Odborníci radia: Najlepšie potraviny pre kĺby, aby nevŕzgali a neboleli

Odborníci radia: Najlepšie potraviny pre kĺby, aby nevŕzgali a neboleli

Náš súčasný životný štýl môže mať negatívny dopad na celý náš organizmus a dokonca aj na kĺby. Buď sa nehýbeme vôbec (hlavne pri sedavom zamestnaní), alebo sa hýbeme až príliš, a tak neprimerane zaťažujeme naše kĺby, ktoré nás v dôsledku toho môžu bolieť či nám dokonca môžu vŕzgať. Nič príjemné. Ak viete, o čom píšeme, tak nám určite dáte za pravdu, že bolesť kĺbov je nepríjemná a hlavne vás môže „odstaviť“ aj na niekoľko dní.

Veľký vplyv na samotné kĺby má najmä naša váha. Práve tá spôsobuje degeneratívne zmeny, ktoré môžeme tiež spájať so zápalom či reumatickým ochorením. V tomto prípade však nemôžeme tiež nespomenúť akútnu bolesť kĺbov, ktorá najčastejšie súvisí so zranením. A potom je tu samozrejme aj naša strava. Ak sa v nej nenachádza dostatok vitamínov a minerálov potrebných nielen pre naše kĺby, tak je jasné, že nemôžu fungovať ako švajčiarske hodinky. Čo si teda pridať do jedálnička a prispieť tak svojou stravou k zníženiu bolesti kĺbov?

Pozri aj: Nebezpečné pľuzgiere na tele: Pozor, môže ísť o autoimunitné ochorenie!

stredomorská kuchyňa

Zdroj: Shutterstock®

Berte si príklad zo Stredomoria

Možno tomu nebudete chcieť uveriť, ale podľa štúdií, tí, čo žijú v Stredomorí, netrpia bolesťami kĺbov a dokonca ani zápalmi. Je to možno zarážajúce, ale práve štúdiou bola preukázaná spojitosť medzi stredomorským spôsobom stravovania a bolesťou kĺbov. Stredomorská kuchyňa je bohatá na morské plody a ryby, bylinky, orechy, semienka, zeleninu a ovocie, strukoviny a celozrnné potraviny.

Ako vidíte, ide všetko o potraviny, ktoré majú priaznivý vplyv na celý organizmus a nielen na kĺby. Ryby obsahujú omega-3 a 6 mastné kyseliny a zdravý tuk. Ovocie a zelenina je zase bohatá na vitamíny a rovnako aj semienka či strukoviny.

rybí olej v kapsulách

Zdroj: Shutterstock®

Rybí olej

Rovnako ako samotné ryby, tak aj rybí olej je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú výbornými pomocníkmi v boji s bolesťami kĺbov. Majú výrazné protizápalové účinky, ktoré zvyšujú potenciál rybieho oleja. Ak naň máte nepríjemné spomienky z detstva, tak ho pokojne využívajte pri varení (skvelo sa hodí aj na dochutenie šalátov) alebo si z času na čas (to znamená raz týždenne) doprajte lososa či tuniaka. Poprípade si môžete dopriať vlašské orechy, ktoré rovnako obsahujú omega-3 mastné kyseliny, no a tým prispievajú zmierneniu bolesti kĺbov.

Odporúčame: Trápi ťa zhoršenie sluchu a točenie hlavy? Môže ísť o toto ochorenie!

zelenina s hlúbmi a kĺby

Zdroj: Shutterstock®

Zelenina s hlúbmi

Keď sa povie hlúbová zelenina, tak aj vám ako prvé napadne kapusta alebo kaleráb? Veru, aj nám a ak k týmto dvom zeleninám pridáte aj kel, karfiol alebo brokolicu, tak spojíte skvelé potraviny, ktoré obsahujú veľké množstvo antioxidantov, vlákniny, ale aj fytolátku sulforafán. Skúmaním bolo zistené, že antioxidanty a hlavne posledná spomínaná fytolátka dokáže vo vnútri bunky „aktivovať“ až 200 génov, čím zvyšuje antioxidačnú ochranu organizmu. Rovnako blokuje enzým, ktorý spôsobuje zápal kĺbov.

vplyv cesnaku na kĺby

Zdroj: Shutterstock®

Odborníci tiež odporúčajú cesnak

Cesnak je základom domácnosti. S cesnakom totižto dokážete vyliečiť veľké množstvo zdravotných problémov. Pokojne by sme ho mohli nazvať aj liečivým zázrakom, ktorý síce nemá príjemnú chuť, no tú kompenzuje svojimi účinkami.

Toto prírodne antibiotikum spomaľuje priebeh osteoartritídy a zmierňuje bolesť kĺbov. Podľa odborníkov cesnak zohráva významnú úlohu tiež pri liečbe zápalu kĺbov. Takže, stačí ho pravidelne konzumovať a budete si poskakovať ako také lane. 

Neprehliadni: TOP bylina na tráviace problémy: Poradí si s hnačkou, parazitmi či kolikami

zázvorový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Zázvorový čaj?

Jesenný čaj, ktorého dúšky si radi doprajeme najmä v jesennom a zimnom období alebo najmä vtedy, keď niečo na nás „lezie“. Dokáže zahnať bolesť hrdla, ale aj chrípku. No dokáže aj zmierniť príznaky artritídy. Údajne pri pravidelnom pití zázvorového čaju dochádza postupne k výraznému zmierneniu bolesti kĺbov.

Zázvor, zázvorový čaj a rovnako aj zázvorový extrakt bol využitý pri výskumoch, prostredníctvom ktorých bolo dokázané, že až u 75 % pacientov došlo k výraznej úľave od bolestí kĺbov a zníženiu opuchov v dôsledku reumatoidnej artritídy, a to pri pravidelnom pití / užívaní / konzumovaní zázvoru.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Elena Švachová 10.09.19 22:41

karma
109.00

O svoje telo sa treba starať a to hlavne pohybom,aj stravou.Niekedy však ani to nepomáha,lebo je tu dedičnosť.Moju svokru bolievali klby a už sa to prejavuje aj u môjho manžela,aj ked sa zdravo stravuje a mal aj dostatok pohybu.

  • 0
Odpovedať

Katarína Šugar 03.10.19 12:05

karma
108.00

ja som pocula aj o gumenych medvedikoch, neviem teda ci aj to pomaha

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 03.10.19 23:18

karma
106.00

Niekedy nepomôže ani zdravá strava.

  • 0
Odpovedať

Martina Varhaníková 28.11.19 09:24

karma
110.00

no vďaka za pripomienku, pobolieva ma koleno a cítim tuhosť pri podrepe, niečo ma obmedzuje...asi by som mala doplniť omega mastné kyseliny.. a tie ryby...aj to cítim.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 19.12.19 16:57

JK
karma
100.00

Tomuto som sa potešila cesnak používam často Toto prírodne antibiotikum spomaľuje priebeh osteoartritídy a zmierňuje bolesť kĺbov

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní