Domáci hummus 5-krát inak: Skúsiš cviklový, pikantný či sladký?

Domáci hummus 5-krát inak: Skúsiš cviklový, pikantný či sladký?

  • 42
  • 2

Hummus predstavuje pochúťku levantského pôvodu, ktorá je mimoriadne obľúbená najmä v oblasti Stredného východu. Ide o tradičný pokrm v Turecku, Sýrii či Libanone. A hoci názov tohto pokrmu nieje v podstate moc lákavý, jeho chuť každého dostane. Hummus totiž predstavuje skutočne chutný a hlavne zdravý a výživný pokrm. Je bohatý na bielkoviny aj vlákninu, vitamíny skupiny B aj mnohé minerály. Jeho hlavnými ingredienciami sú cícer a tahini, čo je sezamová pasta. Hummus sa spravidla konzumuje za studena ako nátierka či kaša, napríklad s pečivom, zeleninou, mäsom, taktiež krekrami a podobne. V dnešnom článku sa pozrieme na to, ako si ho pripraviť hneď 5-kat inak!

Ako na základný hummus?

Než sa pozrieme na rôzne variácie tradičného hummusu, môžeme si ešte prezradiť základný recept. Príprava klasického hummusu je jednoduchá. Budeme potrebovať 2 šálky cícera, 5 polievkových lyžíc tahini, 5 lyžíc olivového oleja, 2 menšie strúčiky cesnaku, soľ, korenie a šťavu z jedného citróna. Je možné použiť cícer z plechovky, no ideálne je namočiť sušený cícer na 12 hodín do vody a následne ho v čistej vode uvariť domäkka, čo môže trvať 1,5 až 2 hodiny. Mäkký cícer dáme do mixéra a pridáme k nemu ostatné suroviny. Soľ korenie a šťavu z citróna pridávame podľa chuti. Dôkladne rozmixujeme, musí nám vzniknúť jednotná hmota. Vtedy je hummus hotový a pripravený na podávanie. Ak však chcete vyskúšať aj mnohé ďalšie fantastické chute, neváhajte experimentovať. V galérii nájdete hneď päť spôsobov, ako jednoducho obmeniť chutný hummus.

- Hummus 5-krát inak
1 z 5

1. Cviklový hummus

Na cviklový hummus s jedinečnou ružovou až bordovou farbou budeme okrem ingrediencií na základný hummus potrebovať ešte cviklu. Postačí jedna cvikla strednej veľkosti. Ak nie ste najväčším fanúšikov jej chuti, pokojne použite len polovicu z nej. Cviklu najskôr buď uvaríme domäkka, alebo zabalíme do alobalu a upečieme. Následne ju nakrájame na kúsky a vhodíme do mixéra s ostatnými ingredienciami na hummus. Pokiaľ nechcete mať pokrm kvôli cvikle priveľmi sladkastý, pridajte trochu viac soli, korenia, citrónovej šťavy a pokojne i malé množstvo rasce. 

Odporúčame: Ako vybrať melón správne? Máme pre teba zopár užitočných rád

Zdroj: Shutterstock®


  • 42
  • 2
Návrat hore
Autor článku

2 komentáre

Alica Marekova 30.07.20 17:37

AM
karma
-1.00

Ten cviklový vyzerá krásne.

  • 0
Odpovedať

Lenka Jánošová 02.08.20 17:05

LJ
karma
-1.00

Vyborne!

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Tvár

Opaľovacie mlieko alebo olej? Vieme, čo sadne práve vám

  • 93
  • 0
  • 22.07.2020
Tvár

Domáce masky na spálenú pokožku: Aká je SOS záchrana?

  • 108
  • 1
  • 06.07.2020
Tvár

Pleťová maska z matcha čaju: Zázrak nielen pre začervenanú pleť!

  • 38
  • 4
  • 04.06.2020
TOPlist