Registrácia Prihlásenie

Recept na Domáce burgerové žemle

Recept na Domáce burgerové žemle
  • 20.01.2015
  • Janka Pačeková

  • 3
  • 2

Čo tak pripraviť si domáce pečivo? Výborný nápad pre tých, čo majú radi pod kontrolou potraviny a výrobky, ktoré konzumujú. Keď si pripravíte jedlo doma, máte 100% istotu, že nebude obsahovať zbytočné prísady alebo škodlivé Éčka. Napríklad, čo sa pečiva týka, takmer vždy sa stretávam v obchode s tým, že v zložení je napísaných príliš veľa surovín, ktoré sú viac než zbytočné a príliš veľa nevyhovujúcich zložiek (najmä keď je niekto vegán).

Preto som si pre vás pripravila nenáročné domáce burgerové žemle, ktoré zvládne pripraviť každý! Pečivo je najchutnejšie v ten deň, v ktorý ho upečiete, preto nepečte do zásoby, ale pokiaľ vám to čas dovoľuje, na každý deň čerstvé. Žemle som použila na prípravu burgerov, ale jesť ich môžete s čímkoľvek, to už je len na vás.

Odporúčame vyskúšať: Raw mini sladké tortičky

Príprava domácich burger žemličiek

Zdroj: Shutterstock®

Suroviny na prípravu domácich žemličiek:

Cesto:

  • 300 g múka pšeničná celozrnná
  • 200 g múka hladká špaldová celozrnná
  • 1 ČL himalájska soľ
  • 2 PL olivový olej
  • 100 ml vlažná voda

Kvások:

  • ½ kocky čerstvé droždie
  • 200 ml voda teplá
  • 1 PL cukor trstinový nerafinovaný


Množstvo:  6 - 8 kusov
Doba prípravy: 25 min. príprava + 1 hod. 30 min. kysnutie
Doba pečenia: 15 minút na 200 °C
 

Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty - Mini makové záviny

recept na domáce žemle

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravi žemličiek:

1. Najprv si pripravíme kvások. Polovicu kocky droždia si rozmrvíme v prstoch do nádoby, prilejeme teplú vodu (200ml), pridáme polievkovú lyžicu cukru, rozmiešame a necháme 10 minút stáť na teplom mieste, aby nám vzišiel kvások.


2. Medzitým si pripravíme zvyšné suroviny. Zmiešame múky, soľ, pridáme olej, 100 ml vody a kvások a vypracujeme cesto. Cesto prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť približne hodinu a pol na teplom mieste.

3. Vykysnuté cesto si dáme na pomúčenú dosku, rukami vytvarujeme do tvaru valca a pokrájame ho na 6 až 8 kúskov, záleží od toho, aké veľké chcete žemle mať. Z každého kúsku vytvarujeme rukami bochník a každý bochník preložíme na plech na pečenie, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie a necháme ich ešte pár minút podkysnúť.

Odporúčame vyskúšať:  Recept na chutný domáci burger

domáce burger žemle

Zdroj: Shutterstock®

4. Rúru na pečenie si predhrejeme na 200 stupňov, potom postupe potrieme každý bochník olivovým olejom a posypeme sezamom, ľanovými semienkami a himalájskou soľou.

5. Pečieme približne 15 minút a potom pečivo vyberieme z rúry a hneď preložíme z plechu na tanier.

Odporúčame vyskúšať: Zdravá maškrta - Čokoládový cous-cous koláč

Prajeme dobrú chuť laugh

Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk


  • 3
  • 2
Návrat hore
Autor článku

2 komentáre

Martina Zahoranová 20.01.15 16:40

MZ
karma
92.00

vyzerajú dobre a jednu takú práve upečenú by som si aj dala

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 19.12.15 16:19

SK
karma
115.00

taketo pecivko som nikdy nepiekla,ale asi niekedy skusim

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Declaré 5 Secrets Night Cream: Uvoľnený spánok pre vás (a vašu pleť)!
Kozmetické novinky

Declaré 5 Secrets Night Cream: Uvoľnený spánok pre vás (a vašu pleť)!

  • 35
  • 0
  • 11.03.2020
Beauty poradňa GERnétic: Účinnosť enzymatických peelingov
Poradňa

Beauty poradňa GERnétic: Účinnosť enzymatických peelingov

  • 109
  • 1
  • 10.03.2020
Neboj sa padania vlasov, odpoveďou je Kérastase GENESIS!
Kozmetické novinky

Neboj sa padania vlasov, odpoveďou je Kérastase GENESIS!

  • 1
  • 0
  • 15.04.2020
TOPlist