Možno si poviete, že škvarky (inak nazývané aj oškvarky) nie sú ničím, čo by ste chceli dať do úst. Aj keď nejde o nejaké najmodernejšie jedlo, v minulosti naši predkovia na tento pokrm rozhodne nedali dopustiť. Za čias, keď sa konali dedinské zabíjačky sa škvarky robievali bežne. No zdá sa, že ani v tomto storočí sa na nich nezabúda. Stále máme v obľube škvarky, ktoré sa dajú kúpiť aj v obchode alebo spraviť doma na sporáku.
Škvarková nátierka je hitom každej veľkej oslavy, no určite sa vo vašom receptári nestratí ani recept na oškvarkové pagáče – presne ten tradičný, ktorý robievali naše staré mamy. Tak sa nenechajte odradiť a zaspomínajte si na tie staré časy, ktoré ste trávili u starých rodičov na dedine a vychutnávali si všetky tradičné (sedliacke) jedlá.
Odporúčame: RECEPT: Rýchle a chutné bryndzové koláčiky z lístkového cesta
Na oškvarkovú pomazánku potrebujete:
- 300 g oškvarkov
- 1 cibuľu
- 3 vajíčka
- soľ a mleté čierne korenie
- horčicu
Nie je nič jednoduchšie, ako pripraviť túto nátierku, ktorá bude chutiť každému a predovšetkým vašej polovičke. Najskôr si dajte uvariť vajíčka na tvrdo a po uvarení ich nechajte vychladnúť. Medzitým si očistíte cibuľu a nakrájajte ju najemno.
Oškvarky pomelieme a pridáme k ním nakrájanú cibuľu a uvarené vajíčka. Vajíčka môžete buď nastrúhať alebo narezať na menšie kúsky. Pridáme trochu horčice – obyčajnej alebo kremžskej, poprípade ich kombináciu. Podľa potreby osolíme a dochutíme čiernym mletým korením.
Ak chcete chuť tejto nátierky ešte vylepšiť, tak môžete do nej pridať menšie množstvo šťavy z kyslých uhoriek a rovnako aj najemno nastrúhané kyslé uhorky.
Nátierku podávame natretú na čerstvom chrumkavom chlebíku. Ak máte radi cibuľovú chuť, tak chlebík môžete pred podávaním posypať nakrájanou jarnou cibuľkou.