Recept na domáci kečup lepší ako z obchodu

Recept na domáci kečup lepší ako z obchodu
  • 26.08.2017
  • Barbora Vizváryová

    • Zdieľaj:
  • 19

Pokiaľ sa vám tento rok urodilo veľa rajčín a neviete, čo s nimi, my vám poradíme! Vyskúšajte náš recept na lahodný domáci kečup, ktorý je zaručene lepší než ten z obchodu. Nielen že je bez umelých farbív a konzervantov, ale má v sebe aj veľa vitamínov.

Kečup sa v kuchyni zíde veľmi často. Vyskúšajte ním ochutiť mäso, použiť ho ako základ na pizzu či ako dressing k hranolčekom.

Hodí sa aj k rôznym grilovaným špecialitám. Garantujeme vám, že s domácim kečupom naberie vaše jedlo nový rozmer!

Odporúčame prečítať: Recept na tradičné domáce zemiakové placky so syrom

Budeme potrebovať:

  • 2 kg rajčín
  • ¼ kg očistenej papriky
  • ¼ kg cibule
  • ¼ kg očistených jabĺk
  • 1 čili paprička
  • 10-15 dkg mletého cukru (podľa kyslosti rajčín)
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 ČL mletých klinčekov
  • 1 PL soli
  • 1 ČL mletej papriky
  • 1 ČL ostrej mletej papriky
  • ½ dcl octu

Postup:

1. Rajčiny, papriku, cibuľu a jablká očistíme, ošúpeme, pokrájame na malé kúsky a dáme spolu do veľkého hrnca variť. Pridáme celú čili papričku. Za občasného miešania varíme asi 2,5 až 3 hodiny. Potom zmes poriadne prepasírujeme. Nesmie však byť úplne horúca, ale ani studená.


2. Do hrnca pridáme všetky ostatné ingrediencie. Cukor a ocot dávame podľa kyslosti rajčín – ak sú sladšie, cukru uberieme a pridáme viac octu a naopak. So škoricou a klinčekmi to nepreháňame, ale napríklad ostrej papriky môžete pridať viac, podľa toho, či máte radi pikantné.


3. Dochutený kečup varíme ešte asi pol hodinu až hodinu. Záleží na každom, akú hustotu vyžaduje. Čím dlhšie ho budete variť, tým viac vody sa z neho vyparí a bude hustejší. Nezabudnite ho miešať! Hotový kečup nalejeme do pripravených nádob a sterilizujeme.

Odporúčame prečítať: Recept na zdravé cuketové placky, ktoré chutia ako od babky

domáci kečup

Zdroj: Shutterstock®

Ak máte radi skôr pikantnejšie jedlá, pokojne do kečupu pridajte viac čili papričiek. Naopak ak ostré jedlá nemusíte, môžete ich úplne vynechať. Odteraz si môžete vychutnávať lahodný domáci kečup bez umelých farbív, konzervantov a ostatných "éčiek". 

Zaujme ťa: Recept na tradičné domáce zemiakové placky so syrom


    • Zdieľaj:
  • 19
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

19 komentárov

Soňa Krátka 26.08.17 07:55

SK
karma
113.00

navaríme - vyskúšame, rajčiniek je veru dosť

  • 1
Odpovedať

Soňa Kelemenová 26.08.17 09:31

SK
karma
86.00

domaci pretlak v kotli vareny uz mame hotovy... este kucup nas caka...dozru paradajky a ide sa na to... neni nad domaci kecup.... robievame podobny recept ... nas je tiez vyborny

  • 1
Odpovedať

Katarína Kusá 26.08.17 09:48

KK
karma
89.00

už roky robíme domáci kečup...podobný recept, ale dávame viac ingrediencií

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 26.08.17 14:13

karma
87.00

my robíme skôr paradajkovú omáčku s bazalkou a tú používame na prípravu jedál ako cestoviny, pizzu a pod...

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 26.08.17 15:12

PV
karma
111.00

Určite zdravé , bez "ečiek" .. Tam kde je škorica a klinčeky , to ja môžem také suprové jedlo .. A isto s týmto kečupom naberie jedlo iný rozmer..!!

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 26.08.17 15:55

MD
karma
121.00

Zatiaľ som ešte neprepadla domácej výrobe kompótov a pochutín, ale už nad tým uvažujem, keďže domáce majú úplne inú chuť, ako tie z obchodu..Recept vyzerá byť super:)

  • 0
Odpovedať

Mária Terefenková 26.08.17 18:54

MT
karma
76.00

Domáci je najlepší, vieme, čo sme tam dali a hlavne je bez konzervantov a éčiek.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 26.08.17 21:12

JK
karma
100.00

Robievam je super

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 26.08.17 21:21

MM
karma
103.00

hlavne bez é-čiek a konzervačných látok

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 27.08.17 15:27

karma
109.00

Niet nad domáci kečup!

  • 0
Odpovedať

maria macejovska 29.08.17 13:57

MM
karma
-1.00

domace je domace

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 30.08.17 11:06

MF
karma
106.00

určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 30.08.17 23:44

JS
karma
-1.00

mňamka

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 31.08.17 08:18

AK
karma
100.00

domáci je oveľa chutnejší

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 01.09.17 15:40

karma
112.00

taky dělávám, ale můj kečup nemá tak pěknou barvu jako kupovaný

  • 0
Odpovedať

Zoran Majkovic 02.09.17 13:00

ZM
karma
87.00

Je hlupost varit vseko naraz min. 3 hodiny a znicit vsetky vitaminy ! Ja to robim tak, ze na 2 siroke panvice dam za 2 naberacky a na striedacku varim max. 10 minut ... jednu varim, z druhej zberam !

  • 2
Odpovedať

Jana Uhrová 03.09.17 11:42

JU
karma
103.00

dávnejšie sme veru robievali, teraz už tak pomenej

  • 0
Odpovedať

Jana Šurkovská 13.09.17 19:54

karma
-1.00

domáci kečup je najlepší a je bez Ečiek

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 04.10.18 13:53

DB
karma
109.00

domáci kečup robíme roky,teraz prevzal štafetu v jeho výrobe zať a darí sa mu.vnučka keď bola menšia chcela iba kupovaný kečup,tak sme jej ho dávali do kečupových fľašiek na ktorých sme nechávali aj nálepku.teraz už chápe,že domáci je najlepší,najmä keď ho robí tatinko.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Sezóna ríbezlí: Ochutnaj tento nadýchaný ríbezľovo-čokoládový koláč!
Dezerty

Sezóna ríbezlí: Ochutnaj tento nadýchaný ríbezľovo-čokoládový koláč!

  • 13
  • 17.07.2021
Štrúdľa na slano so špenátom a kozím syrom: Skús niečo netradičné
Bezmäsité jedlá

Štrúdľa na slano so špenátom a kozím syrom: Skús niečo netradičné

  • 7
  • 22.09.2021
Kulajda – vyskúšala si už túto výbornú staročeskú klasiku?
Polievky

Kulajda – vyskúšala si už túto výbornú staročeskú klasiku?

  • 13
  • 20.09.2021
TOPlist