Prvý trimester tehotenstva: Naozaj čakáme bábätko!

Prvý trimester tehotenstva: Naozaj čakáme bábätko!
  • 01.05.2018
  • Jana Sedláková

Keď žena zistí, že naozaj čaká bábätko, obyčajne až potom nasleduje akýsi „aha moment“, pri ktorom si v hĺbke duše uvedomí, že ten veľký zázrak sa stal a že sa stal jej. Stáva sa súčasťou veľkého príbehu stvorenia a to je niečo, čo si treba užiť naplno. Prvý trimester tehotenstva prináša priestor vysporiadať sa s touto novinkou, ktorá navždy zmení jej život. Je to čas, kedy si môže nechať svoje tajomstvo iba pre seba a partnera alebo sa o túto novinu hneď od začiatku podeliť so všekými blízkymi... Čas, kedy je dieťatko viac tušené, ako skutočne cítené a všetko je akoby zahalené v ružovom obláčiku nádeje.

Pozri aj: Dokonalá mama - fenomén dnešnej doby alebo skutočnosť?

Nevoľnosti

Zdroj: Shutterstock®

Čo sa deje s maminkou: Nevoľnosti, chute, bolesti krížov

Prvým trimestrom sa označuje obdobie od 1. do 12. týždňa tehotenstva. Napriek tomu, že okolie málokedy niečo spozoruje, pretože bábätko je naozaj veľmi maličké, nastávajúca mamička väčšinou dosť skoro zistí, že sa „niečo deje“. Okrem vynechanej menštruácie bývajú sprievodným znakom tehotenstva nevoľnosti a zvracanie, zvláštne chute, bolesti krížov a napätie v prsiach, ktoré sú spojené s hormonálnymi zmenami, prebiehajúcimi v tele budúcej matky.

Prvé z uvedených ťažkostí bývajú relatívne časté a okrem toho, že sú nepríjemné samy o sebe, prinášajú tehotným aj obavy o výživu a vývoj bábätka. V tomto ohľade sa však nie je potrebné obávať, pretože v prvých týždňoch má dieťatko zabezpečenú výživu z tzv. žĺtkového vaku, nakoľko placenta začína pracovať až v neskoršom období vývoja. Pokiaľ ide o zvláštne chute tehotných, môžu signalizovať určité špecifické potreby výživy, ktoré je prospešné nasledovať, no zároveň vyhodnocovať situáciu aj racionálne: napríklad pri častej chuti na sladké neprejdeme na diétu, plnú sladkostí z rafinovaného cukru, ktorý neobsahuje žiadne iné živiny, ale dáme priestor aj plnohodnotným zložitým sacharidom z obilnín a prirodzene sladkej zelenine.

Bolesti v krížoch súvisia s faktom, že vplyvom hormonálnych zmien sa uvoľňuje spojenie krížovej a bedrovej kosti, čo súvisí s prípravou tela na pôrod. Úľavu môže priniesť vhodný pohyb v oblasti panvy – brušné tance, gravidjoga a pod. Napätie v prsiach a citlivosť bradaviek zas súvisia s prípravou tela na dojčenie.

Prvé tehotenské vyšetrenia

Zdroj: Shutterstock®

Čo sa deje s bábätkom:

Bábätko absolvuje v prvých troch mesiacoch neskutočne rýchly vývoj z malinkého oplodneného vajíčka až po zárodok, ktorý má všetky orgány, svaly a končatiny na svojom mieste, robí jemné pohyby a pracuje mu obehový a močový systém. O niečo väčšie, ako búrsky oriešok, má už všetko potrebné a odteraz už bude rásť a zrieť.

Prvé tehotenské vyšetrenia

Medzi 8. a 12. týždňom by budúca mamička mala absolvovať prvé tehotenské vyšetrenia. Gynekológ zozbiera množstvo prvých údajov od hmotnosti matky, cez krvný tlak, vyšetrenie moču, až po krvné testy... Určí termín pôrodu (na základe termínu poslednej menštruácie alebo termínu počatia). V 10. týždni sa zvykne vykonať jedno z troch rozsiahlejších ultrazvukových vyšetrení, ktoré v tomto prípade zisťuje uloženie bábätka v maternici, potvrdzuje činnosť srdca a na základe rozmerov dieťatka môže korigovať termín pôrodu.

Zaujme ťa: Poznáš kontaktné rodičovstvo? Priblíž sa k svojmu dieťatku!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní