Avokádo 3-krát inak: Jednoduché recepty, ako si ho vychutnať

Avokádo 3-krát inak: Jednoduché recepty, ako si ho vychutnať

Avokádo sa v poslednej dobe stalo obľúbenou potravinou pre všetkých milovníkov zdravej stravy a hlavne zdravých a výdatných raňajok.

Avokádo má mnoho spôsobov využitia – či už si z neho pripravíte smoothie, šaláty či dokonca brownies, nikdy nešliapnete vedľa. Za každých okolností vďaka nemu svojmu telu dodáte množstvo vitamínov a minerálov.

Avokádo obsahuje viac ako 20 vitamínov a minerálov, vrátane draslíka (pomáha na krvný tlak), luteínu (skvelý pre oči) a kyseliny listovej, ktorá je rozhodujúca pre opravu buniek a tiež pre všetky tehotné ženy. Je zdrojom vitamínov B, ktoré pomáhajú bojovať proti chorobám a infekciám. Obsahuje tiež vitamíny C a E, ktoré majú vplyv nielen na pokožku. Toto zelené tropické ovocie má nízky obsah cukru, obsahuje tiež vlákninu, čo je ideálne pre každého z nás. Prejedzte sa ku kráse a zdraviu vďaka avokádu! Prinášame vám jednoduché spôsoby, ako si ho pripraviť.

Odporúčame prečítať: Dokonalá hydratácia pleti - pomôžu vám tieto potraviny!

Avokádo s korením

Zdroj: Shutterstock®

1. Len tak, so soľou alebo cukrom

Ak máte mlsný jazýček, rozhodne siahnite po sladšom variante s cukrom. Ak sladké nie je nič pre vás, tak použite pri príprave soľ. Všetko, čo musíte urobiť, je prekrojiť avokádo na polovicu, vybrať kôstku a odstrániť z neho šupku. Následne avokádo nakrájajte na plátky a v miske zmiešajte s asi 1 lyžicou cukru. Ak sa rozhodnete pre soľ, tak ho ešte okoreňte čiernym korením a pokvapkajte citrónom. Avokádo si už len naaranžujte na vaše obľúbené pečivo alebo ho zjedzte so zeleninou.

Odporúčame prečítať: Citrónová kôra nepatrí do koša! Takto ju využijete omnoho lepšie

Zapekané avokádo s vajíčkom

Zdroj: Shutterstock®

2. Niečo pri milovníkov avokáda a vajíčok

Ak máte radi vajíčka a tiež ste prišli na chuť aj avokádu, tak vyskúšajte pečené vajíčka v avokáde. Základ je rovnaký – rozrežte avokádo na polovicu a vyberte z neho kôstku. Následne z neho vydlabte aj trošku dužiny, nech máte väčší priestor pre vajíčko. To rozbite do pripravenej jamky v avokáde, osoľte a okoreňte. Avokádo vložte do zapekacej nádoby a šupnite do rúry na 20 minút.

Odporúčame prečítať: DIY: Zrnkami ku krásnej pleti - kávová pleťová maska

Avokádo s lososom

Zdroj: Shutterstock®

3. Avokádo pre fajnšmekrov

Avokádo s lososom patrí medzi zdravé jedlá - je to kombinácia, ktorou nikdy nič nepokazíte. Ako prvé si pripravte lososa. Skúste to tradične, tak ako si ho pripravujete bežne alebo ho zmiešajte v zmesi z kari korenia, zázvoru, papriky a mierne opečte na sporáku. Zatiaľ čo sa vám pripravuje losos, pripravte si avokádo. Opäť ho prekrojte a zbavte kôstky a šupky a nakrájajte ho na tenké plátky. Tie posypte soľou, čiernym korením a olivovým olejom. Ak si z toho chcete urobiť obed, poprípade večeru, môžete ako prílohu zvoliť ryžu alebo pečené zemiaky.

Odporúčame prečítať: Nechtík lekársky – Ako si pripraviť liečivý čaj alebo masť?

Avokádové guacamole

Zdroj: Shutterstock®

Bonus: Avokádové guacamole

Guacamole patrí medzi obľúbené kvázi dipy, ktoré sú ideálne ku chrumkavým trotilám, čipsom alebo zeleninovým hranolkám. Zmiešajte avokádo s nakrájanými paradajkami, citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením. Ak  máte radi pálivejšie omáčky, tak pridajte čili papričku alebo salsa omáčku.

Odporúčame prečítať: Mikroneedling - metóda, ktorá naštartuje tvorbu vlastného kolagénu

Zdroj foto: pinterest.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Daniela Bieliková 15.06.17 15:35

DB
karma
117.00

avokádo má rada, väčšinou robím z neho nátierku s citrónom a cesnakom...

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 17.06.17 15:51

karma
87.00

Nemám šťastie na avocado.. vždy keď si nejaké vyberiem, je horkasté a potom všetko čo z neho spravím nakoniec zjem sama :) alebo niekedy ani nezjem :-D

  • 0
Odpovedať

Lenka Geršiová 17.06.17 15:51

LG
karma
-1.00

Ja mám najradšej guacamole :-) je vynikajúce.

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 20.06.17 07:54

MF
karma
67.00

z avokáda robím najčastejšie nátierku, je výborné a zdravé

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 29.08.17 15:58

AK
karma
100.00

avokádo zbožňujem len škoda že je tak drahé

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní