Nepoznám nikoho, kto by nemiloval klasický jablkový koláč, respektíve jablkové pité. A keby náhodou sa tu niekto taký našiel, tak po ochutnaní tohto zákuska od babičky už iný pripravovať nebude. Aj keď je ešte pomerne skoro, pretože ešte nie je sezóna jabĺk, police v obchodoch ponúkajú široký výber tohto chutného ovocia. A spojenie sladkého cesta a jabĺk nie je zlou kombináciou.
Tentokrát sme si pre vás pripravili recept na Jablkové pité podľa kuchárskej knihy Recepty našich starých mám. U nás sa tento zákusok pripravuje už niekoľko rokov a aj keď ho poznáme trošku inak, respektíve s trošku inými gramážami a druhmi ingrediencií, bol rovnako chutný a zjedol sa rýchlosťou blesku. Áno, u nás sa zákusky dlho „neohrejú“.
Vyskúšaj tiež: Recept: Najlepšie palacinky len z dvoch ingrediencií. Vyskúšaj!
Budete potrebovať:
- 400 g hladkej múky
- 150 g práškového cukru
- 150 g masla
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 1 dcl mlieka
- štipku soli
- ½ prášku do pečiva
- jablká (asi 12 stredne veľkých)
- škoricu
Príprava tohto koláčika je úplne jednoduchá a zvládne ju naozaj každý. Zo všetkých ingrediencií (okrem jabĺk a škorice) si vypracujeme cesto. To dáme na chvíľku stuhnúť do chladničky. Medzitým si ošúpeme jablká a nastrúhame nahrubo. V prípade, že jablká nie sú veľmi sladké, môžete ich osladiť kryštálovým cukrom. Navyše k ním pridajte škoricu a nechajte chvíľku postáť.
Cesto si vyberieme z chladničky, rozdelíme na 2 časti a každú z nich vyvaľkáme na veľkosť plechu. Na vymastený a múkou vysypaný plech preložíme prvú časť cesta a navrstvíme naň pripravené jablká. Druhú, rovnako vyvaľkanú časť cesta, prenesieme na vrch jabĺk, poprepichujeme vidličkou a dáme piecť do vopred predhriatej rúry na 180 °C. Pečieme dovtedy, kým povrch cesta nebude zlatistý.
Neprehliadni: Recept na vtáčie mlieko: Dopraj si trochu detskej nostalgie!