Registrácia Prihlásenie

Zdravo aj na jeseň: Toto sú najlepšie recepty na jesenné šaláty!


Že vám šaláty chutia predovšetkým v lete, zatiaľ čo na jeseň už sa na stôl pýtajú skôr jedlá, ktoré zahrejú? Vôbec to však nemusí byť pravidlom, pretože práve šalát je skvelým zdrojom čerstvej zeleniny či ovocia, ktoré nemusí prechádzať tepelnou úpravou a nestráca tým pádom nič z bohatstva, ktoré ukrýva. A tieto živiny predsa potrebujeme celoročne, na jeseň snáď ešte o čosi viac, aby sme si posilnili imunitu a predišli tak nepríjemným vírusom.

Prečo tento úvod? Pretože vám prinášame recepty na jesenné šaláty, plné sezónnych surovín, ktorých je aj u vás doma isto viac, než dosť. Ktorý si teda pripravíte?

To, čo všetky tieto šaláty spája, je absolútna jednoduchosť a rýchlosť ich prípravy. Vyhli sme sa zbytočne komplikovaným receptom, veď len málokomu by sa chcelo stráviť pri sporáku pol dňa, ak má byť na jeho konci práve... šalát. Recepty sú vhodné na prípravu štyroch porcií. Inšpirujte sa našimi tipmi a uchovajte si zdravie aj v tomto období!

Odporúčame: Chytá ťa hlad? Máme 4 tipy, ako poraziť večerné prejedanie sa

šalát s čakankou

Zdroj: Shutterstock®

Šalát z čakanky

Budete potrebovať: 4 malé strúčiky čakanky, 3 mandarínky, 2 PL orechového oleja (alebo tekvicového oleja), šťavu z jedného citróna, soľ, lyžičku vínneho octu, šupku z pomaranča, trochu mandarínkovej šťavy (nemusí byť)

Čakanku pokrájajte na rezance, mandarínky ošúpte a rozdeľte na mesiačiky. Pripravte si marinádu, zmiešaním vínneho octu, soli, orechového oleja, kôry z pomaranča a mandarínkovej šťavy. Zalejte čakanku s mandarínkami a všetko dôkladne zmiešajte.

Šalát z kapusty

Budete potrebovať: 350 g bielej kapusty, zelenú papriku, červenú papriku, rascu, bylinkovú soľ, jablčný ocot, slnečnicový olej

Zeleninu nakrájajte na tenké prúžky. Kapustu premiešajte s bylinkovou soľou a rascou a nechajte postáť 15 až 30 minút. Nakoniec ku kapuste pridajte aj papriku a zalejte zmesou octu, oleja a bylinkovej soli.

šalát s kapustou

Zdroj: Shutterstock®

Šalát z mrkvy

Budete potrebovať: 500 g mrkvy, 2 pomaranče, šťavu z jedného citróna, med, štipku škorice, trochu oleja

Mrkvu postrúhajte nahrubo, pomaranče ošúpte, rozdeľte na mesiačiky a každý ešte prekrojte napoly. Zmiešajte s ostatnými prísadami.

Šalát z pšeničných klíčkov

Budete potrebovať: hrnček naklíčených pšeničných zŕn (môže byť aj naklíčená mungo fazuľa), 50 g žeruchy, 2 PL tvarohu, bylinkovú soľ

Všetko dobre vymiešajte v miske a už si len užívajte chuťovo vynikajúce jedlo, plné vitamínu C, ideálne s celozrnným pečivom!

Inšpiruj sa: Obľubuješ jedlá na paličke? Vyskúšaj tieto recepty na špízy!

šalát s mrkvou

Zdroj: Shutterstock®

Šalát zo zeleru

Budete potrebovať: 50 g nahrubo nastrúhaného zeleru, 2 – 3 PL klíčkov (z pšenice alebo mungo fazule), 1 PL hustej kyslej smotany, 1 ČL olivového oleja, 1 PL bieleho jogurtu alebo mlieka, 1 PL posekaných čerstvých bylín, bylinkovú soľ (väčšiu štipku)

Zeler a klíčky vložte do misky a zalejte marinádou, pripravenou z ostatných ingrediencií. Všetko dobre premiešajte.

Vyskúšaj: Recept na špagety s nivou a hruškou: Nič lepšie si určite nejedla!


Návrat hore
Autor článku

3 komentáre

Mária Maxianová 12.11.18 09:25

MM
karma
100.00

milujeme kapustové šaláty, s cviklou a cibuľou nemá chybu

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 19.11.18 11:25

AS
karma
115.00

doteraz som robila šalát z vareného zeleru- vyskúšam aj takýto- zo surového- uvidíme....

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 24.07.19 10:15

MC
karma
110.00

Šaláty z čerstvej zeleniny sú chutné a zdravé.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Už si ochutnala úžasný levanduľový sirup? Ak nie, rýchlo to naprav!
Nápoje

Už si ochutnala úžasný levanduľový sirup? Ak nie, rýchlo to naprav!

  • 48
  • 4
  • 01.07.2019
Slnko na tanieri: Tieto 3 jednoduché letné recepty musíš vyskúšať!
Pre štíhlu líniu

Slnko na tanieri: Tieto 3 jednoduché letné recepty musíš vyskúšať!

  • 41
  • 3
  • 21.06.2019
Vynikajúci kysnutý tvarohovo-jahodový závin: Ten musíš ochutnať!
Dezerty

Vynikajúci kysnutý tvarohovo-jahodový závin: Ten musíš ochutnať!

  • 110
  • 7
  • 08.06.2019