Aké riziká hrozia deťom v lete? Na toto daj obrovský pozor!

Aké riziká hrozia deťom v lete? Na toto daj obrovský pozor!

Bezstarostný letný čas utlmuje ostražitosť a nie je vôbec prekvapujúce, že práve počas horúcich dní dochádza k mnohým nehodám, úrazom, nepozornostiam a rizikovému správaniu, ktoré ohrozuje zdravie aj našich ratolestí. Dokonca počas letných prázdnin dochádza k zdvojnásobeniu úrazov v porovnaní s ostatným zvyškom roka. Čo hrozí deťom v letných dňoch? Na to si posvietime v nasledujúcom článku a zrekapitulujeme si tie najväčšie hrozby, na ktoré by mali dávať pozor najmä rodičia malých detí.

Riziko utopenia

Utopenie sa, bohužiaľ, u nás nachádza na popredných miestach príčin smrti detí. Zaujímavé však je, že i keď rodičia o tejto hrozbe vedia, zabúdajú na toto vážne riziko. Stačí malá chvíľka a nešťastie je na svete. Veď napríklad také trojročné dieťa sa utopí skôr ako za minútu. Okrem toho ide nielen o rýchlu, ale aj o tichú smrť. Zabudnite na to, že topiaci sa kričí alebo okolo seba špliecha. A taktiež by ste mali vedieť, že okrem klasického utopenia je prítomná aj hrozba tzv. suchého utopeniaMajte preto za každých okolností deti pri vode stále na očiach a zabezpečte ich plávacími pomôckami. Nebezpečným sa pri deťoch stáva hoci aj dostupný bazén na dvore, preto treba myslieť aj na ostatné vodné plochy, okrem jazier či mora na dovolenke. 

Neprehliadni: Chystáš sa s deťmi na kúpalisko? Pozri, ako odhaliť nebezpečný bazén

topiace sa dieťa

Zdroj: Shutterstock®

Úpal

Priame slnečné žiarenie je nebezpečné najmä pre bábätká, pri ktorých je naozaj potrebné vystríhať sa im. Vo všeobecnosti by malo byť u detí samozrejmosťou, že okrem ochrany pokožky v podobe kvalitného krému proti UV žiareniu bude chránená aj hlavička a zátylok dieťaťa, a to napríklad klobúkom s väčšou strieškou. V slnečných dňoch pomôžu aj slnečné okuliare a ľahký vzdušný odev, ktorý dokáže pôsobiť preventívne proti prehriatiu organizmu. Zabúdať netreba ani na pravidelné a dostatočné dopĺňanie tekutín, ideálne v podobe čistej vody alebo nesladených čajov. Úpal sa prejavuje nevoľnosťou, slabosťou, malátnosťou, teplotou či bolesťami hlavy. Pamätajte na to, že k nemu môže dôjsť nielen pod vplyvom pôsobenia slnečných lúčov, ale napríklad aj počas cesty v neklimatizovanom aute.

Kliešť ako hrozba

Už v mnohých článkoch sme vás informovali o hrozbe, ktorú pre ľudské zdravie predstavujú kliešte. Ide najmä o choroby prenášané týmito nepríjemnými parazitmi. Vo všeobecnosti možno konštatovať, že najhorší priebeh a komplikácie možno očakávať práve pri deťoch, starších ľuďoch a ľuďoch s oslabenou imunitou. Preto ani keď sa budete veľmi ponáhľať na výlet či na huby, nezabudnite na repelent a vhodný odev. A snažte sa vyhýbať najčastejším lokalitám výskytu infikovaných kliešťov, pokiaľ to bude možné.  

kliešť na ruke dieťaťa

Zdroj: Shutterstock®

Úrazy

Zvýšené riziko úrazov detí v lete súvisí okrem iného aj s ich zvýšeným pohybom a športovaním. To so sebou, samozrejme, prináša aj mnoho pozitív, no aby zostalo len pri nich, treba dbať na dôkladné bezpečnostné opatrenia. Samozrejmosťou pri bicyklovaní či korčuľovaní sú prilby a chrániče na ruky a nohy. Pády na hlavu sú mimoriadne nebezpečné, preto prilbu rozhodne nepodceňujte. Vyvarujte sa aj pádom či rizikám pošmyknutia na túrach či výletoch, a to výberom vhodnej pevnej detskej obuvi. Máte na záhrade pre deti trampolínu? Tak potom pozor, zachovávajte pri aktivitách detí na nej zvýšenú ostražitosť a zamedzte, aby na nej skákali viaceré deti. Ideálne by bolo, ak by mala trampolína zábrany.

Otrava – jedovaté plody

Už v článku, ktorý sa venoval jedovatým rizikám v prírode na Slovensku, sme sa okrem nebezpečných živočíchov zamerali aj na rastliny, ktorých plody môžu byť pre deti smrteľnými. Preto napríklad počas pobytu na chate a pod. upozornite deti na nebezpečenstvá. Aj pomerne nevinná čučoriedka sa dá zameniť za jedovatý plod ľuľkovca zlomocného. No a najmenšie deti, ktoré s radosťou strkajú do úst všetko dostupné, musíte mať, samozrejme, neustále na očiach, aby ste v kritickom momente mohli okamžite zasiahnuť. Nezabúdajte na fakt, že počet smrteľných otráv je najvyšší u detí do jedného roka (do úvahy však treba brať aj otravy spôsobené liekmi, chemikáliami z čistiacich prostriedkov a pod.).

Zaujme ťa: Čo robiť pri otrave dieťaťa? Je mlieko naozaj záchranou?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 11:07

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 11:07

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 21:21

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 21:21

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní