Sebarozvoj s koučkou: Čo so skrytým hnevom?

Sebarozvoj s koučkou: Čo so skrytým hnevom?

Už ste zažili človeka, ktorý zámerne zabúda vybaviť telefonáty, odkladá, čo sľúbil vyriešiť alebo naschvál  chaoticky niečo urobí, aby tú prácu od neho už viac nikto neočakával? Keď o tom počujem vo svojej praxi, vždy spozorniem, lebo vo veci môže byť nespracovaný hnev. Je to veľmi nebezpečná vecička. Psychošina označuje takéto správania za pasívne agresívne. Kým pozitívny hnev vybuchne a vyčistí ovzdušie, pasívna agresia pretrváva a otravuje vzťah – či už partnerský, priateľský, pracovný,... 

Keď ľudia s takýmto hnevom boli deťmi, často im dospelí zakazovali vrieskať, odvrávať, zlostiť sa, škriepiť,  neposlúchať, vyjadrovať odpor či nevôľu...

Rodičia im tak vlastne sprostredkovali vzorec správania: tvárme sa, že ja takéto pocity a pohnútky nemám a ja sa budem tváriť, že ich nemáš ani ty. Rodičia v dobrej viere, aby bolo ich dieťatko poslušné a slušné, urobili najlepšie, čo vedeli. Napokon, oni to zažili tak isto a iba to preniesli. Je dobré o tom vedieť, lebo človek s pasívnou agresivitou má vždy milión výhovoriek, pre ktoré sa do riešenia zložitých problémov ani nepúšťa.

agresívne správanie

Zdroj: Shutterstock®

Pasívne agresívne správanie

Niežeby nechcel, je to pre neho príliš ťažké. Terapeut Andrew Marshall odporúča nasledovné kroky na zbavenie sa pasívne agresívneho správania:

  1. Akceptujte, že hnev je normálna emócia.
  2. Uvedomte si, že aj vy môžete byť dobrým človekom, napriek tomu, že sa dokážete nahnevať.
  3. Vedzte, že správne využívanie hnevu je prospešné – je to prostriedok na dosiahnutie zmeny a nápravu chýb.
  4. Zamyslite sa nad svojím strachom nahnevať sa. Čo najhoršie by váš hnev mohol spôsobiť? Akú stratégiu by ste mohli použiť, aby ste sa mohli nahnevať a pritom sa vyhli obavám z dôsledkov?
  5. Staré spôsoby správania, aj keď boli vo vašej mladosti úspešné, potrebujú zmenu. Máte na ňu niekoľko možností. Už nie ste dieťa, ktoré musí ísť do školy, či sa mu to páči alebo nie.
  6. Nacvičujte si odmietnutie. Je to dobrá zbraň proti pasívne agresívnemu správaniu. Ak dôjde k hádke, aspoň každý z vás vie, o čo mu ide a nemaskuje svoj hnev ľstivou reakciou.
  7. Ak máte pocit, že vás niekto komanduje, povedzte mu to.

Odporúčame: Sú ryby zdravé alebo plné jedov? Povieme ti, či ich konzumovať!

Janett Šimková kniha

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 24.07.18 06:37

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní