  • ťažké formy syndrómu spánkového apnoe,
  • recidivujúca malá pľúcna embólia,
  • ochorenia postihujúce hrudník (napr. deformácie hrudníka, Bechterevova choroba).

Aké má cor pulmonale príznaky?

Cor pulmonale nepredstavuje samostatné ochorenie, ide o patologický stav, ktorý vzniká z dôvodu iného zdravotného problému. Príznaky pľúcneho srdca sa teda vyskytujú spoločne s prejavmi základného ochorenia, ktoré zväčšenie pravého srdca spôsobilo. Narušená štruktúra, a teda aj funkcia srdca vedie k obmedzeniu dodávky dostatočného množstva okysličenej krvi do organizmu. Nastáva zlyhanie srdca, čo sa prejavuje viacerými zdravotnými ťažkosťami.

Cor pulmonale býva sprevádzané:

  • dýchavičnosťou, respektíve sťaženým dýchaním (problém sa zhoršuje pri fyzickej námahe),

  • nadmernou únavou,
  • nevýkonnosťou,
  • bolesťami alebo pocitmi tlaku na hrudníku,
  • suchým kašľom,
  • búšením srdca,
  • mdlobami,
  • opuchmi (nôh, brušnej dutiny),
  • nechutenstvom a pocitmi ťažoby v brušnej oblasti,
  • zvýšením náplne kŕčových žíl,
  • zväčšením pečene.

Odporúčame: Čo spôsobuje prudké zmeny nálad? Príčinou môže byť aj táto porucha!

liečba cor pulmonale

Zdroj: Shutterstock®

Diagnostika cor pulmonale

Odhaliť problém s pľúcnym srdcom nie je vždy jednoduché. Príznaky zväčšenia pravého srdca spôsobeného pľúcnou príčinou sa totižto neraz prekrývajú s prejavmi základného ochorenia, ktoré cor pulmonale zapríčinilo. Tak môže zostať problém dlhšie nerozpoznaný. Pri diagnostike lekár odoberá anamnézu a sleduje klinické príznaky. Pacientovi je meraný tlak a pulzová frekvencia, lekár tiež sleduje dýchanie, prípadne odoberie krv na laboratórne vyšetrenie.

Na priame odhalenie zväčšenia pravého srdca je však potrebné vykonať viacero ďalších vyšetrení. Uplatňuje sa napríklad ultrazvukové vyšetrenie srdca, takzvané ECHO, ktoré pomôže zhodnotiť stav srdca – jeho veľkosť, rozmery dutín či hrúbku stien. Na zhodnotenie veľkosti srdca a jeho častí sa používa prípadne aj CT či MRI. Cor pulmonale sa tiež prejaví zmenami na EKG krivke (typická je prítomnosť takzvanej vlny P Pulmonale vyššej ako 3 mm). Na RTG zase môže byť viditeľná zmena tieňa srdca.

Ako liečiť cor pulmonale?

Ak sa u pacienta odhalí prítomnosť pľúcneho srdca, nevyhnutné je najmä nájsť príčinu, pretože terapia je zameraná primárne na jej riešenie. Nevyhnutné je buď odstrániť vyvolávajúcu príčinu, ak je to možné, alebo v opačnom prípade začať s liečbou základného ochorenia. Akútne cor pulmonale si vyžaduje spravidla okamžitú lekársku pomoc. Najčastejšie je totižto spôsobené pľúcnou embóliou, ktorá môže ohrozovať život pacienta.

Pri náhle sťaženom dýchaní, zrýchlenej srdcovej frekvencii, nepravidelnom tepe, bolesti na hrudníku, nadmernom potení, prípadne vykašliavaní krvi, čo sú príznaky pľúcnej embólie, je potrebné neodkladne vyhľadať lekársku pomoc. Menšie pľúcne embólie je možné riešiť aj liečivami na riedenie krvi či rozpustenie zrazeniny, pri väčších embóliách je spravidla nevyhnutné chirurgické odstránenie embolu (takzvaná embolektómia).

Terapia chronického pľúcneho srdca zahŕňa liečbu primárneho ochorenia, teda CHOCHP, primárnej pľúcnej hypertenzie či akéhokoľvek iného zdravotného problému, ktorý stojí za cor pulmonale. Okrem toho sa uplatňuje aj symptomatická liečba, v rámci ktorej sa pristupuje k tlmeniu sprievodných ťažkostí srdcového zlyhávania či iných vzniknutých komplikácií. 

Odporúčame: Edwardsov syndróm: Ako sa prejavuje a čo zvyšuje riziko ochorenia?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní