Nakladané huby v sladkokyslom náleve, so zeleninou i bez nálevu: Vyskúšaj všetky!

Nakladané huby v sladkokyslom náleve, so zeleninou i bez nálevu: Vyskúšaj všetky!

Boli ste už tento rok na huby? Alebo sa ešte len na huby chystáte a už teraz premýšľate, čo spravíte s úlovkom, ktorý sa vám podarí nájsť? Najbežnejším spôsobom uchovania húb na zimu je ich sušenie.

Sušené huby v zime pridávame do kapustnice, ktorú obohatia o zaujímavú chuť. Avšak, i zaváranie húb je jednou z možností, ako huby spracovať a uskladniť. 

Zavárané rýdziky sú pochúťkou už samou osebe. Zaváranie šampiňónov tiež patrí medzi jeden z obľúbených spôsobov, ako si tento druh húb vychutnať aj počas zimného obdobia. Existuje množstvo receptov na huby a ich zaváranie (nakladanie). Zopár z nich sme si pre vás pripravili.

Pozri aj: TOP tipy na hubové raňajky: Ktoré špeciality vyskúšaš ty?

Ako na zaváranie húb?

Aj keď sa vraví, že naše telo z nich nič nemá, na hubách si radi pochutnáme. Pridávajú sa na pizzu, do rôznych omáčok, k mäsu a do iných pokrmov. Dokonca v niektorých prípadoch tvoria gro receptu - napr. pri hubovej omáčke s cestovinou.

Huby môžete sušiť, ale aj zavárať. No skôr, než sa do zavárania vrhnete, mali by ste vedieť, ktoré huby je možné nakladať. Najčastejšie sa odporúča zavárať:

  • šampiňóny,

  • kuriatka,

  • rýdziky,

  • suchohríby,

  • pôvabnice,

  • masliaky,

  • plávky.

Príprava húb na zaváranie

Je dôležité, aby huby boli zdravé. Na zaváranie teda vyberte len tie huby, ktoré nie sú napadnuté žiadnymi chrobákmi. V opačnom prípade môžu chrobáky napadnúť všetky huby v pohári a vy by ste tak zbytočne prišli o svoje úlovky z lesa.

V rámci prípravy húb je dôležité čistenie húb. Očistite ich od ihličia, machu, trávy a pod. Samozrejme, huby sa neumývajú vo vode. Čistenie húb teda robte precízne pomocou noža. 

Vyskúšaj aj: TOP recept z väčších nakladačiek – skús zavárané rusle z uhoriek

Nálev na huby

V prípade, že sa rozhodnete zavárať huby s nálevom, je dôležité pripraviť si chutný nálev, ktorý môžete neskôr využiť pri varení. Príprava nálevu nie je vôbec komplikovaná - v podstate platí, že do hrnca musíte pridať správne ingrediencie a nálev chvíľku povariť. Voliť môžete sladkokyslý nálev na huby, minútový nálev, nálev s cukrom či kyselinou citrónovou.

Vloženie húb do nálevu alebo uloženie húb do pohára a až naliatie nálevu - ako to je správne? Každý recept uvádza inak, preto sa riaďte postupom prípravy daného receptu. Niektoré recepty totižto odporúčajú nálev pridať do pohára až po pridaní húb, iné odporúčajú najskôr pridať huby do nálevu a až tak preložiť do pohárov. Vyberte si teda taký spôsob, pri ktorom bude chuť zaváraných húb podľa vás najlepšia.

Odporúčame: Grilované huby portobello: Domáca pizza pre každého

Nakladané huby so zeleninou

  • 1 kg húb

  • 1,5 l vody

  • 2,5 dcl octu

  • 3 bobkové listy

  • 10 guličiek nového korenia

  • 0,5 kg cibule

  • 0,5 kg papriky

  • 30 g soli

  • 130 g cukru

Postup prípravy:

  1. Huby povaríme v slanej vode.

  2. V extra hrnci si pripravíme sladko-kyslý nálev so zeleninou. Zmiešame teda vodu, ocot, bobkové listy, nové korenie, očistenú a nakrájanú cibuľu, očistenú a nakrájanú papriku, soľ a cukor. Nálev varíme 20 minút.

  3. Huby a rovnako aj nálev necháme odstáť do nasledujúceho dňa.

  4. Na druhý deň zmiešame huby s nálevom. Poprípade môžete na dno pohára dať huby a zaliať pripraveným zeleninovým nálevom.

  5. Pohára uzavrieme a sterilizujeme 20 minút. 

Zavárané huby s kyselinou citrónovou

  • 1 kg húb (napr. šampiňóny)

  • 400 g červenej papriky - kapie

  • 8 stoniek čerstvého kôpru

  • 1,5 l vody

  • 100 g cukru

  • 50 g soli

  • 20 - 25 g kyseliny citrónovej

  • 1 balíček pomôcky na konzervovanie ovocia a zeleniny

  • 2 ks bobkového listu

  • 10 guličiek nového korenia

  • 1 klinček

  • štipka škorice

  • 1 lyžička horčičného semienka

Postup, ako na zavárané huby s kyselinou citrónovou:

  1. Do umytých a vysušených zaváracích pohárov naukladáme očistené a nakrájané huby. K hubám pridáme aj na kocky nakrájanú a očistenú kapiu.

  2. Do pripravených fliaš pridáme aj umytý a vysušený kôpor.

  3. Medzitým si pripravíme nálev na huby. Do hrnca nalejeme vodu, pridáme cukor, soľ, korenie a kyselinu citrónovú. Privedieme k varu a krátko všetko pomiešame. Odstavíme a vmiešame koreniaci prípravok.

  4. Hotovým nálevom zalejeme huby.

  5. Zavárací pohár uzavrieme a necháme vychladnúť. Nakladané huby skladujeme na suchom, tmavom mieste.

Zavárané huby bez nálevu

Na zavárané huby bez nálevu budete potrebovať len samotné huby - tie by mali byť zdravé a poriadne očistené.

Pripravte si teda huby a sklenené zaváraninové poháre, v ktorých budete huby sterilizovať. Huby nakrájajte a nasypte do čistých zaváraninových pohárov. Poháre uzavrite a vrhnite sa na sterilizáciu húb. Huby sterilizujeme v hrnci po dobu 90 minút. Následne necháme odstať do ďalšieho dňa.

Po 24 hodinách sterilizáciu húb zopakujeme. Tentokrát však huby sterilizujeme 60 minút. Takto zavárané huby by vám mali vydržať až 2 roky. Samozrejme, v prípade, že nebola fľaša otvorená. 

Odporúčame tiež: Si milovníčka húb? Tieto hubové pochúťky musíš skúsiť!

Nakladané huby po taliansky

  • 3 l vody

  • 3 dcl vínneho octu

  • 30 g soli

  • 4 vetvičky rozmarínu

  • 2 vetvičky tymianu

  • 6 klinčekov

  • 6 bobkových lístkov

  • 1 l olivového oleja

  • 1 kg nakrájaných húb

Recept na prípravu nakladaných húb:

  1. Ako prvé si pripravíme nálev. Všetko okrem húb vložíme do hrnca a dáme variť.

  2. Keď zmes začne bublať a vrieť, pridáme nakrájané huby. Všetko spolu povaríme ešte 5 minút.

  3. Pripravené nakladané huby preložíme do pripravených sklenených pohár a uzavrieme viečkom. 

Ako využiť zavárané huby?

Každý milovník húb a vášnivý hubár má svoj vlastný spôsob, ako huby spracovať a uskladniť na zimné obdobie. Niektorí hubári huby len sušia, iní zase aj zavárajú. Ak sa rozhodnete vyskúšať niektorý z našich receptov na zavárané huby, mali by ste tiež vedieť, ako zavárané huby využiť.

Zavárané huby môžete:

Výhodou nakladaných húb je, že ich nie je potrebné vopred namáčať ani variť. Sú lahodné a mäkké aj bez dlhého restovania. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní