Rodičia, pozor, tu je pravda: Ako môžu darčeky deťom uškodiť?! ​

Rodičia, pozor, tu je pravda: Ako môžu darčeky deťom uškodiť?! ​

Milí rodičia, ruku na srdce. Keď sa nad tým zamyslíte, koľkokrát ste svojim deťom na Vianoce splnili každé jedno prianie, ktoré figurovalo v ich tajnom liste pre Ježiška? Dovolíme si tvrdiť, že nespočetne veľakrát. Rodičia, ale aj starí rodičia, majú totiž jednu spoločnú vlastnosť, a tou je, že sa deťom snažia splniť všetko to, čo im vidia na očiach. Dokonca aj v prípade, že na to často nemajú prostriedky. Otázka, ktorou sa dnes, v tento predvianočný čas, zaoberajú mnohí odborníci je, či je to pre našich najmenších naozaj dobré. Ako teda môžu darčeky deťom uškodiť?

Desiatky darčekov? Málo! ​

Možno si to neuvedomujete, no vaše celkové nastavenie a postoj k podstate Vianoc sú viac než dôležité, pretože deti všetko pozorujú a vnímajú. Ak je teda pre vás normálne naháňanie sa za darčekmi až do Štedrého dňa, bude to celkom normálne aj pre vaše ratolesti.

Keď sa ľudia pátrajúci po pravde o tom, koľko darčekov rodičia deťom vlastne kupujú, ocitli na diskusných fórach, tak zistili, že niektoré mamičky považujú za málo darčekov čísla ako 10 kusov na jedno dieťa, ba dokonca až 25 kusov na dieťa. Niektorí rodičia sa nezdráhajú venovať pod stromčekom ani 50 a viac darčekov. Takáto prehnaná štedrosť je nákazlivá. Vaše deti si na ňu zvyknú a vy už nebudete mať cesty späť. Každé ďalšie Vianoce tak nebudú výzva len pre vás a váš čas, ale aj pre vašu peňaženku.

Inšpiruj sa: Vypeč so stereotypom: Tipy, ako experimentovať s prísadami

sklamanie pod stromčekom

Zdroj: Shutterstock®

Sklamanie je prirodzené ​

Dôležité je, aby ste naučili vaše deti brať sklamanie ako prirodzenú súčasť života, pretože sa v ňom určite sklamú ešte dosť. Odborníci odporúčajú deťom už pri písaní listu Ježiškovi nenápadne podsúvať, že aj keď mu na zoznam napísali desiatky darčekov, všetky im rozhodne neprinesie. Odôvodnite to jednoducho tým, že nie sú jediné detičky na svete a Ježiško má toho jednoducho veľa.

Ak ich budete takto viesť odmalička, nestane sa vám, že budete pod stromčekom riešiť psychické zrútenie zo sklamania nad nedodaným darčekom. Svoje deti tak naučíte pokore aj skromnosti, čo sú pekné vlastnosti, ktoré im v opačnom prípade môžu v živote chýbať. Namiesto nich môže potom po celý život vašej ratolesti dominovať pocit, že majú mať hneď všetko a zadarmo.

Menej darčekov, viac zábavy ​

K myšlienke venovania radšej menšieho množstva darčekov, ktoré môžeme spočítať na prstoch jednej ruky, sa prikláňajú aj psychológovia či výskumníci, ktorí s deťmi skúšali experimentovať. Jednej skupinke detí dali viac ako 15 darčekov na jedno dieťa, v druhej skupinke boli o dosť skúpejší. Deti tu dostali do 5 darčekov na osobu.

Následne pozorovali, čo sa bude diať. Boli milo prekvapení. Zatiaľ čo deti v chaotickom prostredí, obklopené kopou hračiek boli roztržité a nevedeli, čo od dobroty, deti s pár hračkami sa zabavili kreatívnejšie, dlhšie aj vnímavejšie. Má to aj bonus. Samozrejme, že lepšie boli pre deti tie darčeky, ktoré neobsahovali žiadne displeje – rozumejte, žiadna elektronika. Klasické hračky ako lego či puzzle podporujú vnímavosť dieťaťa a ďalšie skvelé vlastnosti a zručnosti.

Zaujme ťa: Recept na vianočný majonezák inak: Priprav si zdravšiu verziu! ​

ako vychovať skromné dieťa

Zdroj: Shutterstock®

Darčeky sú nakúpené. Čo teraz? ​

Vieme, že táto informácia prichádza akosi na poslednú chvíľu, keď už máte zrejme všetky darčeky starostlivo nakúpené a poschovávané v skrini. Podobne je to zrejme aj u vašich rodičov alebo svokrovcov, ktoré svojim vnúčatkám znesú tieto Vianoce aj modré z neba. Nebojte sa to zastaviť a podniknite proti skaze praktické kroky:

  • Odložte si niečo na neskôr. Vaše dieťa bude mať počas ďalšieho roka ešte narodeniny, meniny a možno ho budete chcieť za niečo špeciálne obdarovať. Nechajte si niečo z početnej vianočnej zásoby na neskôr.
  • Obdarujte chudobnejších. Darčeky, ktoré vašim deťom kvôli neprimeranému množstvu uškodia, môži iným deťom, ktoré by si za normálnych okolností pod stromčekom nenašli nič, veľmi pomôžu.
  • Venujte zážitky. Ak ste ešte všetko nenakúpili, už nedokupujte. A ak vám ešte chýba, venujte dieťaťu niečo, na čo bude spomínať. Napríklad cestovanie, výlet do zoo alebo lyžovačku. Pamätajte, že zážitky sú na nezaplatenie, a to aj pre vaše deti.
- Anketa

KOĽKO DARČEKOV DÁVATE DEŤOM NA VIANOCE?

Odpovedalo 53 ľudí  

Žiadne, darčeky si nedávame.
4%
Len jeden, aby si to viac vážili.
15%
Do päť darčekov.
70%
Päť až desať, ako sa podarí.
9%
Desať a viac.
0%
Nad 20 darčekov.
2%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Barbora Kubelková 19.12.18 09:37

karma
113.00

Perfektný článok. Vidím to u nás v rodine. Ja síce nemám deti ale mám súrodencov s veľkým vekovým rozdielom a to, čo oni dostávajú pod stromček je otras. Ale čo je horšie..ak to nedostanú, alebo ak nedostanú čo chcú, tak to dajú pocítiť. A ak dostanú peknú maličkosť tak ich to vôbec nezaujíma alebo sa chvíľu z tej veci tešia a potom zapadne prachom, lebo veď majú predsa tablety a ďalších milión vecí -vlastne všetko a až nadbytok ..Čiže treba si zvážiť, či má zmysel kupovať toľko vecí a veľakrát drahých vecí a či nie je lepšie im peniaze radšej odkladať niekam bokom (aj keď z vlastnej skúsenosti viem, že odkladať bokom je nereálne, ale niekto to možno dokáže :D )

  • 2
Odpovedať

Soňa Krátka 19.12.18 18:01

SK
karma
114.00

dobrý článok

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 19.12.18 23:43

karma
109.00

To čo je v článku napísané,tak je veľká pravda.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní