Strakatý cheesecake: Ochutnaj tento lákavý trojfarebný dezert

Strakatý cheesecake: Ochutnaj tento lákavý trojfarebný dezert

    • Zdieľaj:
  • 98
  • 4

Keď napíšeme, že cheesecake je azda najznámejším koláčom sveta, nie sme ďaleko od pravdy. Nájdete ho takmer v každej kaviarni. Výnimkou nebývajú ani kaviarne, ktoré sa na ne špecializujú.

Možno ste nevedeli, že cheesecake má svoje prvé korene už v starovekom Grécku, pričom najväčší boom zažil v 18. storočí. Vtedy bol recept na cheesecake prinesený do Ameriky európskymi prisťahovalcami. Odvtedy je obľúbenou pochúťkou ku káve, ktorá sa dá pripraviť na množstvo spôsobov.

My si pripravíme lahodný cheesecake v trojfarebnom variante – s dávkou čokolády, smotanového mascarpone a lesného ovocia. 

cheesecake

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Na prípravu strakatého cheesecaku budeme potrebovať

Korpus:

  • 200 gramov maslových sušienok
  • 80 gramov mäkkého masla

Tmavý krém: 

  • 200 gramov čokolády na varenie
  • 100 gramov kryštálového cukru
  • 120 gramov masla
  • 2 vajcia
  • 3 lyžice hladkej múky

Bledý krém:

  • 200 gramov bielej čokolády
  • 500 gramov mascarpone
  • 250 gramov kyslej smotany
  • 2 žĺtky

Na dochutenie:

  • Za hrsť mrazeného lesného ovocia
  • Dve lyžice kryštálového cukru
cheesecake strakatý

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Postup

Maslové sušienky pomelieme najemno a následne pridáme zmäknuté maslo. Okrúhlu formu vystelieme papierom na pečenie, rozdrvené sušienky nasypeme na dno formy a utlačíme. Potom si pripravíme prvú čokoládovú vrstvu z horkej čokolády. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli spolu s maslom a kryštálovým cukrom. Keď je zmes vychladnutá, vmiešame do nej dve vajcia izbovej teploty (pozor na to, aby nebola čokoláda horúca a vajcia studené, zrazili by sa). Do čokoládovej zmesi na záver primiešame tri lyžice hladkej múky. Prvú vrstvu môžeme vyliať na sušienkový korpus. Druhú vrstvu si pripravíme opäť rozpustením čokolády, tentoraz bielej, vo vodnom kúpeli. Mascarpone vymiešame s kyslou smotanou a žĺtkami. Keď je čokoláda vychladnutá, vmiešame ju do krému s mascarpone. Takto pripravenú druhú vrstvu vylejeme na krém z horkej čokolády. 

Vyskúšaj aj: Recept na čučoriedkové mini cheesecakes

porcia cheesecaku

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Aby bol cheesecake zaujímavejší a chutnejší, môžeme ho dochutiť ,,sirupom“ z lesného ovocia. Lesné ovocie zmiešame s dvomi lyžicami kryštálového cukru a podusíme na miernom ohni, kým ovocie nepustí šťavu. Na vrch krému s marcarpone nanesieme po celom povrchu koláča zopár lyžíc pripraveného sirupu a vidličkou ho ,,rozťaháme“ tak, aby vznikli škvrny. Cheesecake pečieme pri teplote 170 °C zhruba hodinu. Dobre upečený cheesecake by mal byť na krajoch tuhý, pričom stred by mal byť stále trochu trasľavý. Koláč necháme vychladnúť a zachladiť v chladničke, ideálne počas noci.

Odporúčame: Recept na nepečený tekvicový cheesecake za pár minút

- Strakatý cheesecake
1 z 6
Strakatý cheesecake: Ochutnaj tento lákavý trojfarebný dezert - KAMzaKRASOU.sk
Strakatý cheesecake: Ochutnaj tento lákavý trojfarebný dezert - KAMzaKRASOU.sk
Strakatý cheesecake: Ochutnaj tento lákavý trojfarebný dezert - KAMzaKRASOU.sk
Strakatý cheesecake: Ochutnaj tento lákavý trojfarebný dezert - KAMzaKRASOU.sk
Strakatý cheesecake: Ochutnaj tento lákavý trojfarebný dezert - KAMzaKRASOU.sk
Strakatý cheesecake: Ochutnaj tento lákavý trojfarebný dezert - KAMzaKRASOU.sk

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková


    • Zdieľaj:
  • 98
  • 4
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 04.05.21 07:07

ĽŠ
karma
100.00

Lákavý a určite chutný trojfarebný dezert.

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 04.05.21 12:18

KK
karma
106.00

vyzerá výborne a určite aj tak chutí

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 04.05.21 22:29

karma
105.00

To musí byť riadna mňamka.Recept si odkladám :-)

  • 1
Odpovedať

Simona Paľovčíková 05.05.21 13:09

karma
-1.00

Vyskúšajte, je veľmi chutný. :-)

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Pestovanie pre zaneprázdnených: Zoznám sa s hydropóniou!
Inšpirácie

Pestovanie pre zaneprázdnených: Zoznám sa s hydropóniou!

  • 155
  • 2
  • 04.05.2021
Malé zmeny, veľký zmysel: Zisti, ako zastaviť plytvanie v domácnosti!
Domácnosť

Malé zmeny, veľký zmysel: Zisti, ako zastaviť plytvanie v domácnosti!

  • 61
  • 2
  • 21.03.2021
Oči by jedli! Bianca Zapatka vytvára dokonalé fotografie, pri ktorých budeš slintať
Inšpirácie

Oči by jedli! Bianca Zapatka vytvára dokonalé fotografie, pri ktorých budeš slintať

  • 111
  • 2
  • 17.02.2021
TOPlist