Voda v kolene – trápi mladých aj starých. Patríš do rizikovej skupiny?

Voda v kolene – trápi mladých aj starých. Patríš do rizikovej skupiny?

Bolesť kolien rozhodne netrápi len starších, hoci si mnohí tento zdravotný problém spájajú práve so starobou. Nie vždy je však príčinou degenerácia a opotrebenie daných štruktúr prítomných v kolene. Bolesť kolena môže byť rôzneho pôvodu a môže potrápiť viaceré vekové skupiny. Súvisieť môže s kostným tkanivom, ale aj chrupavkami či väzmi. 

Objaviť sa môže po úraze, kedy môže poukazovať na zlomeninu, vykĺbenie či natrhnutie alebo iné poškodenie niektorej časti kolena. Chronické bolesti kolien už môžu signalizovať nejaké ochorenie pohybového aparátu, tiež môžu súvisieť s nadmernou fyzickou záťažou a chronickým preťažovaním, k čomu dochádza napríklad u športovcov. 

Pri bolesti kolena však nemusí byť, takpovediac, na vine len kostné tkanivo, chrupavka či väzy a šľachy. Bolesť sa môže ozývať aj z dôvodu vody v kolene. Čo to vlastne znamená, mať vodu v kolene? Ako sa tento problém okrem bolestivých stavov prejavuje? A aká liečba je potrebná?

Čo znamená voda v kolene?

Keď sa povie voda v kolene, nemyslíme tým to, že sa v kolene objaví voda v pravom zmysle slova. Hovorovo sa toto pomenovanie používa pre hromadenie tekutiny v kĺbovej dutine kolena. Reč je konkrétne o takzvanej synoviálnej tekutine. Táto tekutina je prirodzenou a veľmi dôležitou súčasťou každého z kĺbov v ľudkom tele. 

Synoviálna tekutina tvorí akýsi povlak okolo kĺbov, pričom má nenahraditeľné úlohy. V prvom rade slúži na tlmenie trenia pri pohybe kĺbu. Vďaka tejto tekutine sa môžu kĺby kĺzať a nedrú sa o seba, pohyb je tak plynulý a bezbolestný. Synoviálna tekutina tlmí nárazy a okrem toho tiež dodáva mäkkým častiam kĺbu, chrupavkám a šľachám, živiny. 

Táto tekutina je rovnako súčasťou najväčšieho a najzložitejšieho kĺba ľudského tela, teda kolena, resp. kolenného kĺba. Avšak, je žiaduce, aby bola synoviálna tekutina prítomná v kĺbe len v určitom množstve. Jej zvýšená tvorba a hromadenie z určitých dôvodov je nežiaduce. 

Ak je v kolennom kĺbe prítomný nadbytok synoviálnej tekutiny (ľudovo voda v kolene), následkom je útlak a dráždenie štruktúr kolena. To vedie k vzniku opuchu, bolesti a zhoršeniu pohybových funkcií. V niektorých prípadoch je prítomný nielen nadbytok synoviálnej tekutiny, ale aj hnis či krv. V každom prípade to poukazuje na nejaký problém s kolenom. 

Odporúčame: ​Poznáš čiernohlávok obyčajný? Rastie všade, no o jeho skvelých účinkoch vie málokto

Prejavy vody v kolene

Príčinou sprievodných ťažkostí pri tomto zdravotnom probléme je samotné hromadenie vody v kolene, ktorá tlačí na štruktúry v kolene a spôsobuje opuch aj zhoršenie pohyblivosti kolena. Často je postihnuté len jedno koleno, no problém môže byť u niektorých pacientov aj obojstranný. Na takzvanú vodu v kolene môžu jedinca upozorniť viaceré charakteristické príznaky. Prejavy vody v kolene sú obvykle nasledovné:

  • viditeľný opuch (zväčšenie) kolena,
  • bolesť kolena zvyšujúca sa pri chôdzi a fyzickej záťaži,
  • bolestivosť alebo zvýšená citlivosť na dotyk,
  • pocit ťažkého kolena a iné nepríjemné pocity v kolene,
  • stuhnutosť v kolene,
  • postihnuté koleno je na dotyk teplejšie,
  • koža v okolí postihnutého kĺba môže byť začervenaná,
  • svrbenie kolena kvôli nadmernému prekrveniu,
  • neskôr problém s udržiavaním sa na nohách.

Nadbytok vody v kolene – príčiny

Nadbytok synoviálnej tekutiny v kolene vzniká z dôvodu vzniknutej nerovnováhy medzi tvorbou a vstrebávaním danej tekutiny. K tomu môže dôjsť z rôznorodých príčin, tie môžu súvisieť so životným štýlom jedinca, vekom i sprievodnými ochoreniami. Voda v kolene je obvykle signálom zápalu, ktorým sa organizmus pokúša riešiť problém. Pomáha v tom krvná plazma a biele krvinky, čo však nakoniec vedie k zvyšovaniu množstva tekutiny. 

Voda v kolene nemusí hneď poukazovať na nejaké ochorenie. Príčinou môže byť napríklad aj nadmerné preťažovanie kĺbu, k čomu môže dôjsť napríklad u športovcov alebo nadmerne fyzicky aktívnych jedincov. Rizikovejšie sú v tomto smere druhy športov, pri ktorých sa často skáče, ako je napríklad basketbal alebo volejbal, ale aj tanec.

K hromadeniu synoviálnej tekutiny môže dôjsť aj v týchto prípadoch:

  • po úraze kolena (najmä po opakovaných úrazoch),

  • po zlomenine či operácii kolena,
  • z dôvodu nadváha a obezity (vyššia váha predstavuje väčšiu záťaž pre kĺby),
  • artróza (degeneratívne ochorenie kĺbov, ktorého riziko rastie so zvyšujúcim sa vekom),
  • reumatoidná artritída alebo dna (chronické zápalové ochorenia kĺbov),
  • bakteriálna infekcia (napr. aj pri lymskej borelióze môžu byť napadnuté kĺby),
  • prítomnosť cysty alebo nádoru v kolene (napr. osteosarkóm),
  • vyššie riziko je i vo vyššom veku. 

Odporúčame: Ešte si neskúsila chia semienka? Pre TOTO sa ich oplatí zahrnúť do stravy!

Diagnostika vody v kolene

Ak vás bolí koleno, je opuchnuté, prípadne aj začervenané a teplé na dotyk a obmedzuje vás v pohybe, návštevu lekára neodkladajte, najmä ak ide o dlhodobý problém alebo následok úrazu. Lekára určite upovedomte o prípadnom úraze v poslednej dobe, tiež o svojich športových aktivitách, prípadne o iných diagnostikovaných ochoreniach.

Taktiež vyhľadajte lekára, ak sa problémy objavili po operácii kolena. Lekár koleno fyzicky vyšetrí, zhodnotí jeho stav a pohyblivosť a nariadi potrebné vyšetrenia. Obvykle sa uplatňujú hlavne viaceré zobrazovacie metódy:

  • RTG (röntgenové vyšetrenie) – nezobrazí prípadný nadbytok synoviálnej tekutiny v kĺbe, ale môže vylúčiť v prípade podozrenia zlomeninu,
  • USG (ultrazvukové vyšetrenie) – pomôže zistiť množstvo tekutiny v kĺbe, ale aj prípadne odhaliť možné príčiny výskytu tohto problému,
  • MRI (magnetická rezonancia) – pomôže presnejšie zobraziť štruktúry kĺbu, alebo aj odhaliť prípadné poranenia mäkkých častí. 

Ďalej sa podľa potreby robia krvné testy, niekedy lekár nariaďuje aj odobratie vzorky tekutiny z kolena (tzv. aspirácia kĺba) pomocou tenkej ihly. Odobratá vzorka môže byť ďalej vyšetrená na obsah baktérií, bielkovín, glukózy, kryštálikov alebo krviniek, čo môže pomôcť odhaliť príčiny nadbytku tekutiny v kolene. 

Ako liečiť vodu v kolene?

Liečba vody v kolene závisí najmä od vyvolávajúcej príčiny a vždy je tento zdravotný problém potrebné riešiť priamo s odborníkom. V prípade, že sa voda v kolene objavila po úraze alebo preťažení kolena, obvykle sa na začiatku nepristupuje k špeciálnejšej liečbe. Postačí hlavne odpočinok, proti bolesti a opuchom dobre pomáhajú ľadové obklady. Stav by sa mal postupne zlepšiť. 

Bolesti tiež pomôžu tlmiť nesteroidné protizápalové lieky z lekárne. V prípade, že problém neustupuje alebo je spôsobený závažnejšími príčinami, pristupuje sa k rôznym metódam liečby. Tie môžu zahŕňať podávanie silnejších liekov proti bolesti, tiež injekčnú aplikáciu kortikosteroidov do kĺba, ako aj fyzikálnu terapiu na zlepšenie flexibility kĺbov a posilnenie okolitých svalov. 

Ak je voda v kolene následkom nejakého ochorenia, nevyhnutné je zamerať sa aj na liečbu primárneho ochorenia. V niektorých prípadoch, najmä ak sa v kolene nachádza veľké množstvo synoviálnej tekutiny, pristupuje sa k punkcii kĺbu, respektíve odstráneniu tekutiny pomocou ihly, čím sa odstráni nadmerný tlak na okolité štruktúry v kĺbe. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Janka Komadova 17.08.23 21:16

karma
-1.00

Našťastie som tento problém nrmslaxsni nik v rodine

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní