PMS – vyskúšaj potraviny, s ktorými ho dostaneš pod kontrolu!

PMS – vyskúšaj potraviny, s ktorými ho dostaneš pod kontrolu!

Predmenštruačný syndróm je to, čoho sa obávajú najmä dievčatá už v mladom veku. Je to jednoducho obdobie, ktoré nie je veľmi veselé. Týmto syndrómom trpí nespočetné množstvo žien, s rôznymi príznakmi, ktoré môžu zahŕňať vážne kŕče a bolesti hlavy, náladovosť, úzkosť a v tom najhoršom prípade – depresiu. Pre niektorých môžu byť príznaky závažné, a niektoré z nás si tieto dní užívajú bez najmenšej zmeny.

Možno je lákavé v tomto období siahnuť po rôznych tabletkách, avšak výskum naznačuje, že konzumácia niektorých potravín môže pomôcť udržať PMS na uzde. Aké to sú? Okrem tradičnej horkej čokolády alebo banánov, sú to tieto potraviny, s ktorými PMS zvládneš oveľa ľahšie!

Pozri aj: Najčastejšie chyby v líčení obočia: Čomu sa pri dokresľovaní vyhnúť?

Arašídové maslo

Zdroj: Shutterstock®

Arašidové maslo

Vďaka svetovej globalizácii sa k nám postupne začali dostávať potraviny, o ktorých sme kedysi nemali ani zdanie. Skvelým príkladom je aj arašidové maslo. Napokon, môžeme byť radi, pretože arašidy a arašidové maslo nám pomáhajú zachovať si pozitívnu náladu. Arašidy obsahujú vysoký obsah vitamínu B3 a horčíka, ktorý reguluje serotonín. Je to hormón, ktorý prispieva k dobrej nálade a pomáha tak bojovať proti depresii. Vitamín B6 tiež pomáha produkovať melatoín – hormón spánku. Takže, ak svojmu telu zvýšite príjem horčíka, vápnika a vitamínu B6, prispeje to k zníženiu kŕčov a vašej dobrej nálade. Vďaka arašidovému maslu bude hneď po príznakoch PMS! 

špenátové smoothie

Zdroj: Shutterstock®

Čo tak si dať špenát?

Ak sa vám počas PMS tvorí akné, tak skúste jesť viac špenátu. Táto listová zelenina obsahuje vysoké množstvo vitamínu A, ktorý pomáha bojovať proti akné, suchej pokožke a navyše chráni pokožku pred UV žiarením. Špenát je tiež skvelým zdrojom vápnika, ktorý podľa štúdie znižuje symptómy PMS (ako je bolesť hlavy, kŕče, náladovosť, nekontrolované prejedanie sa) o polovicu.

Vyskúšaj: Tieto 4 zdravé oleje na varenie vylepšia tvoje jedlo a aj postavu!

grilovaný losos

Zdroj: Shutterstock®

Chutná rybka menom losos

Losos je nielenže skvelou potravinou na obed, navyše dokáže bojovať s PMS. Obsahuje vysokú hladinu omega-3 mastných kyselín, ktoré sa dokážu pohrať s náladou a mozgovou funkciou. Obsiahnutý vitamín B zas dokáže spraviť zázraky s energiou a vitamín D pomáha pri znižovaní stresu a napätia. Teraz sa ním stačí už len zásobiť a mať ho po ruke v tomto, pre mnohé z nás, nepríjemnom období. 

Odporúčame: Dehydratácia: Rozpoznaj  hlavné s.o.s signály svojho tela


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Soňa Krátka 02.10.17 07:58

SK
karma
114.00

losos a špenát mám rada, problém by asi bol s arašidovým maslom...

  • 0
Odpovedať

Anna Bútorová 02.10.17 07:58

AB
karma
100.00

no náš ženský večný problém....

  • 1
Odpovedať

Andrejka Smutňáková 02.10.17 09:44

AS
karma
100.00

mne sa osvedčilo pravidelné užívanie pupalkového oleja, či už vo forme toboliek alebo ako klasický olej-je vhodný aj na pokožku, a okrem pozitívnych účinkov na zdravie pomáha aj v oblasti krásy :)

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 02.10.17 12:02

karma
108.00

Mne nepomôže nič.Len to prežiť.

  • 3
Odpovedať

Mária Maxianová 02.10.17 18:38

MM
karma
100.00

už to mám za sebou :-)

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 02.10.17 21:08

PV
karma
113.00

Pokiaľ sa jedná o arašidové maslo ,tak nieeeeeee .. !!! U mňa vyhráva losos a špenátik .. mňaaaam..

  • 0
Odpovedať

Regina Klara Golasova 03.10.17 10:09

RKG
karma
103.00

Je to uzastne,kolko cennych informacii sa dozviem vo Vasich clankoch. Dakujem

  • 0
Odpovedať

Andrea Kyjanicová 03.10.17 13:01

AK
karma
-1.00

skusim vyskusat...

  • 0
Odpovedať

Jana Belicová 05.10.17 12:40

JB
karma
96.00

Keď som chodila na strednú školu, zabíjalo ma to. Raz suplovala jedna učiteľka, ktorá sa už nemohla pozerať na moju zelenú ubolenú tvár a skrútené telo, zavliekla ma do zborovne a vrazila do mňa štamperlík domácej slivovice (v skrinke na liečebné účely). Je pravda, že potom som myslela len na to, aby som sa dostala domov v poriadku a že nikdy v živote už nebudem piť domácu ... zo žiadneho ovocia či čoho. A z bolesti som sa vyspala.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní