Deti a hríby: Naozaj treba čakať 3 a viac rokov?!

Deti a hríby: Naozaj treba čakať 3 a viac rokov?!

O hríboch poznáme len samé chválospevy. Sú nesmierne zdravé a ľudskému telu ponúkajú samé zdravotné benefity. Deti a hríby, to je však iná, pomerne kontroverzná téma. Jedni tvrdia, že s ich zaradením do detského jedálnička netreba čakať, iní sa ich v tvorbe detského menu vyhýbajú doslova oblúkom a po dlhé roky. Kde je pravda?

Benefity hovoria za seba

O tom, že konzumovanie hríbov je zdravé netreba vôbec pochybovať. Jedlé huby patria medzi jedlá bohaté na antioxidanty bojujúce proti voľným radikálom a chronickým ochoreniam, podporujú tiež zdravie kostí vďaka vitamínu D. Spoľahnúť sa na ne môžete aj pri posilnení zdravia srdca či funkcie mozgu. Napriek tomu, že niektorí tvrdia, že hríby sú ťažké na žalúdok, obsahujú veľa vlákniny a sú tiež výborným rastlinným zdrojom bielkovín pre vegetariánov a vegánov. Nezabúdajme ani na vysoký obsah vitamínov typu B, ktorých hodnoty sú u mnohých ľudí nedostatkové.

Inšpiruj sa: Ako posilniť pamäť alebo upokojiť myseľ? Táto bylina to zvládne!

jedlé huby

Zdroj: Shutterstock®

Čakať rok či tri?

Názory odborníkov v tematike zaradenia hríbov do jedálnička detí sa, ako inak, rozchádzajú. V zahraničí sa s experimentovaním s hubami tak ako u nás neotáľa. Berú sa ako rizikovejšie potraviny, podobne ako orechy, a tak mamičky v zahraničí so zavádzaním húb po väčšine čakajú iba do 10. až 12. mesiaca života dieťatka. U nás sú odporúčania iné a mamičky s podávaním hubových receptov deťom čakajú 3 a viac rokov, a to najmä preto, že sú údajne príliš ťažké na žalúdok, pričom určite svoju rolu zohráva i fakt, že niektoré druhy sú extrémne jedovaté. Ako pri všetkom aj pri zavádzaní húb do jedálnička detí by sa mali rodičia držať vlastnej intuície a po zhodnotení všetkých pre a proti urobiť ako uznajú za vhodné.

jedlá z hríbov

Zdroj: Shutterstock®

Hlavne bezpečne

V skutočnosti je teda na vás, ako na rodičovi, v akom veku svojim deťom hríby predstavíte. Vždy sa však držte bezpečnostných zásad, aby ste neohrozili zdravie svojej ratolesti. Platí, že začínať by sa malo skôr s kupovanými hubami ako sú napríklad šampióny či iné podobné huby a vždy by sa mali deťom podávať poriadne tepelne upravené. Ako pri každej potravine aj pri hubách začnite po troške a postupne pridávajte. Vyhnite sa podávaniu surových húb, a to pokojne aj niekoľko rokov. Čo sa lesných húb týka, podávajte len tie, ktoré stopercentne poznáte a viete, že sú jedlé. Otrava hubami by sa mohla pre malé deti stať osudnou. 

Pozri aj: Ako podporiť krvotvorbu? Zisti, čo je dôležité pre naše krvinky!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní