Krémová zelerová polievka: Dobrá na imunitu i trávenie

Krémová zelerová polievka: Dobrá na imunitu i trávenie

    • Zdieľaj:
  • 3

Nie je to tak dávno, čo sa svetom šírila zelerová výzva. Teda výzva, počas ktorej sa popíjala zelerová šťava či zelerový džús. Tejto výzve dokonca podľahli aj mnohé celebrity, ktoré nedali dopustiť na jeho účinky. A popravde, zeler má rozhodne čo ponúknuť.

Sú v ňom zastúpené niektoré vitamíny skupiny B, vitamín C, ale aj vitamíny E a K. Stonkový zeler nie je ochudobnený ani o minerálne látky – konkrétne draslík, vápnik, fosfor, horčík, železo i zinok. I vďaka ním pôsobí zeler liečivo na tráviace problémy, má antibakteriálne účinky, posilňuje nervy, zmierňuje bolesť pri artritíde a pod. Okrem toho čerstvá zelerová šťava a dokonca i vňať, má močopudné účinky. Preto tí, čo si doprajú zelerovú šťavu, do určitej miery si pomáhajú pri redukcii hmotnosti. Zelerová šťava totižto pomáha telo odvodňovať.

Zeler si môžete vychutnať v podobe zelerovej nátierky alebo polievky. A keďže si myslíme, že polievky v tomto sychravom a chladnejšom počasí padnú vhod, tak si spolu uvaríme práve zelerovú polievku.

Odporúčame: Pečená paradajková polievka s feta syrom: Lepšia než klasická

Na zelerovú polievku potrebujete:

  • 300 g zeleru
  • 1 stredne veľký zemiak
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 700 ml vývaru
  • 50 ml smotany na šľahanie
  • maslo
  • trochu olivového oleja
  • štipku kurkumy
  • podľa chuti soľ a čierne mleté korenie

Postup:

  1. Najskôr si očistíme zeleninu. Zemiak ošúpeme a nakrájame na menšie kocky a rovnako si nakrájame aj zeler. Cibuľu zase nakrájame nadrobno.
  2. Do hrnca si dáme maslo a trochu olivového oleja, aby sa maslo rýchlo nespražilo. Na tomto základe si orestujeme cibuľku.
  3. Pridáme zeler, zemiak a osolíme i okoreníme. Krátko opečieme.
  4. Zalejeme vývarom a necháme variť približne 10 minút, resp. varíme dovtedy, kým nebudú zemiaky mäkké.
  5. Hotovú polievku rozmixujeme ponorným mixérom a primiešame smotanu na šľahanie.
  6. Polievku chvíľku ešte povaríme, pridáme štipku kurkumy a odstavíme.
  7. Polievku podávame s opečenou bagetkou natretou bylinkovým maslom alebo s krutónikmi.

    • Zdieľaj:
  • 3
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Dominika Molnárová 17.10.22 10:04

DM
karma
-1.00

Bola výborná, ďakujem za recept.

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 17.10.22 15:45

DB
karma
111.00

zelerovú polievku varím dosť často, trošku inú, ale rovnako dobrú. okrem toho zeler aj vyprážam a to je naozaj pochúťka.

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 17.10.22 20:20

karma
-1.00

Zeleninová polievka je skvelá robievam často a túto rada vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Tuberózna skleróza – vážne genetické ochorenie. Kedy hrozí, že ju dieťa zdedí?
Zdravie

Tuberózna skleróza – vážne genetické ochorenie. Kedy hrozí, že ju dieťa zdedí?

  • 1
  • 13.10.2022
ORIGINÁLNE oblečenie pre deti: Objavte s nami nové  trendy pre vaše ratolesti. Vyberie si určite každý
LIFESTYLE

ORIGINÁLNE oblečenie pre deti: Objavte s nami nové trendy pre vaše ratolesti. Vyberie si určite každý

  • 0
  • 23.11.2022
Jesenné dekorácie z tekvíc: Vykúzli si doma tú pravú atmosféru s týmito nápadmi
Voľný čas

Jesenné dekorácie z tekvíc: Vykúzli si doma tú pravú atmosféru s týmito nápadmi

  • 3
  • 04.10.2022