Intuitívne stravovanie: Trendy hit alebo vhodný štýl stravovania?

Intuitívne stravovanie: Trendy hit alebo vhodný štýl stravovania?

Jedlo je pre mnohých pôžitkom. Bohužiaľ, v súčasnej urýchlenej dobe si ho často nevieme vychutnať tak, ako by sme si priali. Ak však nabehneme na nie príliš vhodnú formu rýchleho a veľakrát aj nezdravého stravovania, dostávame sa do bludného kruhu. Ten sa potom snažíme vyriešiť formou diét.

Priznajme si, že diéty, ktoré sú o veľkom zapieraní, nie sú vždy účinné a jojo efekt je zaručený v mnohých prípadoch. Ako z toho von? Možno stačí nabehnúť na tú správnu vlnu stravovania a mať v láske nielen jedlo, ale aj svoje telo. Počuli ste už o takzvanom intuitívnom stravovaní? Na akých princípoch tento štýl stojí a pre koho je vhodný?

Odporúčame: Ako funguje delená strava? Spoznaj jej princípy, výhody aj nevýhody!

stravovanie

Zdroj: Shutterstock®

Dajte na svoju intuíciu

Často sa hovorí, že naša intuícia nás zvyčajne nesklame. Prečo teda tento princíp neuplatniť aj v stravovaní? Ak ani vás už nebavia nezmyselné a neúčinné diéty, je čas to zastaviť a počúvať svoje telo. Aj na tom je založený princíp takzvaného intuitívneho stravovania. Štýl intuitívneho stravovania sa snaží vytvoriť pozitívny vzťah nielen k jedlu, ale aj k sebe samému. Iba tak dokážeme viesť kvalitný a pohodový život bez toho, aby sme sa trápili s postavou či večným a stresujúcim počítaním kalórií. Iba správnym nastavením stravovania dokážeme predísť poruchám príjmu potravy. Aj napriek tomu, že intuitívne stravovanie sa nezameriava na stratu hmotnosti, dokážeme ním hmotnosť cielene udržiavať. Okrem toho, budeme sa cítiť vo svojom tele dobre, so zdravou dávkou sebavedomia k tomu. Ako na to?

Jedlo si treba vedieť vychutnať

Aj napriek tomu, že jedlo je našou primárnou potrebou na prežitie, nemalo by nám to stačiť. Jedlo by sme si mali vedieť správne vychutnať a nehltať ho. Samozrejme, v pracovnom kolotoči povinností je človek rád, ak nejaký obed vôbec stihne. Ak však trochu času nájdete, spomaľte a začnite si jedlo vychutnávať. Zapojte svoje zmysly a možno spoznáte nové chute, ktoré ste doposiaľ nemali možnosť vnímať.

Pozri aj: Je TOTO najzdravšia diéta na svete? Pozrite sa na pohľad expertov

jedlo

Zdroj: Shutterstock®

Poznajte svoj hlad

Hladného často akoby ani nespoznávame. Je nervózny, nedokáže sa dobre sústrediť, a tým nedokáže podať výkon, ktorý sa od neho očakáva. Mozog mu intenzívne vysiela signál o tom, že je čas doplniť žalúdok. Nenechajte svoj žalúdok vyhladovať do extrému a doprajte si pravidelnú dávku jedla vtedy, keď začne vysielať svoje prvé signály. Iba tak dosiahnete správne nastavený systém, ktorý vás ochráni pred nezdravým prejedaním.

Vedieť povedať nie

Jedným z princípov intuitívneho stravovania je ten, že jedlo sa nedelí na to dobré a zlé. Nič si teda nemusíme zakazovať, ak dokážeme ustrážiť tú správnu mieru a vedieť vyslať mozgu signál stop. Nejedzte iba preto, že porciu jedla treba vždy dojesť. Jedzte iba do miery skutočnej sýtosti, kedy si poviete, že ste príjemne najedený. Nedojedené jedlo si vieme v mnohých prípadoch odložiť na neskôr a jednoducho ho dojeme vtedy, keď telo vyšle mozgu signál, že je čas opäť jesť.

Odporúčame: Zlé stravovacie návyky: Akých chýb sa pri stravovaní často dopúšťame?

hlad

Zdroj: Shutterstock®

Nemeňte sa preto, že musíte

Tlaky okolia sú často veľmi intenzívne a nepríjemné. Svoje správanie, návyky či výzor často meníme nie preto, že chceme, ale že by sme mali. Snažte sa svoju osobnosť a telo rešpektovať a vnímať také, aké je. Žite svoj život tak, aby ste boli spokojný a myslite predovšetkým na seba a svoje zdravie.

Pohyb je prirodzený

Pohyb je našou prirodzenou súčasťou odmalička. Iba ľudia, čím sú starší, naň akosi častejšie zabúdajú. A pritom je to tak jednoduché! Nehýbte sa iba preto, že chcete stoj čo stoj schudnúť. Zájdite si na prechádzku do lesa a cíťte z pohybu skutočnú radosť a vyplavujúce sa endorfíny.

Inšpiruj sa: Ako ušetriť pri zdravom stravovaní? Takto môžeš jesť zdravo a lacno!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Katarína Konečná 19.10.21 08:37

KK
karma
109.00

správne stravovanie je veľmi dôležité, nie je to len o tom čo jeme, ale ako to jeme

  • 1
Odpovedať

Mária Slováková 19.10.21 10:16

MS
karma
118.00

Telu podľa mňa treba dať čo si pýta ale ked chudneme, tak v obmedzenom množstve.

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 19.10.21 18:02

MC
karma
109.00

Z každého rožku trošku a telo bude spokojné.

  • 1
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 19.10.21 20:30

ZS
karma
100.00

Všetko s mierou

  • 1
Odpovedať

Maria Pomšahárová 20.10.21 17:27

karma
-1.00

všetko s mierou ...

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 20.10.21 17:57

MM
karma
100.00

presne, vždy treba počúvať intuíciu, nielen pri jedle

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní