Extrémna zima má veľký vplyv na naše telo: 5 vecí, ktoré sa s ním dejú

Extrémna zima má veľký vplyv na naše telo: 5 vecí, ktoré sa s ním dejú

Či sa nám to páči alebo nie, počas zimných mesiacov teploty vonku klesajú. Aj keď nie sú aktuálne zimy také, aké si pamätajú naši rodičia, od letných teplôt máme stále ďaleko. No vedeli ste, že každé počasie má nejaký vplyv na naše telo?

Naše telá reagujú na teploty rôzne a chvenie je len jedným z mnohých spôsobov, ako sa udržať v teple. Zimomriavky sú teda reakciou tela na zimu, ktoré sa takýmto spôsobom snaží zohriať. S nami a naším telom sa však deje oveľa viac zaujímavých vecí, ktoré vyvoláva chlad. Aké? Poznáme 5 vecí, ktoré sa dejú, keď je nám extrémna zima.

Odporúčame: Kendall Jenner a jej bombera: Z tej ceny sa ti zatočí hlava!

1. Spaľujeme väčšie množstvo kalórií

Keď je nám zima, naše telo dokáže spáliť oveľa väčšie množstvo kalórií, pretože sa snaží zahriať. Avšak, dozaista sa nespoliehajte na to, že schudnete, keď sa budete vystavovať chladu a od zimy budete drkotať zubami. Aj v zime je potrebné dávať si pozor na stravu a cvičenie, aby ste ostali fit – a hlavne počas sviatkov, kedy si všetci radi doprajeme. Chlad vám nepomôže schudnúť, ale kalorický deficit či zdravá strava a pohyb áno. Doprajte si počas chladných mesiacov prechádzku na čerstvom vzduchu a uvidíte, aký to bude mať pre vás prínos.

2. Môže vám poškodiť zrak

Vedeli ste, že aj v zime je vhodné nosiť slnečné okuliare, poprípade zvoliť inú ochranu zraku? Nízka teplota, vietor a ostré slnko sú pre oči rovnako nebezpečné ako jasný odlesk mora a slnka v lete. Na ochranu očí v zimných mesiacoch by rozhodne mali vsadiť tí, čo žijú vo veterných oblastiach. Avšak, ak sa chystáte na lyžovačku alebo plánujete inú zimnú aktivitu, nepodceňte ochranu oči. Veď určite nám dáte za pravdu, že pohľad na sneh, od ktorého sa odrážajú slnečné lúče je nepríjemný. A podľa odborníkov aj pre náš zrak škodlivý.

3. Riziko srdcového infarktu sa zvyšuje

Na jednej strane sa hovorí, že chlad nám môže pomôcť spáliť väčšie množstvo kalórií, no na druhej strane zvyšuje riziko vzniku infarktu. Prečo? Dôvod sa ukrýva v ohrievaní tela. Keď sa telo snaží zahriať, vo veľkej miere to zaťažuje srdce. Na pozore by sa preto mali mať všetci a nielen tí po 50-tke. Totižto infarkt neobchádza ani mladých.

Zaujme ťa aj: Bruce Willis bude dedko! Teší sa na rolu starého otca?

4. Depresie bývajú častejšie

Nie je náhoda, že v zimných mesiacoch každý býva o niečo viac smutnejší. Práve z toho dôvodu sa v tomto období pomerne často hovorí o psychických poruchách – najmä o depresii. Zimné mesiace sú totižto pochmúrnejšie, hlavne čo sa počasia týka. Nedostatok tepla, málo slnka, rýchlejšie stmievanie – z toho dôvodu v našom tele klesajú zásoby vitamínu D a človek môže ľahko upadnúť do sezónnej depresie.

5. Bolesť prstov

Zaregistrovali ste niekedy bolesť prstov na rukách alebo na nohách po pobyte vonku v zimných mesiacoch? Vedzte, že to nie je žiaden zdravotný problém. Totižto prsty na rukách i nohách, ale aj uši a nos sú prvými obeťami nízkych teplôt. Malé kapiláry sa pri nízkych teplotách nadmerne stiahnu, v dôsledku čoho môžete pocítiť bolesť. Dokonca môžete mať pocit, že sa vám prsty akoby stiahli. Preto najlepšou záchranou, a teda spoločníkmi v zimných mesiacoch sú teplé rukavice, ponožky i čiapky.

Neprehliadni: Strach z otvorených priestorov: V ktorom veku sa začína prejavovať agorafóbia?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní