Registrácia Prihlásenie

Recept na domácu vegetu: Zdravá, poctivá a vhodná aj pre deti


Pýtate sa, prečo by ste mali strácať čas prípravou domácej vegety a neuspokojiť sa s tou z obchodu? Odpoveď je jednoznačná. Budete celkom presne vedieť, čo sa v nej nachádza, využijete zdravú a nepostrekovanú zeleninu z vlastnej záhradky a nezahltíte ju žiadnymi zbytočnými konzervantmi, éčkami, vrátane už toľkokrát ukameňovaného glutamanu sodného.

Recept na domácu vegetu, ktorý vám dnes prinášame, je plný zdravia a narozdiel od bežne kupovanej vegety, túto môžu konzumovať aj deti. Nijako totiž nezaťaží organizmus a neškodí orgánom tak ako vegeta s toľko diskutovaným glutamanom. Avšak, aby sme boli spravodliví, nie všetci výrobcovia pridávajú do vegety nevyhnutne škodlivý glutaman sodný. V každom prípade ho ale nahrádzajú inými umelými prísadami a chemikáliami, ktoré nášmu zdraviu viac či menej škodia, už len tým, že zabíjajú prirodzené chute všetkého zdravého, v tomto prípade zeleniny. Dosť bolo rečí, poďme na domácu vegetu!

Zaujme ťa: Vieš, čo škodí obličkám? Týchto chýb sa možno dopúšťaš aj ty!

vegeta bez glutamanu

Zdroj: Shutterstock®

Na prípravu vegety budete potrebovať:

  • 6 mrkiev
  • 6 petržlenov
  • 3 kaleráby
  • 2 zelery
  • 2 cibule
  • 2 červené papriky (alebo 1 červenú a 1 zelenú)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • pór
  • hrsť sušenej petržlenovej vňate
  • hrsť sušenej zelerovej vňate
  • dve hrste sušeného ligurčeka
vegeta bez soli

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

Všetky prísady si očistite a starostlivo umyte. Zeleninu, okrem cibule a cesnaku, postrúhajte a zmiešajte dokopy. Uložte ju na plech, vystlaný papierom na pečenie. Zvlášť si nastrúhajte a nadrobno pokrájajte cibuľu, cesnak a vňate a buď ich uložte na druhý plech alebo odložte na neskôr. Plech so zeleninou vložte do rúry na 50 - 60 °C, aby sa poriadne vysušila, avšak dvierka rúry nechajte otvorené. Tento proces môže trvať aj niekoľko hodín.

Pravidelne premiešavajte, nesmie sa totiž pripáliť. Keď je zelenina usušená, na plech s papierom na pečenie si uložte zmiešanú cibuľu, cesnak a vňate a dajte rovnako sušiť, táto zmes však bude hotová raz dva, takže nech vás to neprekvapí. Keď sú obe zmesi poriadne vysušené, spojte ich a všetko spolu zomeľte na mäsovom mlynčeku alebo rozmixujte v kuchynskom robote.

Môžete pridať trošku soli pre chuť a trošku kurkumy pre farbu, ale nemusíte. Ubezpečte sa, že je vegeta naozaj suchá. Ak áno, presypte ju do pripravených nádob, ak nie, ešte ju dosušte. Vegetu skladujte v sklenených nádobkách, dobre uzatvárateľných, na suchom mieste. Dobrú (zdravú) chuť!

Bude sa ti páčiť: Recept na čakankový sirup: Zázračný sirup, ktorému nik neodolá!


Návrat hore
Autor článku

10 komentárov

Barbora Kubelková 13.09.18 10:22

karma
109.00

My ju robíme a je naozaj chutná. Ale...nesedí mi v niektorých pokrmoch vôňa ligurčeka takže nie vždy ju použijem. MY túto zeleninku sušenú zmiešame s himalájskou soľou rozdrvenou na prášok :)

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 13.09.18 12:05

SK
karma
90.00

tuším mi čítate myšlienky, práve som rozmýšľala nad jej výrobou, ďakujem za recept

  • 1
Odpovedať

Michal Torzo 13.09.18 15:43

MT
karma
-1.00

A vieme to určiť aj v gramoch na zeleninu? Lebo ks sú relatívne... Aby bol dobrý pomer chuti... Dik

  • 1
Odpovedať

Iveta Moravčíková 14.09.18 21:46

IM
karma
100.00

niet nad domáce dopestované doma

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 23.09.18 18:14

JK
karma
122.00

Určite vyskúšam

  • 1
Odpovedať

Anton Marek 01.10.18 14:47

karma
100.00

Super recept, skúsim doma nahovoriť, nech ho vyskúšame.

  • 1
Odpovedať

Andrea Petrušková 11.10.18 15:48

AP
karma
94.00

Aj mňa už dlhší čas láka spraviť si chutnú domácu vegetu - tak vďaka za recept, ak bude čas určite si ju pripravím.

  • 0
Odpovedať

Andrea Petrušková 11.10.18 15:48

AP
karma
94.00

Aj mňa už dlhší čas láka spraviť si chutnú domácu vegetu - tak vďaka za recept, ak bude čas určite si ju pripravím.

  • 1
Odpovedať

Zuzana Szocsova 30.11.18 21:52

ZS
karma
100.00

no to nie je az take zlozite...kolko je to niekolko hodin?

  • 0
Odpovedať

Peter Maňák 17.02.19 23:40

PM
karma
-1.00

Robievame podobnú, skvelá vec.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Poznáš rôzne druhy múky, ktoré zdravo a hravo nahradia tú klasickú?
Inšpirácie

Poznáš rôzne druhy múky, ktoré zdravo a hravo nahradia tú klasickú?

  • 72
  • 0
  • 03.08.2019
Prírodný liek na dýchacie cesty: Priprav si tento macerát!
Zdravie

Prírodný liek na dýchacie cesty: Priprav si tento macerát!

  • 56
  • 5
  • 17.07.2019
Potraviny s ochladzujúcim účinkom: Čo servírovať v horúcom lete?
Inšpirácie

Potraviny s ochladzujúcim účinkom: Čo servírovať v horúcom lete?

  • 136
  • 2
  • 28.06.2019
TOPlist