Nafúknuté brucho niekedy vyzerá ako tehotenské. Ako sa ho zbaviť?

Nafúknuté brucho niekedy vyzerá ako tehotenské. Ako sa ho zbaviť?

Žalúdočné nadúvanie je také bežné, až by sa dalo nazvať „epidémiou“. Nafúknuté brucho je nielenže nelichotivé (často počúvame narážky typu: "V ktorom ste mesiaci," Čo to bude" a podobne), ale dokonca nepríjemné hlavne vtedy, keď je spojené s plynom alebo potrebou bežať do kúpeľne alebo na WC.

Nadúvanie môže niekedy znamenať vážnejšie zdravotné problémy, ktoré sa nachádzajú pod povrchom. Príkladmi môžu byť kandidóza, autoimunitná reakcia, alergia, či tráviaca porucha. Nadmerné nadúvanie brucha nielenže vyzerá zle, ale môže teda spôsobiť aj fyzické nepohodlie. Dobrou správou však je, že nadúvaniu je ľahké sa vyhnúť. 

Aké má nafúknuté brucho príznaky?

V jednoduchosti môžeme povedať, že nadúvanie je pocit, že v tráviacom systéme máte zabudovaný plyn, ktorý spôsobuje, že vaše brucho vyčnieva. Nafúknuté brucho sa od tučného odlišuje hlavne tým, že je to v podstate len dočasný stav, pri ktorom sa vzduch zasekne okolo brucha, čím sa roztiahne smerom von.

Jedinec tiež môže vnímať akýsi pocit napätia a plnosti v brušnej oblasti, ničím výnimočným nie sú ani bolesti. Našťastie, nadmerné nadúvanie sa dá vyriešiť pomocou niekoľkých opatrení, hlavne zmenou v stravovaní. 

Pozri aj: Sexy chlap, ktorý dokonale klame svojím telom. Uhádnete jeho vek?

plyn v tráviacom systéme

Zdroj: Shutterstock®

Príčiny nafúknutého brucha

Nadúvanie zvyčajne predstavuje problém s trávením. Existuje mnoho zmätočných vecí, ktoré dokážu ovplyvniť zdravie čriev, či schopnosť metabolizovať potraviny. Dokonca aj spánok alebo stres dokážu vplývať na usadzovanie plynov v bruchu. Preto je možné nafúknuť sa kedykoľvek počas dňa.

Navyše, okrem toho existujú desiatky rôznorodých dôvodov, prečo sa môžete cítiť nafúknuto – alergie, hormonálna nerovnováha, dysfunkcia štítnej žľazy a ďalšie. Príčin je mnoho, je potrebné len odpozorovať toho primárneho vinníka a snažiť sa tak túto situáciu vyriešiť. 

Bude ťa zaujímať: Letné ovocie pre zdravie a krásu: Tieto recepty ťa dostanú!

nedostatočný pitný režim

Zdroj: Shutterstock®

Ako vplýva dehydratácia na nafúknuté brucho?

Všimli ste si niekedy deň po tom, kedy ste jedli slané jedlá alebo pili alkohol, čo má za následok dehydratácia organizmu? Že to má vplyv aj na nadúvanie? Možno vám to príde nepravdepodobné, ale čím viac vody budete piť, a tým pádom bude váš organizmus viac hydratovaný, tým menej vás bude nadúvať.

Dehydratácia organizmu spôsobuje nerovnováhu elektrolytov, čo sa bude telo snažiť vyrovnať zadržiavaním vody, aby sa náhodou táto situácia nezopakovala. Tento fakt môže viesť k zápche, a tá následne k nafúknutiu brucha. Takže bájky o dodržiavaní pitného režimu nie sú len bájkami.

Pozri aj: Praslička roľná: Akých bolestí a zdravotných problémov vás zbaví?

zápcha

Zdroj: Shutterstock®

Zápcha spôsobuje nadúvanie

Ako sme písali, zápcha tiež spôsobuje nadmerné nadúvanie. Tým, že človek nemá pravidelnú stolicu, v konečnom dôsledku to spôsobuje to, že vám všetka potrava zostane v žalúdku, čím sa v ňom budú usádzať plyny.

Okrem toho môžete v takom prípade pociťovať bolesť, nepohodlie. Zápchu môžete odstrániť jednoducho. Zaraďte do jedálnička stravu bohatú na vlákninu, vyhnite sa nadmernému sedeniu a stresu. 

Syndróm bakteriálneho prerastania čriev (SIBO)

Ide o poruchu, kedy sa v čreve hromadí nadmerné množstvo baktérií, kde sa môžu akumulovať po užití antibiotík alebo v dôsledku zlého trávenia. Je to syndróm, ktorý je charakterizovaný zvýšeným počtom baktérií alebo zvýšeným počtom abnormálnych typov baktérií v črevách.

SIBO sa okrem iného prejavuje aj nadmernou plynatosťou, nafukovaním a bolesťou brucha. Liečba je v tomto prípade u každého individuálna. Vo všeobecnosti je však liečený prostredníctvom antibiotík. Odborníci navyše odporúčajú užívanie probiotík, ktoré majú priaznivé účinky na makroorganizmus, napríklad posilňujú funkciu čriev.

Pozri aj: Plnohodnotný dobrý spánok: Tieto zásady vám ho zaručia!

PMS

Zdroj: Shutterstock®

Hormonálne zmeny

Je známe, že aj PMS spôsobuje nafúknutý žalúdok a tráviace problémy. Vďaka tomuto syndrómu je naše telo náchylnejšie na zápchu a zadržiavanie tekutín. Prečo je to tak? V prvých dňoch cyklu žien sa hladina estrogénu zvyšuje, zatiaľ čo maternicová výstelka sa zahusťuje, čím môže dochádzať k nadúvaniu.

V jednoduchosti povedané, počas menštruačného cyklu žien dochádza k nahromadeniu tekutiny v tkanivách a krvi, čo zvyčajne vedie k pocitu nafúknutého brucha.

Aj infekcie spôsobujú nadúvanie

K nafúknutiu brucha môže dôjsť aj vtedy, ak telo bojuje so zápalom. V tomto prípade dochádza k zvýšeniu bielych krviniek okolo panvového, močového a tráviaceho traktu.

Zvýšený počet bielych krviniek je možné zistiť prostredníctvom jednoduchého rozboru krvi. Okrem toho, ich zvýšenie môžete spozorovať aj sami – môžete mať zvýšenú teplotu, začervenané a opuchnuté lymfatické uzliny.

Kedy neodkladať návštevu lekára?

  • Ak vás nafúknuté brucho trápi opakovane a dlhú dobu, pričom nepomohla ani úprava životného štýlu, vrátane zmien v jedálničku a pitnom režime. 
  • Ak je výrazne nafúknuté brucho sprevádzané silnými bolesťami, ktoré neustupujú ani po voľnopredajných liekoch proti bolesti.
  • Ak okrem pravidelného nafukovania spozorujete aj zmeny stolice – jej sfarbenia či konzistencie.
  • Ak vás trápia chronické zápchy. 
  • Ak sa nafúknuté brucho objaví náhle spolu s intenzívnou nevoľnosťou, zvracaním, závratmi, prípadne aj zvýšenou telesnou teplotou. 
  • Ak sa problém s nafúknutým bruchom objavuje u dieťaťa.
  • Ak ste zaznamenali nafúknuté brucho a zároveň neregistrujete odchod plynov (zástava plynov). 
  • Ak sa nafúknuté brucho a ďalšie tráviace ťažkosti zhoršujú. 

Aktualizované na 01. 10. 2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Marta Bujdošová 07.08.17 09:24

MB
karma
98.00

Ach jaj, keď ja mám pocit, že ma naduje všetko a najme ovocie a zeleniny - zdroj vlákniny :(

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 07.08.17 16:48

karma
107.00

Poznám..

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 07.08.17 19:11

SK
karma
114.00

tiež o tom niečo viem

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 07.08.17 19:32

karma
113.00

stačí se podívat na mého muže a jsem v obraze

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 07.08.17 22:30

ĽŠ
karma
100.00

Veľmi dobrý článok!

  • 1
Odpovedať

Marianna Rajniaková 08.08.17 11:51

MR
karma
109.00

nemám našťastie takýto problém, asi preto že stále hýbem a snažím sa jesť zdravo...

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 09.08.17 21:13

karma
87.00

Nemám rada tieto stavy:(

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 09.08.17 22:06

SK
karma
86.00

nastastastie ma obchadzaju....ale zato moj drahy tieto stavy velmii dobre poznaaa

  • 0
Odpovedať

Simona Záhumenská 10.08.17 18:19

SZ
karma
93.00

Skvelý článok.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 18.05.19 22:41

JK
karma
100.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní