Prečo je banánová múka vítaná v každej kuchyni? Spoznaj jej výhody!

Prečo je banánová múka vítaná v každej kuchyni? Spoznaj jej výhody!

Hoci je pravdepodobne stále najčastejšie využívanou múkou v slovenských kuchyniach práve klasická biela múka, čoraz viac gazdiniek či nadšencov do varenia a pečenia to skúša s jej inými náhradami. Môže to byť z rôznych dôvodov. Biela múka nie je práve najzdravšia, preto ju mnohí v rámci zdravšieho stravovania nahrádzajú výživnejšími a telu prospešnejšími múkami, napríklad celozrnnými. Niektorí bielu múku vyslovene nemôžu kvôli zdravotnému stavu. Mnohých totiž trápi napríklad intolerancia lepku, preto hľadajú v obchodoch práve bezlepkové múky. Nech máme v pláne nahradiť bielu múku z akéhokoľvek dôvodu, dobrou správou je, že dnes je ponuka rôznorodých múk skutočne rozsiahla. Múky sa vyrábajú z rozličných semien, orechov, strukovín, či dokonca maku aj kokosových vlákien. Vedeli ste však, že existuje aj múka z banánov?

Odkiaľ banány pochádzajú?

Na začiatok pár slov k samotným banánom, ktoré môžeme bezpochyby zaradiť medzi najobľúbenejšie druhy ovocia naprieč celým svetom. Ide o plody rastlín z rodu banánovník, latinsky Musa, ktoré patria do čeľade banánovníkovité. Tento rod zahŕňa rôzne zakrpatené  druhy, ale aj druhy dorastajúce do výšky desiatok metrov. Domovinou týchto rastlín je Ďaleký východ, respektíve východ Ázie. Neskôr začali byť banánovníky pre svoje chutné plody pestované aj v ďalších kútoch sveta, napríklad v Južnej Amerike či Afrike, respektíve najmä v rôznych tropických oblastiach.

Keď sa povie banán, každý si pravdepodobne vie ihneď predstaviť jeho tvar, farbu, konzistenciu, chuť či vôňu. U nás sú najtypickejšie, najčastejšie konzumované a dobre dostupné hlavne žlté banány s príjemne sladkou chuťou. Banány však nie sú len žlté a sladké. Existuje totiž mnoho druhov a kultivarov banánovníkov, ktorých plody sa tvarom, veľkosťou, farbou i chuťou môžu líšiť. Existujú napríklad i červené banány či banány plantain určené na varenie a pečenie.

Odporúčame: Tipy na netradičné použitie papiera na pečenie: Vedela si o nich?

zloženie banánovej múky

Zdroj: Shutterstock®

Prečo povedať banánovej múke áno?

Banánová múka sa vyrába rôznymi spôsobmi. V mnohých prípadoch je takáto múka pripravovaná zo zelených banánov, ktoré sa najskôr ošúpu, následne posekajú, usušia a nakoniec rozdrvia a pomelú na jemný prášok, respektíve do podoby múky. Na tento účel sa využívajú spravidla spomínané banány plantain (plantejny). Na výrobu jedného kilogramu banánovej múky pritom môže byť potrebných 8 až 10 kilogramov zelených banánov. Dostupná je však aj múka z klasických žltých zrelých banánov. A aké sú výhody banánovej múky? Prvým benefitom je určite fakt, že táto múka je prirodzene bezlepková, preto je ju možné do jedálnička zaradiť aj pri celiakii a intolerancii lepku. 

Veľkou výhodou banánovej múky je však aj to, že je bohatá na mnohé živiny a dôležité látky. Z veľkej časti ju tvoria komplexné sacharidy a vláknina, ktorá je nesmierne cennou látkou pre zdravé a dobré trávenie. Jej nedostatok sa ľahko prejaví zhoršeným trávením a nepravidelným vyprázdňovaním. Banánová múka je však v menšom množstve rovnako zdrojom bielkovín. Nájdeme v nej aj minerálne látky, a to hlavne veľa draslíka a horčíka. Draslík je dôležitý pre nervy, svaly aj optimálny krvný tlak, horčík okrem iného zlepšuje psychický stav, preto by nám tieto látky nemali nikdy chýbať.

použitie banánovej múky

Zdroj: Shutterstock®

Ako ju používať?

Banánová múka je k dostaniu hlavne na internete a v predajniach so zdravými potravinami. Okrem toho, že je táto múka bezlepková a plná dôležitých živín, jej výhodou je aj prakticky všestranné využitie. Niekomu môže voňať sladkasto a trochu banánovo, no jej chuť je skôr neutrálna, preto je vhodná na sladké aj slané pečenie a varenie. Pri pečení je ňou možné plne nahradiť klasickú bielu múku, je však vhodné použiť o 30 % menej múky, ako je uvedené v recepte. Táto múka výraznejšie nasáva tekutiny, preto bude možno potrebné pri pečení použiť väčšie množstvo tekutín.

Rovnako je ju možné kombinovať s inými druhmi múk. Banánová múka sa dá použiť pri príprave múčnikov, muffinov, palaciniek, buchiet či lievancov. Táto múka je tiež vhodná na zdravé zahusťovanie polievok a omáčok, prípadne na obaľovanie mäsa a rýb. Banánovú múku je možné využiť aj v studenej kuchyni, i keď pre tento účel je skôr častejšie odporúčaná práve múka zo zrelých žltých banánov. Vo všeobecnosti možno banánovú múku pridať do kokteilov, smoothie nápojov, cereálií s mliekom, jogurtov a podobne, vďaka čomu bude pokrm obohatený o vlákninu a ďalšie dôležité látky. 

Pozri aj: Konopa siata: Ako ju zaradiť do jedálnička?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 23.02.21 05:37

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavá, ešte som o nej nepočula.

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 09.03.21 13:25

karma
106.00

Nepočula som o nej , ale za vyskúšanie rozhodne stojí.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní