Ponožky dokážu ohriať celé telo! Ako je to možné?

Ponožky dokážu ohriať celé telo! Ako je to možné?
  • 21.01.2018
  • Monika Šomšáková

Je vám často zima alebo pociťujete mierny chlad? Na tento problém vám určite pomôžu klasické ponožky!

Pamätáte si situácie, keď vám bolo chladno a naše mamky nám vždy kričali, aby sme si obuli ponožky? Ony totižto vedia prečo to robia.

Ponožky dokážu ohriať celé telo a my vám dnes prezradíme, prečo práve ponožky na to zaberajú. 

Mozog všetko reguluje

Krv je tá látky, ktorá zodpovedá za rovnomerné zahrievanie tela. Putuje pomocou ciev po celom tele, avšak za rozmiestnenie krvi zodpovedá náš mozog. Ak má telo dostatok tepla, mozog automaticky reguluje krv tak, aby nám dodala teplo do končatín. Avšak mozog vždy ako prvé si šetri teplo pre životne dôležité orgány. Preto sa často krát stáva, že vaše končatiny sú málo prekrvené. 

Pozri aj: Čistý kolagén: Naozaj nám skrášli pleť a zbaví nás vrások?

chodidlá významne ovplyvňujú telesné teplo

Zdroj: Shutterstock®

Prečo práve končatiny?

Chodidlá majú celkom veľkú plochu, čiže vonkajšiemu chladu a mrazu je vystavená veľká časť kože. Dá sa povedať, že cez naše chodidlá nám môže unikať telesné teplo.

Ďalší dôvod, prečo nám je zima cez chodidla, je svalstvo. Pod kožou na chodidlách je malý objem svalstva a teda sa ťažko bránia proti chladu. Samozrejme na chodidlách nemáme ochlpenie, ktoré tak isto pomáha pri pôsobení chladu. 

ako ohriať celé telo

Zdroj: Shutterstock®

Nasaďte si ponožky!

Poviete si, že ponožky sú dosť malý kus oblečenia, aby vás zahrial. No pri úniku tepla dokážu byť mimoriadne užitočný pomocník. Napriek svojim rozmerom dokážu ponožky jednu z najcitlivejších častí tela od chladu izolovať.

Mozog tak nemá potrebu posielať množstvo krvi do končatín a môže ju teda použiť na životne dôležité orgány. V tomto prípade máte pocit tepla po celom tele a to len vďaka tak banálnej veci, ako sú ponožky.

Zaujme ťa: Spoznaj všetky druhy ílov a ílové masky pre každý typ pleti

ponožky na zimu

Zdroj: Shutterstock®

Aký materiál je najvhodnejší?

Je veľmi ťažké vybrať, aký materiál je najvhodnejší. Niekto si na nohy nedá nič, čo nemá aspoň 80% bavlnu, iný zasa preferujú ponožky s umelými vláknami. Súčasný trend je kombinácia prírodných (savých, vlhko absorbujúcich ) a syntetických (nesavých, vlhko odpudzujúcich) materiálov. Existujú však aj ponožky zložené výhradne zo syntetických materiálov, ktoré neprijímajú pot a môžu kĺzať na vlhkom chodidle. Tým sa radšej vyhnite.

Ak už plánujete nejaké dlhšie pobyty vonku, odporúčame termo ponožky, ktoré vám zabezpečia sucho a teplo. Ak chcete ostať u prírodných materiálov, skvelou voľbou je merinovlna. Pre chladnejšie i veľmi mrazivé dni je to ideálny materiál. Má vysokú izolačnú schopnosť, ale zároveň je priedušná a odvádza vlhkosť. Naviac nevytvára ideálne podmienky pre množenie a život bakterii, takže nezapácha. 

aké nosiť ponožky

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Soňa Krátka 21.01.18 09:40

SK
karma
114.00

základom je, začať od nôh, aj obliekanie, či už sú to ponožky, alebo vonku čiapka a šál na krk, ani rukavice nie sú najhoršie a o tielku v zime ani nehovorím...

  • 2
Odpovedať

Elena Švachová 21.01.18 22:12

karma
109.00

áno,ponožky musím mať dokonca aj v lete...

  • 1
Odpovedať

Lenka Piovarčiová 23.01.18 20:28

LP
karma
81.00

ja v ponožkách aj spím

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 16.01.19 14:46

JK
karma
100.00

Cez zimu hrubé frote a v lete tenké

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní