Nová štúdia odhalila, ktoré potraviny redukujú stres už za 4 týždne! Je to tak aj naozaj?

Nová štúdia odhalila, ktoré potraviny redukujú stres už za 4 týždne! Je to tak aj naozaj?

Nie je to len predvianočné obdobie, ktoré nás stresuje. Stačí väčší nápor práce, aktuálna životná situácia a mnoho ďalších podnetov, ktoré nás dokážu vystresovať. Stres je v niektorých prípadoch niečo zlé, čo môže ovplyvniť každú časť nášho tela. Má vplyv ako na naše duševné zdravie, tak aj imunitný systém. V prípade, že sa stane chronickým, je pre nás nebezpečný, preto je dôležité stres redukovať.

Na druhej strane má stres aj pozitívny vplyv. Pretože mnohí pod tlakom dokážu byť oveľa produktívnejší a kreatívnejší. Napriek tomu sa snažíme hľadať spôsoby, ako stres minimalizovať. Niekomu pomáha prechádzka na čerstvom vzduchu, iným „ventilácia“ v posilňovni či meditácia.

Nová štúdia uverejnená v časopise Nature navrhuje ďalší spôsob, ako sa so stresom popasovať. Tvrdia, že je dôležité „nakŕmiť mikróby“, aby sme sa zbavili stresu. Účastníci štúdie konzumovali fermentované potraviny a potraviny bohaté na vlákninu. Na konci štúdie potvrdili, že sa cítili oveľa menej vystresovaní než ich kolegovia, ktorí dodržiavali štandardnú vyváženú stravu. Je to individuálne, ale je to skutočne nový spôsob, ako minimalizovať stres a predísť syndrómu vyhorenia?

Pozri aj: Zápal očnej dúhovky – pri ktorých príznakoch neodkladať vyšetrenie u očného lekára?

Fermentované potraviny redukujú stres

Fermentované potraviny, ako je kváskový chlieb, kimči (kimchi), kyslá kapusta, kefírový jogurt a potraviny s vysokým obsahom vlákniny (celozrnné výrobky, fazuľa,...) môžu mať podľa vedcov skutočný vplyv na stresové funkcie organizmu.

Obsahujú živé kultúry a prebiotické vlákniny, ktoré pomáhajú vyživovať črevá tým, že vyživujú prospešné baktérie. Vďaka tomu vznikajú mastné kyseliny s krátkym reťazcom. A predpokladá sa, že tieto mastné kyseliny sa spájajú so širokou škálou zdravotných výhod, ako je lepšia nálada, vstrebávanie živín i lepší spánok. Podľa všetkého sú tieto potraviny rovnako aj protizápalové, čo súvisí so znižovaním kortizolu v organizme.

Okrem vlákniny sú fermentované potraviny zväčša bohaté aj na horčík, vitamíny skupiny B a omega-3 mastné kyseliny, ktoré rovnako pomáhajú vyživovať dobré črevné baktérie. To však ani zďaleka nie je všetko! Potraviny bohaté na zdravé tuky sa spájajú so znižovaním zápalových markerov produkovaných v tele. Mnohé nielen fermentované potraviny sú bohaté aj na antioxidanty, ktoré pomáhajú znižovať zápal. A zápal je priamou reakciou na stres, čo potvrdzujú mnohé štúdie.

Tieto potraviny nás môžu zachrániť pred hrozbou, pretože keď je hladina stresu v organizme trvalo vysoká, mnohé funkcie tela, ktoré nie sú potrebné, nefungujú správne (napr. tráviaci systém, reprodukčný systém,...).

Ale treba to vziať aj z druhej strany. Aj tí, čo počas štúdie nekonzumovali fermentované potraviny, ale sa zameriavali na vyváženú stravu, dosiahli isté výsledky. Síce nezaznamenali také výsledky ako prvá skupina, avšak treba podotknúť, že aj takéto stravovanie pomáha regulovať hladinu kortizolu v tele a tým znižovať zápal.

Preto v konečnom dôsledku môžeme povedať, že náš prístup k stresu by mal byť viaczdrojový – nemali by sme sa zameriavať len na to, čo jeme. Dôležitý je aj odpočinok, dostatočný spánok či pravidelné cvičenie, ktoré rovnako pomáha redukovať stres.

Neprehliadni: Trápi ťa nafúknuté brucho? Tu je bežných 10 faktorov, ktoré môžu plynatosť zhoršovať

Potraviny redukujúce stres

  • Fermentované potraviny (kvasené potraviny) – kyslá kapusta, tempeh, uhorky, kombucha, miso, jablčný ocot, kváskový chlieb.
  • Potraviny bohaté na vlákninu – fazuľa, šošovica, brokolica, avokádo, sušené ovocie, mrkva banány, jablká.
  • Potraviny bohaté na bielkoviny – mliečne výrobky, jogurt, hydina, ryby a morské plody.
  • Potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny – losos, sardinky, chia semienka, olivový olej.
  • Potraviny bohaté na nenasýtené tuky – avokádo, orechy (mandle, lieskové orechy), semienka (sezam, tekvicové).

Pozri tiež: Svetlicový olej - prečo si ho zamiluješ? Takéto sú jeho účinky na naše zdravie!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Elena Švachová 14.11.22 22:36

karma
109.00

Niekedy by sa aj zišli, stres občas zažívam aj ja.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní