Perovskia v záhone – druhy, spôsob pestovania, strihanie, choroby

Perovskia v záhone – druhy, spôsob pestovania, strihanie, choroby

Obľubujete si okolie obydlia skrášľovať aj rôznorodými rastlinkami, bylinkami a kvetmi? Pre mnohých ide o tie najkrajšie dekorácie. Na výsadbu krásnej flóry v exteriéri pritom nie je potrebná len veľká záhrada, skrášliť si pokojne možno aj terasu či balkón. A vyberať možno z obrovského množstva prekrásnych druhov.

Poznáte napríklad perovskiu? Ide o modrofialovo kvitnúci poloker, ktorý dokáže okolie svojimi kvetmi skrášľovať pokojne až do polovice jesene. Perovskia je navyše nenáročná na pestovanie a len málokedy ju trápia nejaké choroby. Hovorí sa jej tiež ruská šalvia či dokonca ruská levanduľa. Prečo? A ako sa o ňu správne postarať? V článku nájdete všetky potrebné informácie.

Názvy: Perovskia atriplicifolia, Ruská šalvia, Afgánska levanduľa, (Lamiaceae – hluchavkovité), anglicky: Russian Sage

Obľúbená perovskia v záhone

Perovskia predstavuje rod rastlín z čeľade hluchavkovité. V minulosti sa tento rod zaraďoval do rodu šalvia. Perovskia je vo všeobecnosti aromatický poloker, pričom výška rastliny obvykle dosahuje maximálne 120 cm. Táto trváca medonosná rastlina pochádza z juhozápadných častí Ázie a Strednej Ázie, vyskytuje sa od Afganistanu až po západné Himaláje a Tibet.

Perovskia má aj pomenovanie ruská šalvia či ruská levanduľa (tiež afgánska levanduľa). Jej modrofialové kvety majú totiž podobnú vôňu, ako je vôňa šalvie. A druhý ľudový názov získala podľa vzhľadu podobnému práve levanduli. A prečo názov perovskia? Je pomenovaná po ruskom generálovi a grófovi Vasilijovi A. Perovskom.

Čo sa vzhľadu týka, spomenuli sme, že perovskiu si možno na prvý pohľad pomýliť s levanduľou. Typické sú menšie súkvetia fialovo modrých kvetov, štíhle stonky (ktoré postupne trochu drevnatejú) a úzke listy. Čas kvitnutia sa obvykle začína v strede leta a pri vhodných podmienkach rastlina kvitne až do októbra (resp. do nástupu mrazov).

Kvety sú síce drobné, no je ich veľké množstvo, navyše súkvetia rastliny pokojne merajú až 30 cm, takže perovskie majú skutočne veľmi atraktívny vzhľad a sú obľúbené ako okrasné rastliny. Avšak, vzhľad sa môže trochu líšiť v závislosti od konkrétneho druhu a kultivaru.

Najčastejšie pestované druhy perovskie u nás:

  • Perovskia atriplicifolia – perovskia lebedolistá / ľadovolistá – kultivar, Perovskia atriplicifolia´Blue Spire´,
  • Perovskia atriplicifolia ´Little Spire´,
  • Perovskia abrotanoides,
  • Perovskia scrophulariifolia.

Odporúčame: ​Netradičné bylinky, ktoré sa oplatí pestovať: Zabudni na klasiku a vyskúšaj niečo nové!

Perovskia: Ako ju pestovať?

Ako sme spomenuli vyššie, perovskia nie je náročná na pestovanie. Rýchlo rastie a rozrastá sa, bohato sa rozvetvuje a kvitne. Perovskiu možno pestovať zo semien, odrezkov aj predpestovaných priesad. Semená možno vysádzať najmä na jar, zakúpené sadenice, ktoré sú dobre zakorenené, možno do záhonu vysádzať počas celej vegetačnej sezóny. Možné je tiež pestovanie v kontajneroch na terase či balkóne.

• Stanovište pre perovskiu

Perovskiu vysádzame na priame slnko, respektíve slnečné stanovište. Dariť sa jej bude v dobre priepustnej pôde. Perovskie možno pestovať ako solitér rastliny, no hodia sa aj do zmiešaných záhonov s ďalšími trvalkami. Je potrebné im poskytnúť dostatok priestoru, keďže sa hojne rozrastajú.

Ak máte miesta menej alebo sa vám rozľahlá perovskia do záhonu nehodí, voľte zakrpatený a kompaktnejší kultivar ´Little Spire´. Perovskia nie je náročná na pôdu, porastie aj v kamenistej alebo piesčitej pôde chudobnejšej na živiny. Musí však byť dobre priepustná.

• Zálievka pre perovskiu

Okrem dostatku slnečných lúčov potrebuje perovskia primeranú zálievku. Je to suchomilná trvalka, ktorá veľmi dobre zvláda aj dlhšie obdobia sucha. Pravidelne treba zalievať rastlinu v kontajneri, postačí stredná zálievka raz za jeden alebo dva týždne. Kvitnúci poloker na záhone potrebuje zálievku hlavne počas horúčav a sucha v letnom období, rovnako postačí raz týždenne.

• Hnojenie perovskie

Perovskie nie sú náročné na živiny, ako sme spomenuli vyššie, dariť sa im bude aj v chudobnejšej pôde. Pokojne však môžete rastline doplniť živiny formou univerzálneho hnojiva na exteriérové kvitnúce rastliny, a to počas jari. Avšak, s hnojením to nepreháňajte, pretože sa môže stať, že podporíte nadmerný rast listov na úkor kvetov.

• Ochrana perovskie pred zimou

U nás pestované okrasné perovskie sú plne mrazuvzdorné, a to až do teplôt -30 °C. To znamená, že ochrana pred mrazmi nie je zvlášť potrebná. Na extrémne mrazy môžu byť citlivejšie mladé kríky, podľa potreby možno ochrániť koreňový systém mulčovacou kôrou. 

Odporúčame: Aglaonema – izbovka s rozmanitým vzhľadom vhodná aj do tmavých interiérov

Čas kvitnutia

Perovskia kvitne od júla do októbra (do prvých mrazov). Čize sa z jej kvetov viete tešiť až skoro celé 4 mesiace.

Kedy strihať perovskiu?

Hoci perovskiu netreba zvlášť hnojiť, často zalievať, ani chrániť pred zimou, pravdepodobne sa pri jej pestovaní nevyhnete strihaniu. Rez je dôležitý pre dobrý rast a vetvenie tohto polokra, aj pre jeho pekný tvar a celkový vzhľad.

Spravidla je potrebné každoročné zostrihanie na začiatku jari, a to približne o jednu tretinu alebo štvrtinu. Mladším stonkám postačí aj pár centimetrové skrátenie. V prípade, že máte perovskiu, ktorá na pohľad vyzerá slabo a je len málo rozkonárená, neváhajte ju zostrihať na dĺžku asi 5 až 10 cm.

Perovskia a choroby

Perovskia nie je zvlášť náchylná na rôzne choroby, rovnako obvykle problémom nie sú ani škodce. Perovskie lákajú včely a motýle, vďaka silnej aróme sa im rôzne parazity a vošky viac-menej vyhýbajú. Napadnutie rastliny škodcami môže poukazovať napríklad na problém s prehnojením

Objaviť sa však môže hniloba rastliny, a to z dôvodu nadmernej zálievky. Perovskia je náchylná na časté zalievanie a hlavne vlhké zimy. Zabezpečte preto dobré odvodnenie a priepustnú pôdu. Problémy pri pestovaní môže nastať aj z dôvodu nedostatku slnka, čo sa môže prejaviť slabým až žiadnym kvitnutím.

Možnosti využitia perovskie

U nás sú perovskie pestované hlavne ako okrasné trváce rastliny s krásnymi kvetmi. Avšak, v niektorých kútoch sveta je rastlina používaná aj v kuchyni, a najmä do šalátov alebo ako korenina (podobne ako levanduľa). Taktiež je neraz pridávaná do čajových zmesí s upokojujúcom účinkom, napríklad spolu s medovkou. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní