Špenátové pochúťky

Špenátové pochúťky
  • 31.03.2014
  • Silvia Karasová

  • 11
  • 3

V detstve mnohí z nás špenát veľmi nemusia. Môže za to jeho pre niekoho nelákavá zelená farba. S vekom sa však chute menia a špenát si môžeme opäť zamilovať. Špenát je vynikajúca zdravá potravina, ktorá vynikne tak v studenej ako aj v teplej kuchyni. Zahrňte ho na svoj jedálny lístok a obohaťte svoj organizmus prísunom zdravého železa, aj vitamínu C.

Špenátový quiche

Recepty zo špenátu

Zdroj: Shutterstock®

Ingrediencie: lístkové cesto, 150 g špenátových listov, 1 kyslá smotana, 3 vajíčka, 100 g strúhaného syru, bylinková soľ, 5 strúčikov cesnaku, čerstvé mleté čierne korenie

Postup: Cesto vyvaľkajte a dajte do formy. Špenátové listy prelejte zovretou vodou a nechajte odkvapkať. Listy uložte na cesto a zalejte zmesou smotany, vajíčka, syra, prelisovaného cesnaku a korenia. Pečte pri 180°C cca 30 minút.

Špenátové lasagne

Recepty zo špenátu

Zdroj: Shutterstock®

Ingrediencie: lasagne, 100 g špenátových listov, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, tvrdý strúhaný syr, smotana na varenie, soľ, maslo

Postup: časť lasagní uložte do zapekacej misy. Na masle opražte cibuľu, cesnak a na krátko aj špenátové listy. Uložte na lasagne, zalejte smotanou, osoľte, posypte syrom a pokračujte ďalšou vrstou, vrch tvoria opäť cestoviny. Lasagne prikryte a pečte pri 190°C na pol hodinku, na záver odkryte a nechajte zapiecť dozlatista, môžete posypať aj zvyšným syrom.

Špenátové rezance

Recepty zo špenátu

Zdroj: Shutterstock®

Ingrediencie: široké rezance, mrazený špenát, smotana na šľahanie, tavený syr, syr niva, maslo, cesnak, parmezán, cherry paradajky, bazalka, mleté čierne korenie

Postup: cestoviny uvarte podľa návodu. Na masle opražte nadrobno nasekaný cesnak, pridajte špenát, tavený syr aj nivu. Miešajte kým sa syry neroztopia, ochuťte korením, prilejte smotanu, nechajte prevrieť a zmes zmiešajte s uvarenými cestovinami. V rúre zapečte cherry paradajky ochutené korením a bazalkou. Podávajte s cestovinami.

Špenátové rizoto

Recepty zo špenátu

Zdroj: Shutterstock®

Ingrediencie: ryža, špenátové listy, šampiňóny, maslo, cibuľa, cesnak, šunka, strúhaný syr

Postup: Ryžu uvarte v osolenej vode. Na masle opražte nakrájanú cibuľu, pridajte cesnak a narezanú šunku. Opečte, pridajte huby a špenátové listy. Nechajte povariť kým huby nezmäknú. Zmes pridajte k uvarenej ryži, premiešajte a podávajte posypané syrom.

Zdroj foto: www.danieruben.blogspot.com, www.hungrycouplenyc.com, www.macheesmo.com, www.taste.com.au, www.vianutrition.squarespace.com,

  • 11
  • 3
Návrat hore
Autor článku

3 komentáre

Martina Zahoranová 31.03.14 13:02

MZ
karma
92.00

zo špenátu zvyknem robiť špenátovú roládu plnenú syrovou plnkou alebo špenátovú polievku ktorú má veľmi rada naša dcérka, zaujal ma špenátový quiche tak cez víkend vyskúšam ako ľahký obed

  • 0
Odpovedať

Ivana Goliašová 04.04.14 21:51

IG
karma
-1.00

Milujem špenát, tie lasane vyskúšam. Ja si robím veľmi často smoothie: špenát, avokádo, banán a voda - pomixovať :).

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 05.04.14 23:26

JK
karma
100.00

tak toto je pre moju dcéru tá zbožňuje špenát ja nie

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Pleťová kozmetika

TEST: NIVEA – Expertný čistiaci pleťový gél s MicellAIR komplexom

  • 50
  • 7
  • 30.05.2020
Dekoratívna kozmetika

TEST: Sezónny mejkap Sothys Paris – rúž, ceruzka na oči a bronzer

  • 23
  • 0
  • 20.06.2020
Dekoratívna kozmetika

TEST: Hydratačný BB krém Magica BB + Detox s SPF 20 od Collistar

  • 77
  • 6
  • 02.06.2020
TOPlist