Hruškový krémový koláč s brusnicovou mrveničkou

Hruškový krémový koláč s brusnicovou mrveničkou
  • 23.09.2015
  • Petronela Kotlárová

    • Zdieľaj:
  • 2

Dnes opäť jeden zdravý a chutný recept s obsahom hrušiek. 

Ak však nemáte záhradku, pokojne môžete použiť i hruškový kompót...

Náročnosťou by tento koláčik mohli zvládnuť i začiatočníčky, pretože si myslím, že na ňom nie je čo pokaziť!


Náročnosť: stredná
Doba prípravy: asi 50 minút
Doba pečenia: asi 45 minút
asi 20 kusov

Prísady:


Na cesto:

  • 180 ml mlieka
  • 50 g masla alebo margarínu
  • 350 g hladkej múky
  • 1 balíček sušeného Droždia Dr.Oetker
  • 50 g cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
  • štipka soli
  • 1 vajce 

Na náplň:

  • 1 kg šťavnatých hrušiek alebo hruškový kompót (hmotnosť po odkvapkaní 920 g)
  • 250 g kyslej smotany
  • 100 g cukru
  • 1 balíček (40 g) Zlatého klasu Dr.Oetker 
  • 100 ml mlieka
  • 2 vajcia

Na mrveničku:

  • 60 g sušených brusníc
  • 90 g hladkej múky
  • 60 g cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
  • 60 g zmäknutého masla

Ešte potrebujeme:

  • plech na pečenie (30 x 40 cm)

Odporúčame vyskúšať: Pripravte si lahodný Frangipane tart s hruškami

hruskovy-kremovy-kolac

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:


1. Na prípravu cesta zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo alebo margarín. V mise zmiešame múku s droždím. Pridáme cukor, vanilínový cukor, soľ, vajce, mlieko a všetko ručne premiešame dohladka. Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť tak dlho, kým sa viditeľne nezväčší jeho objem.

2. Cesto zľahka poprášime múkou, vyberieme z misy a na zľahka pomúčenej pracovnej ploche krátko premiesime. Cesto vyvaľkáme na obdĺžnik (30 x 40 cm) a pomocou valčeka prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Cesto necháme znovu kysnúť na teplom mieste asi 15 minút.

3. Na prípravu náplne olúpeme hrušky a nakrájame na tenké plátky, ktoré naukladáme na cesto (kompótované hrušky necháme odkvapkať na sitku). V mise vymiešame kyslú smotanu, cukor, puding, mlieko a vajcia dohladka. Náplň rovnomerne nanesieme na hrušky.

4. Na prípravu mrveničky nakrájame brusnice nadrobno. V mise zmiešame múku, cukor a vanilínový cukor. Pridáme maslo a všetko ručne spracujeme na mrveničku. Vmiešame brusnice a rovnomerne nanesieme na náplň. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C        
Teplovzdušná rúra: 160 °C         
Plynová rúra: stupeň 3              
 
 

Doba pečenia: asi 45 minút

5. Po vychladnutí koláč pocukrujeme.
 

Odporúčame vyskúšať: Babičkin šťavnatý jablkový koláč


    • Zdieľaj:
  • 2
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Erika Špacírová 23.09.15 10:55

karma
93.00

ooo mňam! určite vyskúšam :)

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 11.07.18 16:22

ĽU
karma
100.00

vyzera lakavo

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Bolesť v podbrušku odhalená: Toto sú tie najčastejšie dôvody!
Pre ženy

Bolesť v podbrušku odhalená: Toto sú tie najčastejšie dôvody!

  • 2
  • 10.08.2021
Staroveký životabudič OXYMEL: Spoznaj jeho účinky, zloženie a vyrob si ho!
Zdravie

Staroveký životabudič OXYMEL: Spoznaj jeho účinky, zloženie a vyrob si ho!

  • 5
  • 28.05.2021
Drobné fialové fľaky na koži – čo sú petéchie a prečo vznikajú?
Zdravie

Drobné fialové fľaky na koži – čo sú petéchie a prečo vznikajú?

  • 1
  • 01.09.2021
TOPlist