Káva pomáha nielen ako prevencia proti rakovine hrubého čreva, ale pomáha aj pri liečení rakoviny prostaty

Káva pomáha nielen ako prevencia proti rakovine hrubého čreva, ale pomáha aj pri liečení rakoviny prostaty
  • 28.01.2021
  • Monika Matúšová

Káva obsahuje okrem kofeínu veľa antioxidantov a antioxidanty, ako vieme, sú vhodnou prevenciou proti vzniku rakoviny. Odhaduje sa, že konzumáciou kávy denne človek získa až 70 % prijatých antioxidantov. Káva totižto antioxidanty naozaj obsahuje a navyše sa stala pravidelnou súčasťou našich dní. Ako piť kávu tak, aby sme z kávy vyťažili čo najviac antioxidantov, sa dozviete v tomto článku.

Odporúčame: Aké mlieko je najlepšie na napenenie?

nepražená kávové zrná

Zdroj: Zlaté Zrnko

Pražená, či nepražená káva?

Najvyššiu antioxidačnú aktivitu má síce nepražená zelená káva, ale najvyšší antioxidačný potenciál má KÁVA PRAŽENÁ NA STREDNÝ (MEDIUM) STUPEŇ.

Z látok, ktoré majú v káve antioxidačné účinky, je najviac kyseliny chlorogenovej. Zelená káva síce obsahuje najviac kyseliny chlorogenovej – 7% váhy zrna, no počas praženia sa stratia iba 3%. Zároveň procesom praženia vznikajú v káve vlastné a zdraviu prospešné komponenty, podobné niektorým antioxidantom. Ak kávu prepražíme, môžeme naopak znížiť jej antioxidačný potenciál. Silný antioxidant – metylpyridínium sa nachádza len v káve. Podporuje tvorbu krvných enzýmov, ktoré poskytujú širokú ochranu proti rakovine hrubého čreva. Metylpyridínium sa tvorí prirodzenou cestou v zrnkách kávy pri procese praženia kávy. Čím dlhšie kávu pražíme, tým viac sa ho tvorí. Tmavo pražená káva ale nie je príjemná chuťovo a je horšie stráviteľná.  

Posledné štúdie a experimenty ukazujú, že pitie kávy má význam aj pri prevencii a liečení rakoviny prostaty. V pozadí tohto vplyvu sú zjavne protizápalové a antioxidačné účinky fytochemických (antioxidačných) látok v káve, ako aj fakt, že obmieňajú metabolizmus glukózy v organizme.

antioxidanty v káve

Zdroj: Zlaté Zrnko

Robusta alebo arabika?

Niektoré odrody kávy obsahujú až štyrikrát viac antioxidantov ako zelený čaj. Samozrejme, obsah antioxidatov sa líši pohár od pohára a je závislý na type zŕn kávy, úrovňou „rozpustnosti" v pohári, metódou varenia, časom a množstvom použitej kávy.

Podľa odborníkov z bežne dostupných druhov kávy má robusta silnejší antioxidačný potenciál než viac konzumovaná arabica. Arabica však obsahuje menej kofeínu, preto jej zase na druhú stranu môžete počas dňa vypiť viac. Má jemnejšiu a pestrejšiu chuť.

Vychutnajte si lahodnú kávu, ktorú môžete na e-shope www.zlatezrnko.sk získať s 10 % zľavou, a to vďaka kódu „kzk"! Doprajte si aj vy ten najlepší životabudič :).

Zdroj informácií: 

  • Schmidt, Š.: Antioxidanty a oxidačné zmeny tukov v potravinách, Nakladateľstvo STU. Bratislava, 2010. 220 s, ISBN 978-80-227-3402-8. Nicoli, M. C., Anese, M., Manzocco, L., Lerici, C. R.: Antioxidant properties of coffee brews in relation to the roasting degree. Lebensmittel-Wissenschaft & Technologie 30, 1997, p. 292-297. Zelnerová, Silvia.: Antioxidanty čokolády, kávy, čaju a vína. 2013, Bratislava http://www.ocajoch.caje-kava.sk/category-table/38-kava
  • https://www.medicc.eu/sk/odborne-clanky/item/328-kava-ako-prevencia-proti-rakovine?fbclid=IwAR2frU411-iPNgyY9_arrIL9427AT0mgv54RVruzbmc5Gh1KuQ37FpJ5Ny4

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Margaret Zimova 03.02.21 15:02

karma
106.00

Vždy vravím, že kvalitná káva je liekom ( v rozumnom množstve ), nemôže nikomu uškodiť.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní