Recepty zo šošovice inšpirované zahraničím: Netradičné a vynikajúce!

Recepty zo šošovice inšpirované zahraničím: Netradičné a vynikajúce!

Určite dobre viete, že ak sa snažíte žiť zdravšie, strukoviny by sa mali vo vašom jedálničku nachádzať častejšie ako len „raz za čas”. Dôvody, prečo konzumovať strukoviny pravidelne by vám totiž z rukáva vysypal za niekoľko sekúnd každý jeden odborník na zdravú stravu a zdravý životný štýl. Na to, aby sme vás poúčali tu však dnes nie sme, no o jednej konkrétnej strukovine sa budeme rozprávať aj naďalej. Recepty zo šošovice inšpirované zahraničím nás totiž dostali do kolien a sme presvedčení, že sa zapáčia a zachutia aj vám.

Obľúbená doma aj vo svete

Šošovica je veľmi vďačná strukovina a v slovenskej gastronómii je pomerne obľúbená. Šošovicová polievka na kyslo, sýta šošovicová omáčka či vianočná šošovicová polievka,... A takto by sme s vynikajúcimi a tradičnými slovenskými receptami, kde hrá šošovica hlavnú úlohu, mohli pokračovať donekonečna. Pravdou je, že Slováci nie sú jediní, ktorí poznajú blahodarné účinky šošovice na ľudský organizmus a tiež jej široký potenciál v gastronómii. My sme sa pozreli na to, ako pripravujú šošovicu v zahraničí a našli sme tieto tri zaujímavé recepty inšpirované Marokom, Indiou a Talianskom.

Vyskúšaj: Recept na Harissa pastu: Je toto najlepšia čili omáčka na svete?!

- TOP zahraničné recepty zo šošovice
1 z 3

Indický dhal z červenej šošovice

Skúšali ste už pravý indický dhal? Pripravuje sa z červenej šošovice a chutí jednoducho vynikajúco. Toto vegetariánske jedlo podľa The Curious Chickpea musíte vyskúšať!

Ingrediencie:

  • 200 g premytej červenej šošovice
  • 1 liter vody (alebo zeleninového vývaru)
  • 1 lyžica oleja 
  • 1 menšia cibuľa nadrobno
  • 2 prelisované strúčiky cesnaku
  • 1/2 lyžice strúhaného zázvoru
  • 1 zelená čili paprička nadrobno
  • 1/2 lyžice karí korenia
  • 1/2 lyžičky horčicových semien
  • 1/2 lyžičky mletého koriandra
  • 1/2 lyžičky mletej rasce
  • 1/2 až 1 lyžička soli (podľa chuti)
  • 1 konzerva lúpaných paradajok
  • na podávanie: uvarená basmati ryža a čerstvý koriander

Postup prípravy:

  1. V hrnci s litrom vody si uvaríme šošovicu takmer do mäkka. Trvá to krátko, do 10 minút.
  2. Na veľkej panvici si rozpálime olej, pridáme cibuľu, cesnak, zázvor, čili papričku a opekáme, kým obsah panvice nezmäkne. 
  3. Po niekoľkých minútach pridáme do panvice aj koreniny. Horčicové semienka, karí aj koriander a soľ. Dobre premiešame a varíme asi minútu. Potom hneď pridáme lúpané paradajky. Celý obsah spoločne varíme približne 7 minút, kým sa chute nespoja a paradajky z konzervy nezmäknú.
  4. V hrnci so šošovicou nám zatiaľ vznikla neforemná masa. Pridáme do nej obsah panvice s koreninami. Dobre premiešame a necháme prebublať ešte niekoľko minút.
  5. Podávame s basmati ryžou a čerstvým koriandrom.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Katarína Konečná 24.10.20 14:09

KK
karma
109.00

šošovicu pripravujem často, ďakujem za inšpirácie, vyskúšam

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 24.10.20 14:49

JK
karma
100.00

Šošovicová polievka je super toto je zaujímavé

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 24.10.20 17:39

MM
karma
100.00

Vďaka za recepty, neopozerané, určite skvelé, vyskúšam. Ešte by som prijala recepty aj z čiernej šošovice.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 25.10.20 05:57

ĽŠ
karma
100.00

Indický dhal ma zaujal, vďaka za recept!

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 25.10.20 12:18

MC
karma
109.00

Šošovica moja najoobľubenejšia strukovina.

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 31.10.20 08:44

MK
karma
100.00

Určite vyskúšam - vyzerá zaujímavo a netradične

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní