Registrácia Prihlásenie

Recept na jablkový zákusok (jablkové pité), ktorý stojí za vyskúšanie


Jablkové pité alebo inak povedané jablkový zákusok patril asi k prvým, ktoré som sa naučila od mojej maminy a, samozrejme, ona od tej svojej. Tento recept si teda posúvame v rodine z generácie na generáciu. A musím povedať, že je to proste klasika, ktorú keď raz ochutnáte, tak si ju budete pripravovať stále. A hlavne počas jesene, kedy sú jablká najdostupnejšie a najsladšie. Receptov na podobné hnetené jablkové zákusky je mnoho, dokonca sa môžete stretnúť aj s ďalšími variantami, kedy je namiesto jabĺk použitý tvaroh.

Aj náš recept si môžete pozmeniť. Ak nemáte radi jablká, tak ich vymeňte sa tvaroh a hrozienka. Alebo ak členovia vašej domácnosti sú nároční a každý má rád niečo iné, tak si spravte kombináciu. Pokojne zmiešajte jablká s tvarohom alebo spravte polovicu zákuska s jablkami a tú druhú s tvarohom. Nebudete si vedieť vybrať, ktorá možnosť je lepšia.

Vyskúšaj: Najlepšie cuketové recepty: Jednoduchá rýchla príprava a nebíčko v ústach

jablkové pité

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Na jablkový zákusok budete potrebovať:

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 1 margarín
  • 2 vajcia
  • 1 vanilínový cukor
  • 1 prášok do pečiva
  • Jablká alebo tvaroh
jablkový koláč

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Ako prvé si na pracovnú dosku preosejeme múky a práškový cukor. Následne pridáme prášok do pečiva a vanilínový cukor. Do stredu preosiatej múky a cukru si spravíme „jamu“ na vajíčka a margarín. Všetky ingrediencie spolu zahnetieme a vytvoríme si cesto, ktoré necháme chvíľku odstáť.

Medzitým si očistíme jablká a nastrúhame ich na najširšom strúhadle. Postrúhané jablká zmiešame s troškou kryštálového cukru. Ak sa nám zdajú málo sladké, tak toho cukru môžeme pridať aj viac. V ďalšom kroku si vymastíme a múkou vysypeme plech, v ktorom budeme zákusok piecť.

Teraz je na rade cesto. To si rozdelíme na 2 rovnaké časti a každú ešte zvlášť prehnetieme. Následne si jednu časť cesta vyvaľkáme na veľkosť plechu. Cesto preložíme na plech, popicháme vidličkou a posypeme strúhankou alebo rozdrvenými piškótami. Následne vytlačíme šťavu z jabĺk a rozložíme ich na cesto. Jablká môžeme ešte posypať mletou škoricou. Ak ste sa rozhodli použiť tvaroh, tak ho odporúčam zmiešať s hrozienkami, žĺtkom a práškovým cukrom.

Rozvaľkáme si druhú časť cesta a prikryjeme jablká. Aj vrchné cesto mierne popicháme vidličkou a dáme piecť. Pečieme pri teplote približne 170 °C dozlatista.

Upečený zákusok pocukríme a podávame ku kávičke. Dobrú chuť!

- Galéria
1 z 7

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk


Návrat hore
Autor článku

5 komentárov

Alžbeta Stanková 30.07.19 12:18

AS
karma
115.00

Vyzerá na zjedenie- ale ja nedávam margarín, ale maslo. Cesto dám len na spodok plechu, do cesta dám len žĺtky a z bielok spravím sneh - ktorý ide na jablká

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 30.07.19 13:06

KK
karma
108.00

vyskúšam, ale využijem niektorú zo zdravších náhrad z Vášho článku :)

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 30.07.19 20:35

IM
karma
100.00

aj svokra ho robieva

  • 0
Odpovedať

Renáta Mularčíková 02.08.19 10:52

RM
karma
93.00

My milujeme jablkové pité,robí, ho často. ♥

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 07.10.19 14:00

DB
karma
100.00

stará dobrá klasika, koláčik rokmi overený...

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Prečo je červená quinoa lepšia ako obyčajná a ako ju pripraviť?
Zdravie

Prečo je červená quinoa lepšia ako obyčajná a ako ju pripraviť?

  • 34
  • 1
  • 11.08.2019
Čo ženy neznášajú na mužoch? Toto zaručene každú odradí
Inšpirácie

Čo ženy neznášajú na mužoch? Toto zaručene každú odradí

  • 178
  • 2
  • 12.08.2019
Sebarozvoj s koučkou: Čo je láska? Čin alebo pocit?
Inšpirácie pre sebarozvoj

Sebarozvoj s koučkou: Čo je láska? Čin alebo pocit?

  • 70
  • 1
  • 18.09.2019
TOPlist