Registrácia Prihlásenie

Recept: Najlepšie jablkové pité od babičky


Nepoznám nikoho, kto by nemiloval klasický jablkový koláč, respektíve jablkové pité. A keby náhodou sa tu niekto taký našiel, tak po ochutnaní tohto zákuska od babičky už iný pripravovať nebude. Aj keď je ešte pomerne skoro, pretože ešte nie je sezóna jabĺk, police v obchodoch ponúkajú široký výber tohto chutného ovocia. A spojenie sladkého cesta a jabĺk nie je zlou kombináciou.

Tentokrát sme si pre vás pripravili recept na Jablkové pité podľa kuchárskej knihy Recepty našich starých mám. U nás sa tento zákusok pripravuje už niekoľko rokov a aj keď ho poznáme trošku inak, respektíve s trošku inými gramážami a druhmi ingrediencií, bol rovnako chutný a zjedol sa rýchlosťou blesku. Áno, u nás sa zákusky dlho „neohrejú“.

Vyskúšaj tiež: Recept: Najlepšie palacinky len z dvoch ingrediencií. Vyskúšaj!

jablkový koláč

Zdroj: Shutterstock®

Budete potrebovať:

  • 400 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 1 dcl mlieka
  • štipku soli
  • ½ prášku do pečiva
  • jablká (asi 12 stredne veľkých)
  • škoricu

Príprava tohto koláčika je úplne jednoduchá a zvládne ju naozaj každý. Zo všetkých ingrediencií (okrem jabĺk a škorice) si vypracujeme cesto. To dáme na chvíľku stuhnúť do chladničky. Medzitým si ošúpeme jablká a nastrúhame nahrubo. V prípade, že jablká nie sú veľmi sladké, môžete ich osladiť kryštálovým cukrom. Navyše k ním pridajte škoricu a nechajte chvíľku postáť.

Cesto si vyberieme z chladničky, rozdelíme na 2 časti a každú z nich vyvaľkáme na veľkosť plechu. Na vymastený a múkou vysypaný plech preložíme prvú časť cesta a navrstvíme naň pripravené jablká. Druhú, rovnako vyvaľkanú časť cesta, prenesieme na vrch jabĺk, poprepichujeme vidličkou a dáme piecť do vopred predhriatej rúry na 180 °C. Pečieme dovtedy, kým povrch cesta nebude zlatistý.

Neprehliadni: Recept na vtáčie mlieko: Dopraj si trochu detskej nostalgie!

recepty našich starých mám

Zdroj: Shutterstock®

Prajeme vám sladké mlsanie.


Návrat hore
Autor článku

8 komentárov

Marianna Rajniaková 29.05.18 18:14

MR
karma
91.00

táto klasika nikdy neomrzí, nepoznám človeka ktorý by ho namal rád.. pečiem ho dosť často

  • 2
Odpovedať

Elena Švachová 29.05.18 21:53

karma
116.00

Tento zákusok mám veľmi rada...aj moja mama ho piekla najlepší na svete :-)

  • 2
Odpovedať

Marta Kendrová 07.06.18 08:45

MK
karma
90.00

výborný nápad - využiť jablčka

  • 0
Odpovedať

Zdena Paňková 08.06.18 12:17

ZP
karma
98.00

Tento jablkový koláčik milujem a moja mamina ho robí stále dookola - pretože ten jej je úplne famózny a jedinenčný, vďaka mami :)

  • 0
Odpovedať

Veronika Marejková 09.06.18 15:13

VM
karma
100.00

Ešte som taký koláčik nerobila. Najčastejšie robím jablkové muffinky. Najvyšší čas vyskúšať. :)

  • 0
Odpovedať

Lucia Maninová 10.06.18 08:14

LM
karma
-1.00

Výborný...a nám chutí aj s tvarohom, mňam...

  • 1
Odpovedať

Katarína Kačuriková 29.06.18 08:13

karma
86.00

Áno, aj s tvarohom je skvelý :) A keďže u nás doma nie sú všetci milovníci tvarohu, tak vždy robievame koláčik tak, že na polovicu dáme jablká a na polovicu tvaroh - spôsob ako potešiť každého.

  • 0
Odpovedať

Vlasta Mäsiarová 21.06.18 16:01

karma
89.00

takýto koláčik som sa naučila piecť od mojej mamky, dávam hrubšiu plnku...viac jabĺčok.

  • 1
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Recept na čerešňovú bublaninu s tvarohom – lepšia ako od babičky?!
Dezerty

Recept na čerešňovú bublaninu s tvarohom – lepšia ako od babičky?!

  • 57
  • 5
  • 19.07.2019
Čo s čerstvými levanduľovými kvetmi? Priprav si levanduľový cukor!
Dezerty

Čo s čerstvými levanduľovými kvetmi? Priprav si levanduľový cukor!

  • 35
  • 4
  • 05.07.2019
Recept na jahodový sirup len z 3 ingrediencií: Budeš sa zalizovať až za ušami!
Dezerty

Recept na jahodový sirup len z 3 ingrediencií: Budeš sa zalizovať až za ušami!

  • 79
  • 5
  • 17.06.2019