Recept na vegetariánsky kuskus: Zdravá večera bez polotovarov

Recept na vegetariánsky kuskus: Zdravá večera bez polotovarov

Kuskus, hoci tak úplne nepôsobí, je vlastne cestovina. Ide o maličké žlté guličky, čiže kto má rád netradičné konzistencie, pri kuskuse si príde na svoje. A ak ste navyše vegetariánky alebo len jednoducho nemáte chuť na mäso, náš dnešný tip na obed či večeru vás určite zaujme. Recept na vegetariánsky kuskus jednoducho musíte vyskúšať. Nezľaknite sa, nejde totiž o typický kuskus, na aký ste možno zvyknuté, ale výsledok bude oveľa lepší a ako samy zistíte, aj poctivejší. Idete do toho?

Na prípravu budete potrebovať:

  • 150 g zemiakov
  • 150 g zeleru
  • 150 g zeleného hrášku
  • 150 g pšena
  • 100 g cíceru
  • 2 mrkvy
  • 2 kocky zeleninového bujónu
  • 1 PL posekanej petržlenovej vňate
  • 1 ČL sladkej papriky
  • ½ veľkej zelenej papriky alebo jednu menšiu
  • menší kaleráb
  • menší pór
  • bobkový list
  • pažítku (na posypanie)
  • bylinkovú soľ a obyčajnú soľ
  • maslo
  • vodu

Bude sa ti páčiť: Zdravo aj na jeseň: Toto sú najlepšie recepty na jesenné šaláty!

zeleninové jedlá

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

Nezľaknite sa počtu ingrediencií, pretože postup už bude skutočne jednoduchý. Najprv si namočte do pol litra vody cícer, ideálne na noc. Potom ho uvarte domäkka (približne trištvrte hodiny), ale vodu nevylievajte – neskôr ju budete potrebovať. Do hrnca vsypte pšeno, zalejte vodou, osoľte a priveďte do varu. V bode varu hrniec odstavte a nechajte pšeno napučať. Zemiaky len ošúpte, ale nekrájajte. Každú mrkvu očistite a rozkrojte zhruba na tri časti. Očistite aj zeler a pokrájajte ho na väčšie kusy, to isté spravte s kalerábom – tu môžu byť pokrájané kúsky menšie.

recepty s pšenom

Zdroj: Shutterstock®

Všetku zeleninu dajte do hrnca, zalejte vodou (len tesne nad povrch zeleniny), ochuťte bylinkovou soľou a duste do polomäkka. Je možné, že zeler vám zmäkne skôr, preto ho vyberte ako prvý a zvyšok ešte nechajte dodusiť. Vodu zo zeleniny nevylievajte, poduste v nej aj hrášok, ktorý napokon pridajte k zelenine do misy. Očistený pór pokrájajte na hrubšie kúsky, papriku zase na rezančeky a tieto dva druhy zeleniny krátko poduste spolu. Nemusíte sa obávať zdĺhavého dusenia, všetka zelenina bude totiž mäkká raz dva. Vyberte z vody aj pór s paprikou a pridajte k ostatnej zelenine. Vodu však stále nevylievajte.

Neprehliadni: Chce to zmenu? Vyskúšaj tento recept na krémovú polievku s pórom!

vegetariánske recepty

Zdroj: Shutterstock®

V samostatnom hrnci si nechajte roztopiť maslo, pridajte sladkú papriku, vodu zo zeleniny, vývar z cíceru plus asi pol litra čistej vody. Pridajte bobkový list, bujóny, petržlenovú vňať a povarte spolu najviac tri minúty. K pšenu pridajte asi tridsať gramov masla a premiešajte. Do vody s bobkovým listom a vývarom vložte všetku zeleninu a cícer. Len krátko všetko dokopy prehrejte a až na tanieri pridajte ku každej porcii aj pšeno a posypte všetko pažítkou. Dobrú zdravú chuť!

Odporúčame: Rada experimentuješ? Tak vyskúšaj tento recept na ryžový šalát!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Alena Ďurechová 16.03.19 21:30

karma
93.00

Tento recept si ukladám. Akurát k pšenu - poznatok- čím je žltšie, tým je staršie. Také treba prebariť vriacou vodu 2x, aby nebolo horké a potom normálne variť.

  • 1
Odpovedať

Janka Komadova 07.04.23 19:45

karma
-1.00

Zaujímavý recept

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní