TOP recept na púpavový med: Ako si pripraviť túto liečivú pochúťku?

TOP recept na púpavový med: Ako si pripraviť túto liečivú pochúťku?

Aj vám už zakvitla záhrada či dvor žltými hlávkami púpavy? Rozmýšľate, čo s ňou urobiť? Skôr, než vytiahnete kosačku a urobíte údržbu trávnika, skúste sa zamyslieť nad tým, či ju nemôžete využiť lepšie. Ak vám púpava rastie v čistom prostredí, teda hlavne ďalej od ciest, neváhajte ju pozbierať. Z jej kvetov sa predsa dá pripraviť úžasný púpavový sirup, alebo aj tradičný púpavový med, ktorý má pozitívny vplyv na naše zdravie. A ak nemáte púpavu vo svojom okolí, neváhajte si ju nazbierať niekde na lúke. Med z kvetov púpavy totiž rozhodne stojí za to. Ako si ho pripraviť?

Poznáte púpavu?

Kto by nepoznal púpavu, že? Už zďaleka ju prezradí úbor žiarivo žltých kvetov, ktorý je na vrchole bezlistého dutého stvolu. Ten spolu s pekne krojenými zelenými listami v prízemnej ružici vyrastá z vretenovitého koreňa. Vo všetkých častiach rastliny nájdeme mliečnu šťavu. Kvety sú navyše bohaté na nektár a vždy sa počas noci či daždivého počasia zatvárajú. Keď odkvitnú, vyvinú sa z nich plody, čo sú nažky s chocholcami. Vyzerajú ako malé padáčiky.

Púpava lekárska, latinsky Taraxacum officinale, rastie u nás ako odolná burina, ktorá je nenáročná na pestovateľské podmienky. Zvláda veľké horúčavy, sucho aj horšiu kvalitu pôdy. Vyrastie takmer všade, nájdeme ju na lúkach a poliach, pasienkoch, pri cestách, v záhradách či sadoch. Púpava je však zároveň súčasťou tradičného ľudového liečiteľstva a už od nepamäti bola využívaná pri liečbe mnohých neduhov. Jej mnohé časti ukrývajú viaceré účinné látky, najmä vitamín C, vlákninu, slizovité látky, minerály, triesloviny či horčiny.

Pozri aj: Boj s kašľom a soplíkom? Vyskúšaj osvedčené čaje proti prechladnutiu

ako pripraviť púpavový med

Zdroj: Shutterstock®

Ako pripraviť med z púpavových kvetov?

Ak sa rozhodnete vyskúšať chutný zdravý púpavový med, musíte sa v prvom rade vybrať na zber žltých púpavových hlávok. Vhodné je zbierať dostatočne roztvorené kvety počas slnečných dní. Kvety zbierajte v čistom prostredí, napríklad niekde na lúke, prípadne i v záhradách ďalej od ciest. Ak nájdete vhodné miesto, stačí sa už len obrniť trochou trpezlivosti. Na chutný púpavový med totiž budete potrebovať veľké množstvo kvetov, asi okolo 400 kusov. Okrem toho si ešte pripravíme 2 chemicky neošetrené citróny, 1,5 kg kryštálového cukru a 1,5 l vody. Kvety najskôr opláchneme, vložíme do väčšieho hrnca a zalejeme vodou.

Taktiež pridáme na kolieska nakrájané citróny. Po zovretí necháme variť aspoň 15 minút. Odstavíme z ohňa a necháme odpočívať na chladnom mieste 24 hodín. Ďalší deň odvar scedíme a kvety aj citróny poriadne vyžmýkame, prípadne pretlačíme cez plátno, aby sme neprišli o vzácne šťavy. Do scedeného odvaru následne pridáme cukor a postavíme na oheň. Varíme do požadovaného zhustnutia, i keď púpavový med je spravidla o čosi redší. Varenie môže trvať aj 2 hodiny. Hotový púpavový med prelejeme do čistých zaváraninových pohárov, poriadne uzatvoríme a otočíme hore dnom. Po vychladnutí môžeme uskladniť na suchom a chladnejšom mieste.

účinky púpavového medu

Zdroj: Shutterstock®

Kedy púpavový med pomôže?

Púpavový med je skutočná lahôdka. Používať ho môžete podobne ako klasický med. Oslaďte si ním čaj, ovsenú kašu alebo ho natrite na chrumkavý chlieb s kvalitným maslom. Lyžičku púpavového medu si každý deň môžete pravidelne dopriať ako medicínu a zároveň prevenciu mnohých ťažkostí. Podporíte tak napríklad i svoju imunitu. Púpavový med tiež môže byť pomocníkom pri liečbe nepríjemných ochorení dýchacích ciest, napríklad pri chrípke či angíne alebo aj prechladnutí.

Neváhajte po ňom siahnuť pri kašli a podporiť tak vykašliavanie. Púpava má navyše množstvo ďalších účinkov. Med z jej kvetov pôsobí močopudne a napomáha prečistiť močové cesty. Pôsobí antisepticky aj detoxikačne. Taktiež sa mu pripisujú priaznivé účinky na procesy trávenia aj krvotvorbu. Púpavový med je rovnako skvelou prevenciou pred vznikom srdcovocievnych ochorení a cukrovky, údajne pomáha aj znižovať vysoký krvný tlak a prečisťuje cievy. 

Čaj z púpavy alebo púpavový med si neváhajte dopriať aj v prípade, že vás trápi chronická únava.

Odporúčame: Poznáš účinky kapsaicínu? Prekvapí ťa, ako vplýva na tvoje telo!

Naposledy aktualizovaný článok: 1.5.2022


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Marie Gutmannová 09.04.20 07:11

MG
karma
104.00

Tento medík doma vyrábame každý rok s rôznymi obmenami, napr. s medovkou, citrusmi atd.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 11.04.20 23:44

karma
109.00

Už sa naň chystám.Robievam každý rok.Ja ešte pridávam okrem 2 citrónov aj 2 pomaranče.

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 22.04.20 20:14

KS
karma
133.00

Púpavový med robievam skoro každý rok a určite ho tentokrát vyskúšam pripraviť podľa tohto receptu, pretože vyzerá zaujímavo :-)

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 02.05.22 13:56

ĽŠ
karma
100.00

Výborný, overený recept.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 03.05.22 08:43

KK
karma
109.00

ešte som nerobila med z púpavy, mám ich v záhrade dosť, asi vyskúšam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní