Pizzu má rád snáď každý. Veď komu by neulahodilo tenké chrumkavé cesto s dávkou ťahavého syru, kukurice, šampiňónov a iných chutných ingrediencií? U nás pizza padne vhod najmä vtedy, keď sa mi nechce stáť za sporákom. Keď je však viac času a chuti na varenie a pečenie, radi si pripravíme aj domácu pizzu. Vyskúšali sme už mnoho receptov, avšak vždy bolo ,,kameňom úrazu“ práve cesto. V našej rodine preferujeme skôr cesto tenké a okraje chrumkavé. ,,Koláčové“ pizze nám príliš nechutia.
Niekedy sa však oplatí skúšať nové recepty, a preto vás radi inšpirujeme chutnou domácou pizzou, ktorá na plechu príliš dlho nezostane. To vám garantujeme!
Odporúčame vyskúšať aj: Chutná zeleninová pizza
Na chrumkavú domácu pizzu (asi štyri bochníky/pizze) budeme potrebovať
- 600 gramov polohrubej múky
- 5 lyžíc kvalitného olivového oleja
- 3 dcl mlieka
- ½ čajovej lyžičky kryštálového cukru
- 2 čajové lyžičky soli
- Kocku pekárenského droždia
- Ingrediencie na pizzu podľa chuti (šunka, kukurica, šampiňóny, ananás, syr a iné)
Neprehliadni: Domáca tvarohová pizza, ktorú môžeš dochutiť podľa seba
Postup
Mlieko spolu s cukrom necháme rozpustiť a mierne zahrejeme. Do polovlažného mlieka rozdrobíme droždie a necháme zopár minút pôsobiť. Vo väčšej miske si zatiaľ pripravíme múku, pridáme soľ, lyžice olivového oleja a na záver prilejeme kváskový základ s mliekom. Prípadne si môžete vyrobiť vlastný domáci kvások. Rukou miesime cesto, ktoré by sa po dobrom vypracovaní malo ľahko odliepať od stien misky. Misku prikryjeme a cesto necháme cca 30 minút kysnúť. Medzitým si pripravíme ingrediencie na pizzu. My máme radi klasiku zo šunky, kukurice, čerstvých šampiňónov a najmä ja sa neviem dojesť ,,havaja" s ananásom, šunkou a množstvom syra.
Pozri aj: Netradičné ingrediencie na pizzi: Už nielen ananás, ale aj iné bizarnosti!
Z vykysnutého cesta vytvoríme štyri bochníky. Čo bochník, to jedno cesto na pizzu. Nám stačili na večer dve pizze, preto som dva bochníky uložila do mrazničky (separátne) a využijem ich neskôr. Cesto vyvaľkáme valčekom čo najtenšie do tvaru kruhu. Rajčinový základ vytváram vždy z trochy rajčinového pretlaku a dvoch – troch lyžíc olivového oleja. Potom už nanášame na pizzu ingrediencie podľa chuti – šunku, šampiňóny, kukuricu a veľa, veľa syra. Pizzu pečieme na 200 °C približne 5 – 6 minút, kým sa tenké cesto neupečie a je chrumkavé. Okraje horúcej pizze ešte môžeme potrieť zmesou pretlačeného cesnaku, vody a soli. Pizza je chutná i na druhý deň.
- Anketa
PRIPRAVUJETE SI PIZZU DOMA?
Odpovedalo 15 ľudí