Parazity v ľudskom tele: Máme sa naozaj čoho obávať?

Parazity v ľudskom tele: Máme sa naozaj čoho obávať?
  • 21.04.2018
  • Simona Kostková

Už ste počuli o tom, že je dobré spolu s domácimi miláčikmi dať odčerviť aj seba? Internet je plný overených rád, vďaka ktorým sa zbavíte parazitov, a to pomocou rôznych detoxikačných kúr. Väčšina našej populácie je vraj zamorená črevnými parazitmi a keďže už vieme, že črevá sú pre nás nesmierne dôležitý orgán, vyvoláva to množstvo otázok. Ako, prečo, kedy, koľko...?

Čísla, ktoré ukazujú na zamorenie, sú však mierne skreslené a týkajú sa hlavne ľudí z málo rozvinutých krajín, kde nemajú dostatočné hygienické návyky. Napriek tomu, výskyt exotických parazitov, ktoré sa môžu k nám dostať a voči ktorým sme bezbranní, stúpa. Čoho sa treba báť, čo to vlastne parazity sú a ako sa zbaviť parazitov? Toto všetko vám ozrejmíme v našom antiparazitárnom článku!

Parazit vs. Hostiteľ

Ako prvé by sme sa mali oboznámiť s dvoma základnými pojmami, a to parazit a hostiteľ. Parazit je ten, čo žije na úkor svojho hostiteľa. Ide teda o vzťah, kedy jeden využíva a škodí tomu druhému. Parazit môže byť na povrchu hostiteľa, ale aj v jeho vnútri. Najčastejšie sa stretávame s vonkajšími, ako sú kliešte alebo vši a menej s vnútornými, ako sú pásomnice alebo hlísty.

Miestom vstupu parazita je najčastejšie tráviaci systém, kam sa môže dostať kontaminovaným jedlom alebo vodou. Po jeho vstupe do tela dochádza k poškodzovaniu steny tráviaceho traktu a práve to je jedným z faktorov, ktorý nám následne zníži obranyschopnosť, a teda imunitu. Ohrození sú preto hlavne ľudia s oslabenou imunitou, napríklad HIV pozitívni, ale aj tí, ktorí trpia cukrovkou, malé deti, starší ľudia a bezdomovci.

Zaujme ťa: Riskuješ slepotu! Pozri, ako si nevedome poškodzujeme zrak

kliešť

Zdroj: Shutterstock®

Ako získať parazita?

Keďže sa blíži leto a prvé zmrzlinárne už zahájili sezónu chladených pochúťok, ohrozuje nás kontaminované jedlo. Ďalej to môže byť kontaminovaná voda z kohútika i z prírodného kúpaliska, nedostatočne tepelne upravené mäso a mäsové výrobky, poštípanie kliešťami alebo komármi, kontaminovaná pôda, nechránený sex s infikovanou osobou, domáci miláčikovia alebo cestovanie v exotických krajinách.

Ako sa voči tomu brániť? V prvom rade je najdôležitejšie dodržiavať hygienu rúk, hlavne pred jedlom a po práci v záhrade. Taktiež sa vyhýbajte konzumácii vody z neznámych zdrojov, kontrolujte potraviny a dbajte na dostatočnú tepelnú úpravu mäsa, hlavne diviny. Nezabúdajte ani na pravidelné veterinárne kontroly a odčervovanie domácich miláčikov.

črevné parazity

Zdroj: Shutterstock®

Toto sú príznaky

  • Únava
  • Bolesti brucha
  • Nadúvanie
  • Hnačka (niekedy striedajúca sa so zápchou)
  • Nechutenstvo
  • Vracanie
  • Pomalé pribúdanie váhy u detí
  • Rôzne alergické prejavy

Pozri tiež: Vieš, čo všetko signalizuje zvýšená telesná teplota?

zoonóza

Zdroj: Shutterstock®

Najčastejšie ochorenia

Trichomonas vaginalis je parazit, ktorý spôsobuje problémy hlavne u žien a zaraďuje sa medzi pôvodcov sexuálne prenosných ochorení. Prejavuje sa žltozeleným výtokom, močovými ťažkosťami, bolesťami v oblasti panvy.

Väčšina vonkajších parazitov (ektoparazity) sa usídľuje na menej viditeľných miestach, ako sú slabiny, podpazušie, prsia alebo tam, kde je jemnejšia koža, ako je miesto medzi prstami alebo predlaktie. Najčastejším prejavom je svrbenie, hlavne v noci a prítomné sú aj rôzne kožné prejavy. Typický zástupca u nás je Sarcoptes scabiei, ktorý spôsobuje svrab.

Malária patrí medzi najvážnejšie ochorenia, spôsobené parazitom, ktorý sa do ľudského tela dostane cez komára. Štípanec od komára v exotických krajinách, hlavne v Afrike, dokáže v tele vyvolať horúčku a triašku, kŕče a mnohé vážne poškodenia orgánov. Vo väčšine prípadov ide o smrteľnú nákazu, pretože liek, ktorý bol kedysi účinný, dnes už nezaberá, kvôli získanej odolnosti parazita.

Pedikulóza patrí k najbežnejším ochoreniam, vyvolaným parazitmi. Vyvoláva ju voš detská, ktorá je populárna hlavne v školských zariadeniach, kde sa veľmi ľahko šíri. Väčšinou nejde o nebezpečné ochorenie, vo veľmi vzácnych prípadoch môže predstavovať pre deti hrozbu. Zato neustále svrbenie hlavy je nepríjemné až až. Naproti tomu prevencia voči všiam je mimoriadne zložitá, keďže dieťa, ktoré sa nakazí v škole alebo škôlke, je potencionálnym zdrojom nákazy pre rodinu.

roztoče

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú závery? Zamorenie parazitmi je, narozdiel od minulých rokov, naozaj na ústupe. Stúpa však výskyt parazitov z exotických krajín, v dôsledku častej migrácie ľudí a voči týmto sme zatiaľ bezradní, i keď percento výskytu je stále nízke.

Aby ste sa vyhli nákaze počas dovolenky alebo práce v záhrade či počas maznania s domácim miláčikom, kontrolujte, čo jete a pijete a dodržiavajte hygienu!

Neprehliadni: Čo spôsobuje svrbenie bradaviek? Pozor, môže to byť nebezpečné!

- Anketa

S KTORÝM PARAZITOM STE SA STRETLI?

Odpovedalo 71 ľudí  

Pásomnica
6%
Kliešť
69%
Sexuálne prenosné parazity
18%
Blcha
7%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 21.04.18 18:04

ĽŠ
karma
100.00

Hygiena je prvoradá, no nie vždy vystačí.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 21.04.18 23:15

karma
109.00

Bŕŕŕŕŕ,až ma striaslo,teraz sa budem báť,dať si moju obľúbenú zmrzlinu

  • 0
Odpovedať

Lenka Krakovska 27.04.18 08:28

LK
karma
-1.00

Zmrzlinu si davam len v preverenych prevadzkach, verim, ze moja oblubena pochutka ma nesklame

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 11.09.18 20:57

JK
karma
100.00

Skvelé a zaujímavé čítanie hygiena a prevencia nadovšetko

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní