Prečo žijú ženy dlhšie ako muži? Týmto dôvodom neuveríš!

Prečo žijú ženy dlhšie ako muži? Týmto dôvodom neuveríš!

Štatistiky ukazujú, že sa dĺžka života človeka v priemere zvyšuje. Ak to berieme globálne, tak napríklad v porovnaní s rokom 2000 sa vek dožitia celosvetovo zvýšil o 5,5 roka. A ako je to u nás na Slovensku? Očakávaná dĺžka života u mužov predstavuje necelých 74 rokov, zatiaľ čo u žien je to optimistickejšie, a to necelých 81 rokov. Vo všeobecnosti však s touto dĺžkou žitia zaostávame za celoeurópskym priemerom. No zaujímavé je zistenie, že aj v krajinách, v ktorých nás dĺžkou života predstihli, je stále vek dožitia mužov nižší v porovnaní so ženami. A nie je to žiadna novinka. Platí to aj v historickom merítku. Prečo sa ale ženy dožívajú vyššieho veku? V nasledujúcom článku si zhrnieme tie najzásadnejšie dôvody.

Ženám tak rýchlo nestarne mozog

Posledné výskumy neurovedcov poukazujú na to, že ženské mozgy majú pred mužskými výhodu. Ide o to, že starnú pomalšie. Ak by sme teda porovnali mužské a ženské mozgy u ľudí rovnakého veku, tak tie ženské sa javia akoby o 3,8 roka mladšie ako mužské. Zaujímavé zistenie, ktoré zároveň nahráva faktu, že sú tým pádom ženy aj o čosi dlhšie v dobrej mentálnej kondícii. A to je taktiež aj jedným z faktorov, ktorý podporuje dožívanie sa vyššieho veku.

Pozri aj: Ako sa prejavuje mimomaternicové tehotenstvo? Pozor, treba ho včas rozpoznať!

ženský mozog

Zdroj: Shutterstock®

Zodpovednejší prístup ku zdraviu

Väčšinou sú to muži, ktorí odkladajú návštevu u lekára, hoci na ňu môžu mať pádny dôvod. Ženy sú poctivejšie aj čo sa týka pravidelných preventívnych prehliadok, a preto sú aj prípadné počiatky závažnejších ochorení podchytené včas. Muži však vo všeobecnosti majú sklony ignorovať signály, ktoré im dáva vlastné telo, zľahčujú príznaky a k doktorovi zamieria až vtedy, keď je problém takpovediac neprehliadnuteľný. Samozrejme, česť výnimkám. Životný štýl taktiež nepopierateľne ovplyvňuje zdravotný stav, no a ten sa u oboch pohlaví predsa len líši. Ženy v porovnaní s mužmi stále nevedú pri oddávaní sa tvrdému alkoholu či fajčení (i keď za posledné roky sa zdá, že sa ich snažia dohnať) a celkovo práve dámy viac dbajú na vyváženú stravu, ktorá má priaznivé účinky na organizmus.

Vyhýbanie sa riskantnému správaniu

Asi budete súhlasiť s tvrdením, že muži predsa len vedú o čosi riskantnejší život ako ženy, ktoré to viac ťahá k istote a bezpečiu. Aj z dôvodu častejšieho riskovania, či už pri športe, v práci alebo len tak pre zábavu, muži zomierajú častejšie ako ženy na dôsledky poranení. Ženy bývajú opatrnejšie a majú aj lepší odhad na rizikové situácie. Testosterón im taktiež nekáže, aby sa predvádzali a išli takpovediac až za hranu, takže aj v tomto zmysle majú v porovnaní s mužmi výhodu.

rizikové aktivity mužov

Zdroj: Shutterstock®

Gény hrajú v prospech nežnejšieho pohlavia

To, že sú ženy odolnejšie, sa podľa odborníkov prejavuje už v maternici, pretože počas tehotenstva umiera viac chlapcov ako dievčat. Okrem toho majú ženy dve kópie chromozómu X v každej bunke. Disponujú tak akousi záložnou kópiou, ak by sa jeden z génov na chromozóme X stal chybným. Muži takúto zálohu nemajú, a preto je aj viac ohrozené ich zdravie.

Estrogén je benefitom

Estrogénu, čo je typicky ženský hormón, vďačia ženy za silnejšie a pružnejšie cievy. A dokonca ich dlhý čas (až do začiatku menopauzy) chráni do veľkej miery aj pred ischemickou chorobou srdca, zatiaľ čo u mužov sa spomínané ochorenie začína prejavovať oveľa skôr, a to už okolo 30. roku života.

ischemická choroba srdca

Zdroj: Shutterstock®

Ženy vedia lepšie ventilovať stres

Ženy dávajú väčší priechod emóciám v porovnaní s mužmi, čo má na ne taktiež pozitívny dopad (hoci nie v každom prípade na ich okolie:)). Jednoducho povedané, vedia lepšie ventilovať negatívne emócie a znova sa dostať takpovediac do normálu. Muži majú väčšiu tendenciu dusiť v sebe problémy a nedávať najavo predovšetkým negatívne emócie, čo môže vyústiť do rôznych druhov závislostí, ktoré sa taktiež výrazne podpisujú na ich zdraví. Okrem toho ľahšie prepadajú depresiám a samovražedným sklonom.

Neprehliadni: Ako zvýšiť svoju atraktivitu v pár krokoch: Toto rozhodne skús!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 21.10.19 08:08

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavé štatistiky; estrogén prekvapil!

  • 2
Odpovedať

Mária Chromíková 21.10.19 09:29

MC
karma
109.00

štatistiky neklamú.

  • 3
Odpovedať

Jana Komadová 21.10.19 20:25

JK
karma
100.00

Je to smutné no je to tak ženy sa dožívajú vyššieho veku ako muži

  • 1
Odpovedať

Mária Reibergerová 23.10.19 18:49

MR
karma
114.00

veľmi zaujímavý článok

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní