Recept: Plnené domáce kváskové buchty ako od babičky

Recept: Plnené domáce kváskové buchty ako od babičky
  • 21.09.2017
  • Jarkapecie .sk

Milujete tradičné pochúťky, ktoré robievali už naše staré mamy? Čo takto vyskúšať napríklad tieto plnené kváskové buchty? Oceníte ich ako desiatu pre deti do školy alebo na cesty. Ich príprava je jednoduchá a čas potrebný na kysnutie sa dá pekne zorganizovať.

Dokonca ich môžete po dopečení zamraziť a pochutnávať si na nich kedykoľvek. Po rozmrazení nik nezistí, že nie sú v ten deň pečené.

Sladký rozkvas:

  • 30 g ražného kvásku (aktívneho z chladničky)
  • 20 g cukru
  • 50 ml vody
  • 100 g hladkej špaldovej múky

 
Všetky suroviny dobre premiešajte a vo vyššej nádobe zakryte fóliou a nechajte kysnúť. U mňa to bolo cez noc na linke. Rozkvas sa takmer trojnásobne zväčšil.

Vyskúšaj tiež: Jesenné recepty: Lahodná nátierka z kačacej pečienky

buchty od babičky

Zdroj: Shutterstock®

Cesto:

  • celý rozkvas
  • 3 žĺtky
  • 200 ml mlieka
  • 70 g trstinového cukru
  • 10 g soli
  • 120 g rozpusteného (vychladnutého masla)
  • 500 g hladkej špaldovej múky (môže byť aj časť polohrubej)
  • 2 čajové lyžičky korenia (zázvor, muškátový oriešok, kurkuma)
  • strúhaná kôra z 1 bio citróna
  • hustý slivkový lekvár
  • polievkové lyžice rumu
kváskové buchty od babičky

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

Nastrúhajte si citrónovú kôru. Pripravte si koreniny – nastrúhaný muškátový oriešok, sušený zázvor a pridajte podľa chuti. Žĺtky rozmiešajte v mlieku (nemá byť studené z chladničky) a pridajte celý rozkvas. Dobre premiešajte.

Múku, soľ, koreniny, citrónovú kôru a cukor premiešajte a pridajte pripravenú tekutú zložku. Pridajte aj maslo a za pomoci robota vypracujte hladké kysnuté cesto. Miesenie v robote trvá asi 10 minút. Povrch cesta má byť pekne hladký a lesklý a cesto je tuhšie. Vypracované cesto vložte do misy, ktorú ste jemne potreli olejom, prikryte ho a nechajte kysnúť. U mňa táto fáza trvala štyri hodiny. Cesto zväčšilo svoj objem takmer 2,5-krát.

Takto vykysnuté cesto vyberte na pracovnú dosku. Vytvarujte valčekom a nakrájajte na 20 – 24  kúskov približne po 50 gramov. Z každého kúska vytvarujte guľôčku a nechajte pár minút oddýchnuť. Pripravenú guľôčku prstami vytvarujte do placky, do stredu dajte lyžičku hustého slivkového lekváru a kraje pevne uzatvorte. Pripravené plnené buchtičky vkladajte do pekáčika, ktorý ste si dobre vymazali maslom. Nechajte medzi jednotlivými kúskami trochu priestor. Boky jednotlivých buchtičiek môžete jemne potrieť maslom. Pekáčik prikryte fóliou a nechajte kysnúť 3 – 4 hodiny. Pečte pri teplote 180°C asi 20 – 25 minút.

Odporúčame: Recept: Šalát so šunkou na cesty


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

18 komentárov

Lucia Šeptáková 21.09.17 13:03

karma
107.00

Mňam,vyzerajú fantasticky.

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 22.09.17 09:05

DB
karma
117.00

najlepšie buchty sú od mojej mamy, nikdy ich nemám také dobré ako ona, nech robím čo robím...

  • 0
Odpovedať

Marie Gutmannová 22.09.17 12:26

MG
karma
104.00

Joooj, tie najlepšie sú od mojej mamy :) mne sa nikdy nevydarili tak ako si to predstavujem :) očividne som na tom podobne ako pani Daniela

  • 1
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 22.09.17 21:35

HZŠ
karma
102.00

Zdieľam a vyskúšam. V poslednej dobe sa kváskovaním zaoberám. Pečiem kváskový špaldový chlieb, kváskovú pizzu a vyskúšam aj buchty.

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 24.09.17 07:06

MR
karma
109.00

snažím sa jesť zdravo, no toto by bol prehrešok, krorí by za to stál...

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 24.09.17 14:41

MM
karma
100.00

pečiem buchty, klasické a najradšej máme s makom a slivkovým lekvárom

  • 0
Odpovedať

Anna Podmanická 24.09.17 19:23

AP
karma
106.00

Ďalší obrázok na zjedenie, ale pri buchtách zatiaľ ostanem pri tých, ktoré som sa naučila od svojej svokry. Tá veru za svojho života zamiesila tony cesta pre svojich deväť detí. Bez receptu, ručne, niekedy aj zo štyroch, či šiestich kilogramov múky a stále bolo málo.

  • 0
Odpovedať

Zdena Paňková 25.09.17 08:28

ZP
karma
100.00

Priznám sa, že zbožňujem sladké v akejkoľvek forme a tieto buchty vyzerajú fantasticky a určite aj tak chutia, teraz ku káve by boli super - vyskúšam receptík :)

  • 0
Odpovedať

Jarka Kontrová 27.09.17 21:45

JK
karma
-1.00

vyzeraju super

  • 0
Odpovedať

Zdenka Slahučková 27.09.17 22:52

ZS
karma
100.00

Tak toto áno, presne pre moje chuťové poháriky :)

  • 0
Odpovedať

Marcel Maňák 27.09.17 22:57

MM
karma
-1.00

Milujem lekvárové buchty :)

  • 0
Odpovedať

monika potheova 28.09.17 14:36

MP
karma
-1.00

vyskúšam!!!

  • 0
Odpovedať

Jana Uhrová 30.09.17 07:40

JU
karma
103.00

niet nad klasické buchty, najradšej mám lekvárové ale aj tvarohové sú velmi dobré

  • 0
Odpovedať

Martina Putoráková 02.10.17 20:49

MP
karma
97.00

vyzeraju genialne!!!

  • 0
Odpovedať

Majka Frnová 03.10.17 08:03

MF
karma
-1.00

milujem vôňu čerstvo upečených buchiet

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 14.12.17 10:21

SK
karma
114.00

tuším aj cítim tú vôňu

  • 0
Odpovedať

Ľudmila Sedlická 24.01.18 07:25

ĽS
karma
105.00

Mňam, vyzerajú chutne...pečené,či na pare, buchty môžeme.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 08.02.19 09:27

JK
karma
100.00

Robievam každú sobotu mňamkýý

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní