Máš plastové okná? Tak v tom prípade, toto musíš vedieť!

Máš plastové okná? Tak v tom prípade, toto musíš vedieť!
  • 19.03.2024
  • Monika Šomšáková

Väčšina domácností už má plastové okná. Pracovníci firmy vám perfektne nasadia všetky okná, no málokedy vám už povedia podstatné veci o údržbe. Sú plastové okná bezúdržbové? Nie tak celkom, niekedy je starostlivosť o okná nevyhnutná!

Ako často je potrebne mazať kovové časti okien? My vám to povieme! Viete, že je potrebné nastavovať plastové okná podľa ročných období? Aj to vám prezradíme! Všetko sa dozviete nižšie v článku. Aká je správna údržba plastových okien?

Pravidelná údržba plastových okien zahŕňa pravidelné uťahovanie

Ako prvé skontrolujte, či sú skrutky dobre utiahnuté. Pootočíte kryt a utiahnete skrutky, ktoré upevňujú kľučku k rámu. Každodenným používaním sa, samozrejme, uvoľňujú a preto je dobré raz za čas ich utiahnuť. 

Pozri aj: Horčík: Každý už o ňom počul, ale načo je vlastne dobrý?

údržba okna

Zdroj: Shutterstock®

Mazanie – dôležitá starostlivosť o plastové okná

Ďalším krokom je ošetrenie. Silikónovým olejom alebo glycerínom ošetríte gumové tesnenia. To obnoví ich pružnosť a zabráni primŕzaniu.

Všetky pohyblivé kovové časti, ktoré sa nachádzajú na okne, vyžadujú pravidelné mazanie. Používa sa nevysychavý olej na šijacie stroje alebo iné mazivo. Týmto ošetrením predchádzate opotrebovaniu kovových časti alebo ich zadrhávaniu. Takúto malú revíziu okien vykonávajte raz ročne.

Zaujme ťa: Trápia ťa unavené oči? Očná joga je tým riešením!

mazanie okien

Zdroj: Shutterstock®

Správne nastavenie zimného a letného režimu

Vedeli ste, že vaše okná sa dajú nastaviť na dva režimy? Skutočne, plastové okná je možné prestavovať podľa ročných období. Z výroby je okno nastavené na letný režim, teda v zime je potrebné režim zmeniť. Ak chcete prestaviť režim okna, stačí nastaviť kovanie vo väčšine prípadov pomocou obyčajného imbusového kľúča. Kolíky nastavíme do požadovanej polohy viď foto.

Zmena režimu znamená, že sa zmení prítlak krídla na rám okna, aby správne fungovalo v každom ročnom období. Ak je režim nastavený celoročne v jednom režime (zimnom alebo letnom), nevyužívate okno správne (narúšate izolačné vlastnosti a iné). Týmito nesprávnymi nastaveniami si dokonca okná rýchlejšie opotrebujete. 

Je potrebné robiť údržbu okien. Ak to nerobíte a niečo sa vám pokazí, je možné, že vám reklamáciu jednoducho zamietnu pre nesprávnu a nedostatočnú údržbu. Isto nie je na škodu preštudovať si aj návod na obsluhu.

Pozri si: Recept na koláč ako umenie? Takto ich pečie Lauren Ko!

režim okien

Zdroj: www.pinterest.com

Kedy je nevyhnutný servis a údržba od profesionála?

  • Problémy s tesnením: Ak okná stratia svoje tesnenie, môže dôjsť k prúdeniu vzduchu alebo vody do domu, čo môže viesť k problémom so vzduchotesnosťou a zvýšenými nákladmi na kúrenie alebo klimatizáciu. Profesionálny servis môže zabezpečiť opravu tesnenia.
  • Problémy s otváraním/zatváraním okien: Ak sa okná ťažko otvárajú alebo zatvárajú, môže to naznačovať problémy so závesmi, zámkom alebo inými mechanizmami. Profesionálny servis môže vyhodnotiť a opraviť tieto problémy.
  • Poškodenia materiálu: Ak sú plastové okná poškodené, napríklad praskliny, odštiepenia alebo iné poškodenia povrchu, môže to ovplyvniť ich účinnosť a vzhľad. Profesionálny servis môže posúdiť rozsah poškodenia a navrhnúť opravu alebo výmenu.
  • Údržba a čistenie: Profesionálny servis môže tiež poskytnúť údržbu a čistenie plastových okien, aby sa predišlo hromadeniu špiny a nečistôt, ktoré by mohli ovplyvniť ich vzhľad a funkčnosť.
  • Povinné prehliadky: V niektorých prípadoch môžu výrobcovia alebo dodávatelia okien odporúčať pravidelné prehliadky a servis na udržanie platnosti záruk alebo na zachovanie optimálnej úrovne výkonu okien.

Odporúčame: Do akých jedál pridávať rôzne sušené bylinky? Nauč sa dochucovať ako profesionál!

7 najčastejších porúch plastových okien:

  1. Problémy s tesnením: Po niekoľkých rokoch používania sa tesnenia plastových okien môžu opotrebovať alebo poškodiť, čo vedie k úniku vzduchu alebo vody a zníženiu energetického výkonu okna. Potrebné teda môže byť čistenie tesnenia alebo aj vymeniť tesnenie.
  2. Zablokovanie mechanizmov otvorenia/zatvorenia: Mechanizmy otvorenia a zatvorenia okien môžu byť ovplyvnené nahromadením nečistôt alebo opotrebovaním, čo spôsobuje ťažkosti pri otváraní alebo zatváraní okna.
  3. Poškodenie rámov plastových okien: Okenné rámčeky môžu byť náchylnejšie na deformácie alebo poškodenie, čo môže ovplyvniť ich integritu a izolačné vlastnosti. Potrebná môže byť kontrola rámu.
  4. Zahmlievanie alebo znečistenie medzi sklami: V prípade dvojitého alebo trojitého skla môže dôjsť k zahmlievaniu alebo nahromadeniu nečistôt medzi sklami, čo ovplyvňuje vzhľad a funkčnosť okna.
  5. Úniky chladného vzduchu: Niektoré okná môžu mať miesta, kde je izolácia narušená, čo môže viesť k úniku chladného vzduchu a zníženiu energetickej účinnosti domu.
  6. Poškodenie kľučky alebo zámku: Kľučky alebo zámky okien sa môžu poškodiť alebo opotrebovať, čo môže spôsobiť problémy s otváraním alebo zatváraním okna a zvýšiť riziko nežiaduceho vniknutia.
  7. Otrhané tesnenia alebo spoje: Tesnenia a spoje okien môžu s časom opotrebovať, čo môže viesť k úniku vzduchu alebo vody a zníženiu účinnosti okna.

Článok aktualizovaný 19.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Katarína Kusá 09.12.17 09:17

KK
karma
90.00

Plastové okná máme už roky, ale o tom zimnom a letnom režime som nevedela...dám prečítať manželovi aby to pozrel lebo určite tiež o tom nevie. Vďaka aj za fotky.

  • 6
Odpovedať

Ľubica Šťastná 09.12.17 20:08

ĽŠ
karma
100.00

O režime som už počula, no mazanie je pre mňa niečo nové, ďakujem!

  • 4
Odpovedať

Milka Damašková 10.12.17 01:35

MD
karma
132.00

Tiež som netušila, že plastové okná sa nastavujú podľa ročných období...zas som o niečo múdrejšia :)

  • 4
Odpovedať

Marianna Rajniaková 10.12.17 07:22

MR
karma
109.00

tak toto som tiež ešte nepočula..

  • 3
Odpovedať

Simona Záhumenská 11.12.17 01:23

SZ
karma
93.00

Taktiež o letnom a zimnom režime plastových okien počujem prvýkrát. Ďakujem za rady.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 11.12.17 08:52

SK
karma
114.00

dám prečítať aj manželovi

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 11.12.17 20:18

MF
karma
-1.00

vďaka za rady, o tomto som nevedela

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 20.12.17 20:51

JK
karma
100.00

Plastové nemám no mám euro okná no o tomto som ešte nepočula

  • 1
Odpovedať

Lucia Šeptáková 07.01.18 13:32

karma
107.00

Novinky pre mna.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní