Darovanie krvnej plazmy – kto ju môže darovať a na čo sa používa?

Darovanie krvnej plazmy – kto ju môže darovať a na čo sa používa?

Boli ste niekedy darovať krv? V tom prípade ste urobili úžasný skutok. Darcovia krvi každodenne prispievajú k záchrane ľudských životov. Krv je najvzácnejšou tekutinou a tá darovaná predstavuje neoceniteľnú pomoc pre ľudí s rôznymi ochoreniami krvi, ale aj inými chorobami, tiež pri úrazoch, nehodách či operáciách. Krv nemožno umelo vytvoriť a keď je ju niekde treba, riešením je len a len darcovstvo.

Na Slovensku však možno okrem krvi darovať napríklad aj krvnú plazmu, čo je vlastne jedna zo zložiek krvi. Aj darovaná krvná plazma predstavuje pre modernú medicínu nenahraditeľnú látku. Ako prebieha darovanie krvnej plazmy a ako sa vlastne darovaná krvná plazma využíva? Kto sa môže stať darcom krvnej plazmy? Zistite všetko dôležité v článku!

Čo je krvná plazma?

Krvná plazma predstavuje tekutú zložku krvi, v ktorej sú rozptýlené krvné bunky, teda červené krvinky (erytrocyty), biele krvinky (leukocyty) a krvné doštičky (trombocyty). Tvorí až 55 % našej krvi a približne 4 až 5 % celkovej hmotnosti ľudského tela. Nazývaná je tiež intravaskulárna tekutina. Krvná plazma je žltkastá tekutina s mierne zásaditým pH (okolo 7,4). Jej farba sa môže líšiť v závislosti od stravy, pitného režimu, hormonálnej rovnováhy, obsahu bielkovín aj iných faktorov.

Až z 92 % pozostáva z vody, okolo 7 % z hmotnosti predstavujú proteíny a iné organické látky a zvyšok sú anorganické látky, ako minerálne soli (Na+, Cl-, HCO3-, K+). Krvná plazma v ľudskom tele slúži ako dopravný prostriedok pre hormóny, glukózu, produkty látkovej premeny či lipidy.

Z tela napomáha odvádzať odpadové produkty látkovej premeny, ako je oxid uhličitý (organizmus ho vylučuje cez pľúca) alebo tiež močovina. Napomáha viazať látky nerozpustné vo vode a transportovať ich k cieľovým orgánom. Okrem toho zohráva dôležitú úlohu aj pri stabilizovaní krvného tlaku. K ďalším úlohám patrí rozvoz tepla v tele, udržiavanie stálosti vnútorného prostredia a udržiavanie optimálneho objemu vody v tele. 

Odporúčame: ​Zdravý mozog vďaka cvičeniu? Áno, tieto 3 cvičenia ho dokážu posilniť!

Ako prebieha darovanie krvnej plazmy?

Človek sa môže stať darcom krvnej plazmy podobne ako aj darcom krvi. Odber krvi a krvnej plazmy, ako jednej zo zložiek krvi, sa však v mnohom líši.

  • Odber krvi je pomerne krátky (cca 10 až 15 minút), darcovi sa odoberá celá krv so všetkými jej zložkami, pričom takýto odber je možné podstúpiť len párkrát ročne (ženy obvykle 4-krát a muži 6-krát ročne).
  • Odber krvnej plazmy trvá podstatne dlhšie (cca 45 až 60 minút), darcovi sa odoberá iba daná zložka krvi, teda krvná plazma, pričom darcovstvo je možné omnoho častejšie (3-krát za 2 týždne). 

Pri jednom odbere krvnej plazmy sa od darcu získava 600 až 850 mililitrov intravaskulárnej tekutiny, záleží na telesnej hmotnosti jedinca. Pri odbere krvnej plazmy sa cez ihlu dostáva krv do uzavretého jednorazového systému hadičiek. Následne sa krv odstredí v centrifúge, vyfiltruje a krvné telieska sa oddelia od krvnej plazmy. Krvné telieska sa vracajú späť do tela darcu a plazma odtečie do odberového vaku. 

Tento proces nazývame plazmaferéza. Darovanie krvnej plazmy je pre telo šetrnejšie ako darovanie krvi so všetkými jej zložkami. Po odbere plazmy si telo stratené látky obnoví v priebehu pár dní, po odbere krvi trvá regenerácia niekoľko týždňov. Preto je možné plazmu darovať omnoho častejšie. 

Kto môže darovať krvnú plazmu a ako často?

Darcom krvnej plazmy sa môže stať každý, kto spĺňa požiadavky na darcovstvo. Darcovstvo je v prvom rade podmienené vekom, ktorý musí byť nad 18 rokov. Darovanie plazmy vo veku na 60 rokov je podmienené predchádzajúcimi odbermi a súhlasom lekára. Darca musí mať minimálne 50 kg a musí byť fyzicky a psychicky zdravý. 

Darca pred darovaním krvnej plazmy podstúpi lekárske vyšetrenie, vrátane krvných testov, pričom výsledky vyšetrení rozhodnú o tom, či je jedinec vhodným kandidátom na darovanie krvnej plazmy. Vzorka krvi sa, podobne ako pri darcovstve krvi, testuje aj na viaceré krvou prenosné ochorenia, ako HIV alebo hepatitídu B. 

Darcovstvo krvnej plazmy môže byť odmietnuté napríklad v týchto prípadoch:

  • infikovanie vírusom HIV,

  • infikovanie vírusom hepatitídy B alebo C,

  • pozitivita na syfilis, 

  • epilepsia,

  • ťažká astma,

  • onkologické ochorenie,

  • cukrovka 1. typu,

  • Creutzfeldtova-Jakobova choroba,

  • závažné ochorenia srdca a ciev,

  • poruchy zrážanlivosti krvi a iné ochorenia krvi,

  • operácia alebo chirurgický zákrok (až po 6 mesiacoch od zákroku),

  • nové tetovanie (až po 6 mesiacov od tetovania),

  • tehotenstvo,

  • alkoholizmus,

  • závislosť na návykových látkach. 

Odporúčame: ​Ulcerózna kolitída – celoživotný problém s črevom. Sú známe príčiny?

Prečo má význam darovanie krvnej plazmy?

Darcovstvo krvnej plazmy má obrovský význam. Túto tekutú zložku krvi nie je možné žiadnym spôsobom umelo vyrobiť. Krvná plazma je však v rámci modernej medicíny nenahraditeľnou látkou, pretože sa z nej dajú vyrábať životne dôležité lieky. Darovanie krvnej plazmy teda ponúka odborníkom možnosť vyrábať lieky, ktoré pri mnohých ochoreniach, neraz chronického, zriedkavého, závažného až život ohrozujúceho charakteru, predstavujú hlavné alebo jediné liečivo. 

Lieky z krvnej plazmy sa vyrábajú v zahraničí, pretože je na to potrebná špeciálna a finančne nákladná technológia, ktorá tu nie je dostupná. Z krvnej plazmy sa získavajú napríklad koncentráty faktorov zrážania krvi, imunoglobulínov či albumínu. Lieky z plazmy sú veľmi účinné, pretože sú vo forme koncentrátu, sú rýchlo dostupné pre urgentné podanie a sú bezpečné – plazma je predspracovaná, viacnásobne testovaná a inaktivovaná. 

Lieky z krvnej plazmy sa uplatňujú pri:

  • ťažkom krvácaní pri úrazoch a operáciách a pri ťažkých pôrodoch,
  • vrodených ochoreniach zrážania krvi,
  • vážnych autoimunitných ochoreniach,
  • zlyhávaní imunity,
  • rozsiahlych popáleninách,
  • po chemoterapii. 

Lieky z krvnej plazmy sa v chirurgii, pohotovostnej medicíne a pri liečbe mnohých ochorení nedajú ničím nahradiť. Ak sa chcete stať darcom krvnej plazmy, kontaktujte najbližšie odberné miesto, a to napríklad pracovisko Národnej transfúznej služby SR alebo iné darcovské pracoviská. 

 

Odporúčame: ​Poznáš božie drievko? Táto stará rituálna bylinka lieči mnohé neduhy!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Mária Sivová 16.01.23 07:32

MS
karma
100.00

Krv chodievam darovať často, aj tento rok pôjdem.

  • 0
Odpovedať

Andrea Hrtúsová 19.01.23 08:13

AH
karma
115.00

Darovanie krvi, ani krvnej plazmy mi moje prekonané ochorenie nedovoľuje. Páči sa mi, že zdraví ľudia takto pomáhajú.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní