Účinné prírodné prostriedky proti poteniu – tipy a triky, ktoré musíš skúsiť

Účinné prírodné prostriedky proti poteniu – tipy a triky, ktoré musíš skúsiť

Potenie je úplne prirodzené, no často býva sprevádzané práve nepríjemným zápachom. Proti potu bojujeme rôznymi tuhými a sprejovými dezodorantmi, ktoré však nie vždy účinkujú tak, ako by sme chceli. Mnohokrát sú tiež plné chemikálií, ktoré ľahko podráždia pokožku podpazušia a spôsobia zápal.

Lepším riešením, ako bojovať proti potu a zápachu, je napríklad domáca výroba dezodorantov. My sme si pre vás pripravili hneď niekoľko tipov, ako s potom veľmi jednoducho zatočiť. Objavte tieto skvelé prírodné prostriedky proti poteniu!

Prečo sa potíme?

Potenie je prirodzený proces, pri ktorom dochádza k ochladzovaniu organizmu, regulácii telesnej teploty a odvádzaniu odpadových látok von z tela. Za fyziologických okolností naše telo vylúči jeden liter potu denne, pričom ten je až z 98 % tvorený vodou. K najväčšej produkcii potu dochádza vtedy, keď sa organizmus potrebuje schladiť.

Vtedy je potenie intenzívne najmä na čele, pod nosom, na krku aj hrudníku. Zvýšené vylučovanie potu však môže byť zapríčinené napríklad aj úzkosťou a strachom, čo sa prejavuje prevažne na dlaniach a chodidlách.

Môžeme potenie zastaviť?

Potenie nie je možné a ani vhodné akýmkoľvek spôsobom zastavovať. O to sa práve snažia mnohé dezodoranty a antiperspiranty z obchodov, ktoré sú často plné nebezpečných chemických látok. Veľmi nevhodné sú hlavne alumíniové soli, ktorých úlohou je vytvárať akúsi zátku na vývodoch potných žliaz, aby sa vyprodukovaný pot nedostal na pokožku.

Týmto spôsobom sa síce zabráni zápachu, no nie je to ani prirodzené, ani zdravé. Takto môže totiž ľahko dôjsť napríklad k vzniku nepríjemných a bolestivých zápalov. S potením si pritom účinne poradia aj niektoré bylinky, esenciálne oleje a produkty, ktoré nájdete doma v kuchyni.    

Bude vás zaujímať: Mini Disney princezné - fotky, ktoré vám vyčaria úsmev na tvári

Zo šalvie sa dá pripraviť čaj i kúpeľ pre nohy

Zdroj: Shutterstock®

Tipy na prírodné pomôcky proti poteniu:

1. Šalvia

S potením a zápachom nám dokážu pomôcť bylinky. Ak máte problémy s nadmerným potením nielen v podpazuší, ale aj po celom tele, určite by ste mali vyskúšať šalviu. Táto bylinka totiž napomáha ovplyvňovať produkciu potných žliaz. V prípade, že vás trápi hlavne potenie nôh, pripravte im kúpeľ.

Do dvoch litrov vody nasypte 4 až 6 polievkových lyžíc sušenej šalvie. Nohy nechajte vymočiť aspoň 30 minút. Ďalší jednoduchý spôsob, ako si šalviu dopriať, je vo forme čaju. Dve čajové lyžičky zalejte dvomi deci vriacej vody a nechajte lúhovať okolo 10 minút.

Čaj sceďte a pite ešte teplý. Pripravte si ho aspoň dvakrát denne. Konzumácia šalviového čaju je metóda, akou bojujete proti poteniu hlavne zvnútra. Preto môžete účinky šalvie posilniť ďalšími prírodnými prostriedkami proti poteniu.

Bude ťa zaujímať: Stará láska nehrdzavie: Ruská fotografka zvečnila nekonečnú lásku

Pomôže vám aj sóda bikarbóna

Zdroj: Shutterstock®

2. Sóda bikarbóna

Máme pre vás aj jeden babský recept proti poteniu. Bude vám naň stačiť jediná ingrediencia, ktorú určite nájdete doma v kuchyni, a tou je sóda bikarbóna. Tá sa bežne používa pri varení a pečení. Mnohým ľuďom pomáha od pálenia záhy a účinná je aj pri zbavovaní sa zápachov v kuchyni či kúpeľni. V podpazuší nám však dokáže pomôcť úplne rovnako.

Stačí, ak malé množstvo sódy bikarbóny zmiešate s trochou vody a výslednú zmes si votriete do čistého podpazušia. Pokožku môžete prípadne ešte jemne opláchnuť a utrieť. Sódu bikarbónu je možné do podpazušia aplikovať aj nasucho. Pokožku pod pazuchami si ňou stačí jednoducho poprášiť.

Ak vás trápi nadmerné potenie nôh, pomôže vám kúpeľ s jedlou sódou. V lavóre s teplou vodou rozpustite dve polievkové lyžice bikarbóny a nohy si máčajte minimálne 30 minút. Kúpeľ opakujte aspoň raz do týždňa.

Odporúčame: Sóda bikarbóna je skvelým pomocníkom pre telo aj zdravie!

Z kokosového oleja sa dá pripraviť úžasný dezodorant

Zdroj: Shutterstock®

3. Kokosový olej

Ak ste zvyknutí na používanie klasických tuhých dezodorantov, nezúfajte. Veľmi jednoducho si totiž môžete podobný pripraviť aj doma. Stačí vám na to iba zopár ingrediencií:

  • 2 PL kokosového oleja,
  • 4 PL sódy bikarbóny,
  • 4 PL kukuričného škrobu,
  • esenciálny olej.

Dve polievkové lyžice panenského kokosového oleja si mierne rozpustite, lepšie sa tak bude s olejom pracovať. Následne doň pridajte sódu bikarbónu a škrob. Zmes poriadne premiešajte, použiť môžete aj mixér. Nakoniec do pripravovaného dezodorantu pridajte zopár kvapiek esenciálneho oleja, ktorý mu dodá vôňu. Je len na vás, aký si vyberiete.

Zvoliť môžete osviežujúci citrónový alebo príjemne voňajúci levanduľový esenciálny olej. Hotovú zmes je kvôli jednoduchšej aplikácii vhodné umiestniť do prázdneho a vyčisteného obalu od kupovaného dezodorantu. Naplnený dezodorant nechajte stuhnúť a môžete ho začať používať. Keďže sa kokosový olej pri stúpajúcej teplote rozteká, dezodorant skladujte v chladničke.

Odporúčame: Čo nepatrí do spálne? Týchto vecí sa určite zbavte!

Z esenciálnych olejov si môžete pripraviť dezodorant v spreji

Zdroj: Shutterstock®

4. Tea tree olej

Ani sprejový dezodorant vôbec nie je ťažké pripraviť doma. Budete naň potrebovať: 

  • tea tree oil, čiže čajovníkový olej, 
  • iný esenciálny olej podľa vlastného výberu,
  • prevarenú vodu,
  • menšiu nádobku s rozprašovačom (z ktorej si budete môcť vyrobený dezodorant jednoducho aplikovať na podpazušie).

Do nádobky s rozprašovačom nalejte prevarenú vodu, pridajte zopár kvapiek čajovníkového oleja a druhého esenciálneho oleja, ktorý ste si zvolili. Všetko spolu poriadne premiešajte a dezodorant je hotový.

Tea tree olej má silné antibakteriálne a dezinfekčné vlastnosti, vďaka čomu ničí baktérie spôsobujúce telesný zápach. Pri výbere druhého esenciálneho oleja sa môžete spoľahnúť napríklad na levanduľový, šalviový či eukalyptový olej, alebo môžete siahnuť po vôni, ktorú obľubujete.

5. Jablčný ocot

Jablčný ocot má skvelé antibakteriálne účinky. Vyskúšajte jednoduchý trik, ktorý si poradí s potením a zápachom. Pri lokálnej aplikácii na konkrétne miesto sťahuje póry pokožky a pomáha kontrolovať produkciu potu. Zmiešajte 2 diely octu a 1 diel vody a do roztoku namočte vreckovku. Tou si potrite podpazušie. 

Avšak, dajte pozor, aby ste nemali podráždenú alebo poškodenú pokožku, na ktorú plánujete aplikovať jablčný ocot.  

Aktualizovaný článok: 4.7.2023

- Anketa

AKÉ PROSTRIEDKY PROTI POTENIU POUŽÍVAŠ TY?

Odpovedalo 213 ľudí  

Klasické deodoranty a antiperspiranty.
25%
Prírodné prostriedky.
8%
Nepoužívam žiadne.
67%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Soňa Kelemenová 30.07.17 08:14

SK
karma
86.00

uzastne rady...urcite niektore vyuzijem a vyskusam

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 30.07.17 11:20

ĽŠ
karma
100.00

Super, ďakujem za rady!

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 04.08.17 08:51

JK
karma
100.00

Skvelý článok

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 09.11.17 18:18

MC
karma
109.00

Používam šalviu,a sóda je výborný tip.

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 09.11.17 21:11

PV
karma
113.00

Je to u mňa problém .. Používam tiež Driclor z lekárne .. Určite by som chcela vyskúšať vaše tipy. Hlavne ten z kokosového oleja.. A Soda bicarbona je asi na všetko ..

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 22.12.17 20:44

SK
karma
114.00

jedno obdobie som pila šalviový čaj a pomohol proti poteniu

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 14.10.18 19:42

JK
karma
100.00

Rada som sa dozvedela zas niečo užitočné šalviu vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Lenka Rezková 27.10.20 17:42

LR
karma
-1.00

Super článok, ten "tree oil" majú dokonca v lekárni, tak si skúsim nejaké to deočko vyrobiť. Inak keby niektorá z vás mala s potením väčšie problémy (ja som mala na rukách a zadku), tak skúste Electro Antiperspirant! Mne to veľmi pomohlo, prakticky som v suchu na dva-tri mesiace a potom si spravím pár kúr a opäť pohoda :)

  • 1
Odpovedať

Marianna Rajniaková 04.07.23 21:19

MR
karma
109.00

sóda bikarbóna, tak to by mi nenapadlo že zaberá proti poteniu

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní