Na čo je dobrá ryža Arborio? Neuveríš, ako prospeje tvojmu zdraviu!

Na čo je dobrá ryža Arborio? Neuveríš, ako prospeje tvojmu zdraviu!

Ryžu môžeme zaradiť medzi najrozšírenejšie plodiny na svete. V mnohých krajinách je základnou potravinou a bežnou súčasťou stravy. Dá sa však povedať, že nie je ryža ako ryža. Existuje totiž veľké množstvo rozličných druhov tejto obilniny, ktoré sa líšia nielen tvarom, ale aj farbou či konzistenciou. 

Dnes vám predstavíme špeciálny druh ryže, ktorá sa perfektne hodí na prípravu chutného rizota. V článku vám prezradíme, ako sa ryža Arborio pripravuje a prečo sa ju oplatí vyskúšať.  

Odkiaľ ryža Arborio pochádza?

Ryža s názvom Arborio je špeciálny kultivar japonského variantu ryže siatej s latinským názvom Oryza sativa. Pomenovaná je podľa mesta Arborio, ktoré sa nachádza v údolí rieky Pád v Taliansku. Práve v týchto oblastiach sa menovaný druh obilniny v dnešnej dobe najčastejšie vysádza.

Ryža Arborio je však pestovaná i v Kalifornii, Arkansase či ďalších štátoch USA. Ide o guľatozrnnú ryžu, ktorej zrnká sú masívnejšie a majú porcelánovobielu farbu. 

Charakteristická je tiež vysokým obsahom amylopektínu, čo je zložka škrobu. Tá má vplyv na jej konzistenciu po uvarení. Varené zrná sú totiž, v porovnaní s ostatnými druhmi ryže, omnoho krémovejšie a vytvárajú skôr lepivejšiu hmotu.

Ryža Arborio sa využíva najmä na prípravu tradičného talianskeho rizota či španielskej paelly. V súčasnosti ju bez problémov nájdete i v tunajších obchodoch. Poobzerajte sa po nej vo väčších supermarketoch či predajniach so zdravou výživou!

Pozri aj: Top 3 najzdravšie koreniny: Spoznaj všeliek so skrytým potenciálom!

príprava ryže Arborio

Zdroj: Shutterstock®

Čo obsahuje ryža Arborio?

Ryža Arborio je dobrým zdrojom zložených sacharidov, čiže telu dodá dostatok energie. Keďže má nízky glykemický index, táto energia sa z nej uvoľňuje len pomaly a zasýti vás tak na dlhšiu dobu.

Okrem toho je táto obilnina i zdrojom dôležitých bielkovín a cennej vlákniny. Z vitamínov je bohatá na vitamíny skupiny B, no telu doplní i vitamín C a A. Navyše je plná minerálnych látok a stopových prvkov. Nachádza sa v nej predovšetkým železo, draslík či horčík.

Ryža Arborio a jej účinky

Ryža Arborio je veľmi dobre stráviteľná, podobne ako mnohé ďalšie druhy ryže. Nenadúva a nezaťažuje trávenie. Naopak, dokáže telo mierne odvodniť a zbaviť ho tak škodlivín. Pozitívne vplýva na činnosť tráviaceho traktu, napomáha obnoviť funkciu čriev a bojuje proti tráviacim ťažkostiam, ako je zápcha či hnačka.

Taktiež podporuje imunitu i tvorbu enzýmov a hormónov. Ryža Arborio je vítanou súčasťou každého jedálnička, a to aj pri rozličných diétach.  

Odporúčame: ​Drinky a nápoje, ktoré by sa počas leta nemali popíjať. Zisti dôvod a ktoré to sú!

rizoto z ryže Arborio

Zdroj: Shutterstock®

Ako pripraviť ryžu Arborio?

Ako sme spomínali už vyššie, ryža Arborio je po uvarení mazľavá, a to vďaka vyššiemu obsahu škrobu. Takéto zloženie spôsobuje, že obilnina pri varení naberá väčšie množstvo vody. Zrná sú po uvarení navonok jemné a vo vnútri al dente, čiže ani mäkké, ani tvrdé. Vysoký obsah škrobu má vplyv i na jej chuť.

Táto ryža sa navyše často varí s ďalšími surovinami, pretože dobre vstrebáva nielen vodu, ale aj chuť ďalších ingrediencií. Pred prípravou sa nemusí premývať. Naopak, je vhodné ju jemne opražiť na olivovom oleji, napríklad s cibuľkou. Následne ju v hrnci zalejte tak, aby voda siahala aspoň 5 cm nad okraj ryže. Doba varenia je približne 18 až 20 minút. 

Ryžu Arborio môžete namiesto vody zaliať i vývarom. Pridajte trochu bieleho vína a dochuťte bylinkami. Po uvarení ju môžete použiť nielen do rizota, ale hodí sa aj ako príloha. Skvelo sa dopĺňa najmä s plodmi mora či zeleninou.  

Recept na hubové rizoto z ryže Arborio

Ingrediencie: 

  • 400 g ryže Arborio

  • 2 hrnčeky čerstvých húb

  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL masla
  • 1 cibuľa
  • 3 dl bieleho vína
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 g strúhaného parmezánu
  • 1 hrsť petržlenovej vňate
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Na hlbšej panvici si rozpálime olej a maslo a opražíme na ňom najemno nasekanú cibuľku. Potom pridáme ryžu a trochu ju opražíme. Podlejeme vínom a necháme ho odpariť. Potom pridáme huby nakrájané na plátky.

Následne začneme podlievať vývarom. Vždy prilejeme vývar a počkáme, kým sa vstrebe. Takto pokračujeme až do zmäknutia ryže (asi 20 minút). Osolíme, okoreníme a odstavíme z ohňa. Zamiešame nastrúhaný parmezán a petržlenovú vňať a hneď podávame. 

Aktualizovaný článok: 23.7.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Jan Janto 13.07.18 11:03

JJ
karma
69.00

No veľký pozor !!! Ryža z Ameriky, to je čisté GMO(genetický upravovaná ryža) ako väčšina u nich vyrábaných potravín !

  • 1
Odpovedať

Jana Uhrová 13.07.18 16:52

JU
karma
103.00

ešte som o tomto druhu ryže nepočula

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní