Všetci tvrdia, že pitný režim je dôležitý! Ale prečo?! TOTO sa stane, keď celý deň nebudeš piť?

Všetci tvrdia, že pitný režim je dôležitý! Ale prečo?! TOTO sa stane, keď celý deň nebudeš piť?

Nič nové! Pitný režim, a teda pitie vody počas celého dňa je nesmierne dôležité, ba priam až nevyhnutné pre náš organizmus. Je taký dôležitý, až naň mnohí zabúdame. Uponáhľaný životný štýl je dôvodom, prečo na tekutiny počas dňa zabúdame až kým sa nedostavia prvotné príznaky dehydratácie – najmä bolesť hlavy.

Správna hydratácia organizmu pomáha udržiavať zdravé telo i myseľ. Rovnako nám pomáha predchádzať zdravotným problémom, ktoré súvisia predovšetkým so spomínanou dehydratáciou. Vedeli ste, že denne by ste mali vypiť 1,5 až 3 litre vody denne? Ak športujete alebo cvičíte v horúcom počasí, tak aj viac.

Čo sa však stane s telom, ak pitný režim nedodržiavate a denne neprijmete dostatok tekutín?

Pozri aj: Prdy, vetry či flatulencia – o ktorých zaujímavých faktoch o nich ste možno ani netušili?

Vaše „vyprázdňovacie“ návyky sa zmenia

Pri nedostatočnom pitnom režime budete v prvom rade pociťovať smäd. Sucho v ústach, pocit slabosti i zmeny vo vyprázdňovaní sa ukážu pri nedostatočnom príjme tekutín. Ak je organizmus človeka dehydrovaný, ako prvé si to všimnete na moči. Nebudete potrebovať na toaletu tak často a dokonca sa zmení aj farba vášho moču.

Za normálnych okolností je moč svetložltý, čo je znakom dobrej a dostatočnej hydratácie organizmu. Pri dehydratácii, teda pri nedostatočnom pitnom režime, sa farba moču môže zmeniť na tmavšiu žltú alebo dokonca jantárovo-hnedú farbu.

Toto je prvý príznak toho, že by ste sa mali napiť. Ak je váš moč tmavý, po návšteve toalety si to namierte ihneď do kuchyne a doprajte si minimálne pohár čistej vody. A ďalší si vezmite so sebou, aby ste si postupne doplnili tekutiny.

Závraty, bolesť hlavy a únava

V prípade, že zanedbávate pitný režim, môžete si ako prvé všimnúť, že sa vám točí hlava, začína vás bolieť alebo pociťujete únavu. Je to v podstate prvotný spôsob, ktorým sa vás telo snaží upozorniť na to, že je dehydrované a potrebuje tekutiny, aby opäť správne fungovalo.

Podľa lekárov pri týchto symptómoch je vhodné siahnuť po pohári vody, dopriať si odpočinok alebo dokonca aj siahnuť po voľnopredajných liekoch proti bolesti hlavy. Avšak, ak pociťujete závraty alebo zmätenosť, je vhodné navštíviť lekára. Závraty môžu totižto naznačovať vážnejší problém, ktorý si vyžaduje ošetrenie lekárom.

Dehydratácia sa prejavuje aj znížením krvného tlaku, čo sa rovnako môže prejaviť pocitmi závratov.

Dehydratácia a problémy s očami

Ak človek nepije dostatok vody počas celého dňa, môže to viesť k strate tekutín v tele, čo následne môže zapríčiniť aj problémy s očami, ako je suché oko (syndróm suchého oka), únava očí, podráždenie očí, nadmerné slzenie, rozmazané videnie alebo pocit cudzieho telesa v oku. Bez tekutín a teda aj bez sĺz môžu byť oči náchylnejšie na vznik infekcie.

Dehydratácia rovnako môže spôsobiť únavu očí, rozmazané videnie, bolesti hlavy a dvojité videnie. Na zmiernenie týchto príznakov je dôležité prijímať dostatok vody, vhodné je tiež siahnuť po zvlhčujúcich očných kvapkách. Pitie dostatočného množstva vody počas dňa je kľúčom k zaisteniu správnej hydratácie pre celkové zdravie aj zdravie očí.

Pozri tiež: Svetloplachosť nemusí poukazovať len na problém s očami. Tu je 9 a viac možných príčin

Nedostatočný príjem tekutín a tráviace problémy

Pitie nedostatočného množstva vody počas dňa, resp. počas niekoľkých dní môže ovplyvniť aj tráviaci trakt. Ľudské telo potrebuje vodu na správne fungovanie trávenia a vstrebávanie dôležitých živín. Pri dehydratácii sa teda môžu objaviť problémy ako je zápcha, bolesť brucha alebo kŕče.

Chronická dehydratácia môže viesť k ešte vážnejším problémom s tráviacim traktom vrátane žalúdočných vredov, gastritídy, refluxu, pálenia záhy a ďalších.

Nerovnováha elektrolytov

Naše telo je z veľkej časti tvorené vodou uloženou v tekutinách. Obličky a pečeň, ako aj iné orgány a tkanivá neustále presúvajú elektrolyty do buniek a z buniek, aby upravili hladinu tekutín v týchto „priehradkách“. Preto, keď celý deň nepijete vodu, môžete sa vystaviť riziku nerovnováhy elektrolytov. Ak je telo dehydratované, ovplyvňuje to hladinu sodíka, draslíka a horčíka v organizme. A práve tieto minerály sú pre organizmus dôležité. Ich nedostatok totižto môže spôsobiť kŕče, slabosť, únavu a pod.

Dehydratácia má veľký vplyv aj na pokožku!

Dermatológovia uvádzajú, že nedostatočný príjem tekutín počas dňa môže vplývať aj na pokožku. Keď telu chýba voda, pokožka je náchylná na vysúšanie. Suchá pokožka, svrbivá a matný vzhľad pokožky je častokrát príčinou a jedným z príznakov dehydratácie.

Dlhodobá dehydratácia môže spôsobiť aj vrásky a nerovnomerný tón pleti. Bez tekutín je ovplyvnená schopnosť pokožky vykonávať základné funkcie, medzi ktoré patrí aj obnova buniek. To vedie k šupinateniu pokožky a jej nezdravému vzhľadu. V dôsledku toho môžete pociťovať aj svrbenie pokožky i jej popraskanie.

Pozri aj: Problémy so spánkom, nesústredenosť či únava? Pozor, príčinou môže byť mozgová hmla


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Anna Kristova 03.04.23 19:04

AK
karma
100.00

Veľmi poučný článok

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní