Neodolateľná baklažánová nátierka 5x inak: Chutná! Rýchla! Zdravá!

Neodolateľná baklažánová nátierka 5x inak: Chutná! Rýchla! Zdravá!

Obyvatelia Stredomoria určite milujú svoje dipy! Od gréckych tzatziky až po hummus, muhammara a, samozrejme, baba ganoush! Veď čo môže byť lepší spôsob, ako začať večeru, ako krémový dip a domáci pita chlieb k nemu?

Nie je však dip ako dip! Kým my si možno pod pomenovaním dip predstavíme nejakú omáčku (predovšetkým k lupienkam), v iných kútoch sveta je to nátierka, ktorá sa hodí ako predkrm či pochúťka na zahnanie hladu. U nás sú nátierky vítanou súčasťou raňajkového menu alebo si ich doprajeme najmä na večeru.

Viete, čo je baba ghanoush (baba ganoush)?

Čo si ako prvé predstavíte pod týmto pojmom? Možno niečo neznáme, no pravdou je, že ide o pochúťku, ktorej pôvod siaha údajne do 13. storočia.

Baba ghanous má svoj pôvod na Blízkom východe a pripravuje sa z baklažánu (baklažán vajíčkoplodý / baklažán vajcoplodý), ktorý sa mieša s tahini, nasekaným cesnakom, citrónovou šťavou a soľou. Tento tradičný recept má však v dnešnej dobe množstvo rôznych alternatív.

Natrafiť tak môžete na nátierky zo zdravého baklažánu, ako je sedmohradská baklažánová nátierka z pece, grécka baklažánová nátierka, baklažánová nátierka s feta syrom, dokonca aj s nátierkou obohatenou o sušené paradajky. Na Blízkom východe sa objavuje v mnohých podobách, niekedy aj pod alternatívnym názvom moutabel. Libanonská verzia vynecháva tahini, zatiaľ čo v niektorých častiach Sýrie ho nahrádza jogurt, inde zase majonéza.

Verzií je naozaj veľa, avšak každá táto zeleninová nátierka dokáže osloviť milovníkov zaujímavých chutí a predovšetkým baklažánu. Prinášame vám nielen základný recept na arabskú baklažánovú nátierku, ale aj na ďalších 5 nátierok, ktoré stoja za to!

Odporúčame: Slaný cuketový koláč so slaninkou a jarnou cibuľkou

Arabská baklažánová nátierka - základný recept

  • 2 menšie baklažány

  • 1/4 šálky tahini pasty (sezamová pasta)

  • šťava z 1 citróna

  • 1 strúčik cesnaku

  • 1 lyžica gréckeho jogurtu

  • soľ a čierne korenie

  • 1 lyžička sumachu (korenie zo sušených plodov škumpy koželužskej)

  • 3/4 lyžičky vločiek červenej papriky

  • olivový olej

  • pražené píniové oriešky na ozdobu

Postup prípravy:

  1. Najskôr baklažán ugrilujte na grile alebo v rúre. Ugrilovaný baklažán nechajte odstáť v cedníku – baklažán tak vychladne a zároveň stečie z prebytočnej vody.

  2. Keď je vyhladený, ošúpte ho – baklažánová pomazánka sa pripravuje len z baklažánovej dužiny. Dužinu rozdeľte vidličkou na menšie kúsky alebo priamo nakrájajte.

  3. Preložte do misky a pridajte k nemu tahini pastu (sezamová pasta), pretlačený cesnak, citrónovú šťavu, grécky jogurt, soľ, korenie (čierne korenie, sumach aj vločky papriky) a jemne premiešajte.

  4. Dokonalá baklažánová nátierka by nebola dokonalá, keby nebola vychladená. Baba ghanoush teda prikryte a vložte do chladničky aspoň na hodinu.

  5. Servírujte v miske. Baba ganoush pred podávaním pokvapkajte olivovým olejom a posypte praženými píniovými orieškami.

Vyskúšaj aj: Kurací šalát s orzo cestovinou: Jednoduchý a zároveň vynikajúci

5-krát nátierka zo zdravého baklažánu

1. Baklažánová nátierka s paradajkami (ZAALOUK)

  • 2 veľké baklažány (alebo 4 menšie baklažány)

  • 4 stredne veľké paradajky

  • 3 strúčiky cesnaku

  • 3 - 4 lyžice citrónovej šťavy

  • 2 lyžice olivového oleja

  • 1 lyžička soli

  • 1 lyžička rasce (mletá rasca)

  • 1 lyžička sladkej papriky

  • 1/2 lyžičky chilli

  • čerstvá petržlenová vňať - približne hrsť

  • 1/2 lyžice paradajkového pretlaku

  • podľa potreby voda

Postup prípravy:

  1. Pripravte si všetky potrebné ingrediencie: Paradajky opláchnite a nakrájajte nadrobno. Baklažán rovnako umyte a nakrájajte na centimetrové kocky. Cesnak ošúpte a nastrúhajte najemno alebo pretlačte cez lis na cesnak.

  2. Pripravte si baklažánovo-paradajkovú zmes: Vo veľkej panvici rozohrejte olivový olej, pridajte pretlačený cesnak a za stáleho miešania ho nechajte smažiť (približne 1 minútu). Potom pridajte všetky prísady okrem citrónovej šťavy, rasce a paradajkového pretlaku. Dobre premiešajte a podľa potreby pridajte trochu vody, aby sa vám zmes nepripálila. Prikryte a varte na strednej teplote približne 30 minút. V prípade potreby podlejte vodou.

  3. Baklažán a paradajky roztlačte: Ak je baklažán mäkký a rovnako aj paradajky, zmes jemne roztlačte pomocou pučiaka na zemiaky. Môžete však použiť aj ponorný mixér, a to v prípade, že máte radšej hladšiu konzistenciu. Napokon pridajte rascu (vhodnou voľbou je mletá rasca), citrónovú šťavu a podľa chuti aj paradajkový pretlak.

  4. Hotovú baklažánovú nátierku podávajte posypanú petržlenovou vňaťou alebo pokvapkanú olivovým olejom.

Tip: Ak sa vám zdá táto nátierka z baklažánu príliš vodnatá, tak ju ďalej varte za stáleho miešania, kým nezhustne.

2. Baklažánová nátierka s feta syrom

  • 3 lyžice olivového oleja

  • 1 baklažán

  • 1 červená paprika

  • 1 menšia cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 paradajka

  • 3/4 šálky feta syra

  • 1 lyžica citrónovej šťavy

  • soľ a mleté čierne korenie

Postup prípravy:

  1. Baklažán rozrežte pozdĺžne na polovicu. Položte ho rozrezanou stranou nahor a posypte soľou. Nechajte odležať cca 30 minút, aby pustil šťavu, čím sa zbavíte jeho horkej chuti.

  2. Medzitým si dajte vyhriať rúru na 180 °C.

  3. Baklažán osušte papierovou utierkou a potrite olivovým olejom. Položte ho na plech na pečenie a pečte vo vyhriatej rúre približne 15 minút.

  4. Červenú papriku zbavte jadierok, cesnak ošúpte a rovnako aj cibuľu, ktorú nakrájajte na 4 časti (na štvrtinky). Pridajte k baklažánu, pokvapkajte olivovým olejom a pečte spolu ďalších 45 minút.

  5. Po dopečení nechajte zeleninu trochu vychladnúť.

  6. Následne do mixéra vložte cibuľu a cesnak. Z červenej papriky odstráňte šupku, rovnako aj z baklažánu odstráňte šupku a všetko spolu s paradajkami vložte do mixéra. Párkrát stlačte a rozmixujte. Napokon pridajte aj syr feta, citrónovú šťavu a 1 lyžicu olivového oleja. Mixujte do požadovanej konzistencie.

  7. Na záver už len podľa chuti osoľte a okoreňte.

Vyskúšaj: Bulharská studená polievka Tarator: Osviežujúca, lahodná a priam dokonalá

3. Baklažánová nátierka s majonézou

  • 2 baklažány

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 lyžica mletej cibule

  • 1/3 až 1/2 šálky majonézy

  • 3 lyžičky citrónovej šťavy

  • soľ a čierne mleté korenie

  • 1 väčšie vajíčko uvarené natvrdo

Postup prípravy:

  1. Baklažány nakrájajte na kolieska alebo na plátky a ugrilujte ich. Po ugrilovaní ich ošúpte.

  2. Dužinu baklažánov nakrájajte najemno alebo vložte do mixéra. Rozmixovaný či nakrájaný baklažán vložte do misky a pridajte k nemu mletú cibuľu a pretlačené strúčiky cesnaku. Všetko premiešajte.

  3. Vmiešajte majonézu, citrónovú šťavu, soľ a podľa chuti aj korenie. Napokon zľahka vmiešajte nastrúhané vajíčko a opäť ochutnajte.

  4. Nátierku dajte pred podávaním do chladničky.

4. Sedmohradská baklažánová nátierka z pece

  • 3 stredne veľké baklažány

  • 2 menšie cibule

  • 10 lyžíc majonézy

  • 1 lyžička soli

  • 1 lyžička čierneho mletého korenia

  • zopár kvapiek citrónovej šťavy

  • podľa chuti horčica

Postup prípravy:

  1. Baklažány položíme na plech na pečenie, zľahka pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť do rúry. Pečieme kým baklažány nebudú mäkké - približne 30 minút.

  2. Po upečení baklažány preložíme do misky a prikryjeme, aby sa sparili (na 15 minút) - takto ich ľahšie ošúpete.

  3. Následne z nich vytlačíme dužinu, ktorú nadrobno nakrájame. Ochutíme ju soľou, korením, pridáme majonézu, najemno nastrúhanú cibuľu a podľa chuti aj citrónovú šťavu a horčicu.

5. Pikantná nátierka z baklažánu

  • 1 veľký baklažán (olúpaný a nakrájaný na malé kocky)

  • 2 lyžice olivového oleja

  • 1/2 šálky vody

  • 3 strúčiky cesnaku

  • 1/2 lyžičky vločiek červenej papriky

  • 1 lyžička sušeného oregana

  • 1 lyžica paradajkového pretlaku

  • 1/2 lyžičky cukru

  • 1 lyžička bieleho octu

  • morská soľ

  • čerstvý koriander na ozdobu

Postup prípravy:

  1. Baklažán ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Preložte na plech na pečenie vystlaný papierovou utierkou a baklažán poriadne osoľte, aby pustil vodu. Nechajte ho odstáť 20 až 30 minút. Následne baklažán osušte ďalšou papierovou utierkou.

  2. Na väčšej panvici rozohrejte olivový olej. Pridajte pripravený baklažán a varte približne 6 až 8 minút.

  3. Baklažán podlejte trochou vody a priveďte k varu. Znížte teplotu a varte pod pokrievkou približne 20 minút alebo dovtedy, kým baklažán nezmäkne.

  4. Uvarený baklažán pomocou drevenej varechy popučte na pyré. Pridajte pretlačené strúčiky cesnaku, vločky korenia, oregano a ďalej varte približne 3 minúty.

  5. K baklažánovému základu pridajte paradajkový pretlak a za stáleho miešania varte (približne 5 minút), aby sa pretlak spojil s baklažánom.

  6. Následne primiešajte ocot a cukor. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou alebo korením. Ak máte radi pikantnejšie nátierky, neváhajte pridať aj chilli.

  7. Hotovú baklažánovú nátierku nechajte vychladnúť a vložte do chladničky. Nechajte ju odležať počas celej noci, aby sa prepojili všetky chute. Pred podávaním ju ozdobte nasekaným čerstvým koriandrom. Podávajte na čerstvom chlebe, na hrianke alebo s chipsami nachos.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní